ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: «Οι ευρωεκλογές θα είναι ένα σήμα για την πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα (βίντεο, φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης11 Απριλίου 2024

Στην παρουσίαση των υποψηφίων των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου προχώρησαν οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Οι εσωκομματικές κάλπες στήνονται εκ νέου για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Κουμουνδούρου στις 9 Ιουνίου. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκπροσωπηθεί από τέσσερις υποψήφιους ευρωβουλευτές.


Για μια πρωτόγνωρη διαδικασία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. 

Οι υποψήφιοι που έχουν προκύψει από ανοιχτό κάλεσμα θα κριθούν από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μέσα από δυο προσβάσεις στην εκλογική διαδικασία μια φυσική και μια ηλεκτρονική. Είναι μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι» είπε ο κ. Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι αυτή τη διαδικασία αλλά και εκείνη των think tanks βοηθούν να ανοίξει η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα στελέχη και ενεργούς πολίτες. 

«Γιατί η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι μια μάχη που θα παίξει και για την Ευρώπη που θέλουμε αλλά και για την Ελλάδα που θέλουμε. Το αποτέλεσμα πρέπει να χαρακτηρίζει μια Ευρώπη που θα είναι πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, και σίγουρα θα έχει πολιτική ενοποίηση γιατί δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια έντονη αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής πορείας. Πιστεύουμε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ένα σήμα για την πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα. Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη φαίνεται έντονα σε όλα τα πεδία είτε στα θέματα του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας είτε στα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας. Οι πολίτες την τελευταία περίοδο καταλαβαίνουν ότι αμφισβητούνται πλέον βασικά δημόσια αγαθά όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία η ακόμα και η πρόσβαση στο νερό. Οι ευρωεκλογές πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα. Το μήνυμα της πολιτικής ανατροπής και πιστεύουμε πως οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν. Και η συμμετοχή των υποψηφίων είναι ένα ακόμα θετικό σημάδι» τόνισε ο κ. Φάμελλος.


Για μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας που είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και όλη τη χώρα μίλησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Μπουλούκος. «Οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το μέλλον της χώρας. Με όλα όσα έχουν γίνει παίρνουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Εμείς αισιοδοξούμε για να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει» συμπλήρωσε ο κ. Μπουλούκος.


Οι προκριματικές εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 14 Απριλίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ενώ δίνεται η δυνατότητα και άσκησης του εκλογικού δικαιώματος διαδικτυακά με την προϋπόθεση κάποιος να έχει εγγραφή στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ. Από τις εκλογές αυτές θα προκύψουν οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος. Η 42άδα της Κουμουνδούρου θα συμπληρωθεί με τους νυν ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά και ακόμα πέντε πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρόεδρος Κασσελάκης. Η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα γίνει σε ειδική εκδήλωση την 18η Απριλίου.

Στις προκριματικές εκλογές συμμετέχουν σε όλη τη χώρα 203 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 21 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτούς μόλις τέσσερις θα καταφέρουν να προκριθούν και να εξασφαλίσουν μια θέση στην ευρωλίστα του κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι θα μπορούν να σταυρώσουν δυο εκ των 21 υποψηφίων.

Οι 21 υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι: Βασίλειος Αλεξάνδρου (συνταξιούχος αρχιτέκτων μηχανικός), Βάιος Αλεξιάδης (χημικός μηχανικός), Δώρα Αυγέρη (δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και σύμβουλος του προέδρου του κόμματος), Νίκος Καραμητόπουλος (φοιτητής Μεταπτυχιακού - Ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης), Κωνσταντίνος Καρπούζης (ελεύθερος επαγγελματίας), Σπύρος Καρράς (ιατρός), Νικολέτα Καρτάλη (ιατρός στη Γερμανία), Αλέξανδρος Κωνσταντάρας (σκηνοθέτης), Σοφία Κώτση (εκπαιδευτικός), Ευστράτιος Μάνος (αρχιτέκτων- ελεύθερος επαγγελματίας), Ευάγγελος Ματθαιόπουλος (στέλεχος επιχείρησης), Μπουμπουλίνα Νικάκη (ειδικός στην πολιτιστική διπλωματία), Γιώργος Νούσκαλης (δικηγόρος- επίκουρος καθηγητής Νομικής ΑΠΘ), Πηνελόπη Πανταζή (εκπαιδευτικός- διοικητική υπάλληλος), Νεκτάριος Προσωτσιανιώτης (τεχνολόγος ακτινολόγος Ε.Σ.Υ.), Πολυχρόνης Ράπτης (συνταξιούχος δημοσίου), Μιχαήλ Σκουμπερδής (ακαδημαϊκός – επιστημονικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής ανάπτυξης), Αντώνης Τουμανίδης (ελεύθερος επαγγελματίας), Θεοδώρα (Δώρα) Τσαμπάζη (δημοσιογράφος, επιστημονική συνεργάτης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ), Αθανάσιος Τσιρέλης (ιατρός ογκολόγος) και Θωμάς Φειδάντσης (χειρούργος παίδων επιμελητής Α’ ΕΣΥ).


Στην σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων κάποιοι βρέθηκαν με φυσική παρουσία στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και άλλοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ή έστειλαν βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Κάθε περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο από συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων.


Αναλυτικότερα:

Αττική: εκλέγονται 12 - (μέχρι 4 σταυρούς)

Απόδημοι: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 - (μέχρι 2 σταυρούς)

Θεσσαλία: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)

Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)

Κρήτη: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

ΑΜΘ: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)

Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Ήπειρος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Ιόνιo: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.