«Ελπίζω να δώσαμε αυτό το μήνυμα όλες τις μέρες που είμαι εδώ. Όλα είναι δυνατά και στις πιο δύσκολες συνθήκες αρκεί να το προσπαθούμε όλοι μαζί» είναι το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επίλογο της σύντομης τοποθέτησης της μετά το πέρας της ξενάγησής της στην έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο».
«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ, έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η Θεσσαλονίκη, γενέθλια και αγαπημένη πόλη, έχει αφήσει βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα μέσα μου. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της σαν προστατευτικό κέλυφος γύρω μου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου. Και συμπλήρωσε: «Επιστρέφω στις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, σε αγαπημένα πρόσωπα, στη γλυκύτητα μιας απλής καθημερινότητας αλλά και σε στιγμές που ανήκουν πια στην ιστορία, ωστόσο για εμένα διατηρούν την απτή ποιότητα του βιώματος που δεν έχει ξεθωριάσει από τον χρόνο. Φωτεινές και σκοτεινές στιγμές. Κάποτε ανοιχτή και πολυπολιτισμική με ένα πλούσιο υπόβαθρο, όπου διασταυρώθηκαν και αλληλεπίδρασαν τρεις θρησκείες, αργότερα εσωστρεφής γεμάτη αναταράξεις και αναστατώσεις, ξεριζωμούς και ξανεμιζώματα, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ. Η Θεσσαλονίκη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι πλουτίζω από τις παραστάσεις της, γοητεύομαι από τις επάλληλες στοιβάδες της ιστορίας της, ενθουσιάζομαι με τις ευφυείς παρεμβάσεις της στον ιστό της πόλης» σημειωσε η κ. Σακελλαροπούλου στην αντιφώνηση της.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: «Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη μεγάλη σημασία που είχε η απεικόνιση των στρατιωτικών αγίων στη βυζαντινή τέχνη, καθώς οι στρατιωτικοί άγιοι αποτελούσαν πρότυπο υπερασπιστών της ακεραιότητας των συνόρων του κράτους αλλά και της πίστης. Ακεραιότητα που εδράζεται στην κοινή εθνική συνείδηση και την κοινή μνήμη όλων μας. Στον πατριωτισμό και την συλλογική μνήμη ως έθνος και ως κοινωνία. Πατριωτισμός δεν είναι η ρητορεία, πατριωτισμός δεν είναι ο πανηγυρικός της ημέρας. Είναι η μέριμνα για την εθνική ισχύ και άμυνα της χώρας, την εσωτερική ασφάλεια, το σεβασμό των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της οικονομίας».
Και συμπλήρωσε: «Η λαμπρότητα της γιορτής αυτής μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν είναι όμως μειωμένη. Η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν είναι μέγεθος σχετικό και όλα καθυποτάσσονται στο στόχο ανάσχεσης του κινδύνου. Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις άλλωστε ποτέ δεν έλειψαν σ’ αυτή τη γη. Είναι και αυτό ένα πατριωτικό καθήκον. Ίσως όμως μας δίνεται η ευκαιρία φέτος, λόγω των περιορισμών, να προσεγγίσουμε την εθνική εορτή με έναν τρόπο διαφορετικό.Πιο εσωτερικό, πιο αυθεντικό. Με μεγάλη αγωνία, όμως με την ψυχή στο παρελθόν αλλά το νου στο μέλλον. Μια νέα Ελλάδα ονειρευόταν εκείνοι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες, για μια νέα Ελλάδα εργαζόμαστε κι εμείς σήμερα. Και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές δε θα είναι η δική μας γενιά αυτή που θα αφήσει λευκές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου» κατέληξε ο κ. Ζερβας στην προσφώνηση του.