Η νέα πολιτική περίοδος που ξεκινά στην Ευρώπη, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερο ταραχώδης εξαιτίας της ενίσχυσης των λεγόμενων αντισυστημικών δυνάμεων οι οποίες κινούνται στον χώρο της ακραίας δεξιάς ή ακόμη και της ακροδεξιάς. Με όρους μετεωρολογίας θα λέγαμε ότι την προσεχή πενταετία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο αναμένεται να επικρατήσει χαμηλό βαρομετρικό, τουλάχιστον συχνότερα απ’ όσο έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Υπό αυτήν την έννοια ο Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος είναι μετρ στην παρουσίαση των μετεωρολογικών δεδομένων, μπορεί εύκολα να διακρίνει, κι ας μην έχει πολιτική πείρα, τις αναταράξεις που προοιωνίζονται τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης σε μία σειρά από σημαντικούς ευρωπαίους εταίρους όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ο.κ.
Ο Αρναούτογλου είναι πλέον ένας από τους είκοσι έναν ευρωβουλευτές που στέλνει η χώρας μας στο Στρασβούργο για την επόμενη πενταετία. Εξελέγη τρίτος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον νυν ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, συγκεντρώνοντας 92.087 σταυρούς και αφήνοντας πίσω του «βαριά» ονόματα όπως ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι πρώην ευρωβουλευτές Θόδωρος Ζαγοράκης και Κώστας Χρυσόγονος κ.ά.
Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος σε δηλώσεις του την επομένη της εκλογής του δεν περίμενε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Ο Αρναούτογλου είχε δοκιμάσει και το 2019 στο ίδιο γήπεδο και με την ίδια ομάδα, με το ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε έρθει πέμπτος συγκεντρώνοντας 65.150 σταυρούς, με το κόμμα του να εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον μετέπειτα πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή.
Αν και δεν έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την πολιτική εντούτοις, όσες φορές εκτέθηκε υποψήφιος τα πήγε περίφημα. Εκτός από τις δύο απόπειρές του στην ευρωβουλή ο Αρναούτογλου συμμετείχε και στις περσινές δημοτικές εκλογές, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη. Η επίδοσή του ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες του αφού κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο Αγγελούδης δεν του έδωσε χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου καθώς γνώριζε πως σε λίγους μήνες θα διεκδικούσε εκ νέου να εκλεγεί ευρωβουλευτής και του εμπιστεύτηκε τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Την περασμένη Δευτέρα ο Αρναούτογλου, εμφανώς συγκινημένος, αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στο δημοτικό συμβούλιο, υποσχόμενος ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους, σε ό,τι αφορά ζητήματα της πόλης.
Οι σπουδές
Ο Σάκης Αρναούτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971 αλλά μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του στη Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής, καθώς οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Εκεί βρέθηκε αρκετά αργότερα και ο ίδιος για σπουδές, όχι όμως στον τομέα της Μετεωρολογίας που ήταν το πάθος του. Έκανε σπουδές στον τομέα της Μετάφρασης και της Διερμηνείας στο ινστιτούτο «Sprachen und Dolmetscher Institut» του Μονάχου. «Ως μετεωρολόγος τότε ήταν πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά ειδικά στον τομέα της πρόγνωσης που με ενδιέφερε κι έτσι για βιοποριστικούς λόγους θεώρησα πως μαθαίνοντας καλά δύο σημαντικές ξένες γλώσσες θα μου έδινε το εισιτήριο να ελίσσομαι ευκολότερα επαγγελματικά εντός και εκτός Ευρώπης», είχε εξομολογηθεί πριν από μερικούς μήνες μιλώντας στον «πρωινό καφέ» του makthes.gr.
Παράλληλα με τις σπουδές δούλευε κιόλας κάνοντας όλων των ειδών τις δουλειές, «από το να καθαρίζω σκάλες σε οικοδομή και εμπορικά κέντρα μέχρι και πωλητής σε φούρνο και ζαχαροπλαστείο, αλλά και σερβιτόρος σε ελληνική ταβέρνα». Τα τελευταία χρόνια πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Μονάχου ως μεταφραστής γενικού και ειδικού περιεχομένου.
Η μετεωρολογία
Ωστόσο το πάθος του ήταν η μετεωρολογία. Έτσι, με το που επέστρεψε στην Ελλάδα παρακολούθησε μαθήματα Γενικής Μετεωρολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο, μαζί με τους δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το χειμερινό εξάμηνο τους Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002 και μαθήματα Συνοπτικής Μετεωρολογίας στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Μετεωρολογία και Κλιματολογία του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κατά το θερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού έτους 2001-2002.
Παράλληλα από το 2002 ανέλαβε την επιμέλεια και παρουσίαση των δελτίων καιρού της ΕΡΤ3 και από το 2016 την αρχισυνταξία των δελτίων καιρού ολόκληρης της ΕΡΤ. Το 2008 έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την έγκυρη πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στο Πεκίνο. Επίσης, βραβεύτηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Λέσβου, το 2006 και 2017 αντίστοιχα, για την πολύτιμη αρωγή του στην πρόληψη καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Βραβευμένος στα «ΠΡΟΣΩΠΑ 2008» ως καλύτερος παρουσιαστής καιρού στην Ελλάδα ήταν ο πρώτος που έφερε καινοτόμες ιδέες στην παρουσίαση των δελτίων καιρού στη χώρα μας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά, αρχικά μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3 χάρτες και υψόμετρα χιονόπτωσης και σήματα προειδοποίησης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Από το 2017 είναι μέλος της International Association of Broadcast Meteorology (IAMB).
Το ΠΑΣΟΚ
Ο Σάκης Αρναούτογλου ενεργοποιήθηκε στο ΠΑΣΟΚ στα πέτρινα χρόνια, την εποχή των μνημονίων. «Πιστεύω πως παρά τα λάθη του παρελθόντος παραμένει ένα κόμμα που δίνει έμφαση στην ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων και έχει πολλά να δώσει στη χώρα» είχε πει στο makthes.gr. Η υποψηφιότητά του για την ευρωβουλή το 2019 προέκυψε μετά τη γνωριμία του με την Φώφη Γεννηματά. «Η Φώφη Γεννηματά που είχα την τιμή να γνωρίσω, η αιτία να κατέβω υποψήφιος στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Εκτός από δυναμική και αξιοπρεπής, κατάφερε να δώσει και μία ανθρώπινη διάσταση στην πολιτική συνδυάζοντας θαυμάσια και παραδειγματικά την πολιτική της δραστηριότητα και το όραμά της με την οικογένεια».
Ο Σάκης Αρναούτογλου θεωρεί τον Ανδρέα Παπανδρέου «πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε την πορεία και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της χώρας», τον Κώστα Σημίτη «πολιτικό που άλλαξε τη χώρα, δίνοντας αγώνα για τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, με σοβαρότητα και συνέπεια», για δε τον νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη πιστεύει πως έχει μία πολύχρονη και σημαντική πολιτική πορεία και κυρίως εμπειρία από τη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο, «χαρακτηριστικά που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να έχει στις μέρες μας ένας ή μια αρχηγός κόμματος για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ταχύτατα εξελισσόμενη πορεία των πραγμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.06.2024