ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάμος: Ολονύχτια μάχη με τη πύρινη λαίλαπα - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

MakThes Team16 Ιουλίου 2021

Νύχτα θρίλερ πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, με τη πύρινη λαίλαπα να εξακολουθεί να  κατακαίει την κεντρική-ανατολική Σάμο από χθες το μεσημέρι.

Από το πρωί, σήμερα, η φωτιά έχει τρία μέτωπα, στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες και τους Μυτιληνιούς, ενώ την επιχείρηση συντονίζουν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ μετέβησαν με ελικόπτερο στο νησί.

Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, προς τους κατοίκους στις περιοχές Βουρλιωτών, Μαυρατζαίων και Μυτιληνιών, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Καλύτερη πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο

«Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο είναι πλέον καλύτερη. Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός τού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αυτήν την ώρα η πυρκαγιά είναι σε χαράδρα στην περιοχή Βουρλιώτες, ενώ οι άνεμοι φτάνουν τα 3 με 4 μποφόρ», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του ΠΣ και προσθέτει: «Όσον αφορά το Κοκκάρι, δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Βουρλιώτες, επιχειρούν αυτήν την ώρα συνολικά 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη. Παράλληλα, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται, ότι αναμένεται να αφιχθούν ακτοπλοϊκώς στη Σάμο από τον Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα.

Ο δήμαρχος του νησιού, Γεώργιος Στάντζος, ζήτησε «να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ παρατηρούνται και προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου.

Σε προληπτική εκκένωση δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος προχώρησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου και η Αστυνομία.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα χθες μετέβη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, με Super Puma, για τον συντονισμό της δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν τις επόμενες ώρες, επιχειρούσαν αντιμετωπίζοντας πολλές διαφορετικές εστίες.

Σε γενική επιφυλακή τέθηκαν όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ΠΕ.ΠΥ.Δ. της Επικράτειας.

Σε δύσβατη περιοχή προς τη θέση Μάνα Κοκκαρίου έκαιγε από τις 8 μ.μ τη Πέμπτη, η δασική πυρκαγιά στους Βουρλιώτες Σάμου. Οι ισχυροί άνεμοι συνέτειναν στη δημιουργία ισχυρού μετώπου στην περιοχή που είναι δύσκολα προσεγγίσιμη από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Προληπτικά, μια και η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, εκκενώθηκαν δύο ξενοδοχεία και τρείς κατοικίες στη περιοχή Άγιος Φανούριος. Από αέρος επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα, ωστόσο η φορά των ανέμων ανησυχεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) βρίσκεται στη Σάμο για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου δόθηκε εντολή για εκκένωση του 95% των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή εξαιτίας του πυκνού καπνού.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.