Στις 30 Νοεμβρίου του 1937 γεννήθηκε ο Άγγλος ποδηλάτης, Τομ Σίμπσον, ο οποίος είχε ένα τραγικό τέλος, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας, πεθαίνοντας από εξάντληση σε ηλικία μόλις 29 ετών.
Ο Σίμπσον ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους επαγγελματίες ποδηλάτες της Βρετανίας. Γεννήθηκε στο Χάσγουελ και αργότερα μετακόμισε στο Χάγουορθ. Ξεκίνησε να ασχολείται με την ποδηλασία δρόμου ως έφηβος πριν ασχοληθεί με την ποδηλασία πίστας, όπου ειδικεύτηκε σε αγώνες καταδίωξης. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο για την ποδηλασία στίβου στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 και το ασημένιο στους Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Κοινοπολιτείας το 1958.
Το 1959, σε ηλικία 21 ετών, ο Σίμπσον υπέγραψε στη γαλλική επαγγελματική ομάδα αγώνων δρόμου Saint-Raphaël–R. Geminiani–Dunlop. Γρήγορα προωθήθηκε στην πρώτη τους ομάδα και το 1961 κέρδισε τον Γύρο της Φλάνδρας, ενώ μία χρονιά μετά στο Γύρο της Γαλλίας έγινε ο πρώτος Βρετανός αναβάτης που φόρεσε την κίτρινη φανέλα, τερματίζοντας στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης.
Το 1963 ο Βρετανός ποδηλάτης πήρε μεταγραφή για την Peugeot–BP–Englebert, κερδίζοντας το Bordeaux–Paris εκείνη τη χρονιά και το 1964 τον αγώνα Milan–San Remo. Το 1965 έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων δρόμου της Βρετανίας και κέρδισε τον Γύρο της Λομβαρδίας. Αυτό τού χάρισε τον τίτλο της Αθλητικής Προσωπικότητας της χρονιάς του BBC και έγινε ο πρώτος ποδηλάτης που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο.
Ωστόσο, στη συνέχεια η ατυχία τού γύρισε την πλάτη, καθώς οι τραυματισμοί εμπόδισαν μεγάλο μέρος της σεζόν του 1966 για τον Σίμπσον.
Ο θανατηφόρος συνδυασμός και το άδοξο τέλος
Έχοντας αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς και έχοντας επιστρέψει για τα καλά πλέον στην ενεργό δράση, ο Βρετανός ποδηλάτης έλαβε μέρος στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας το 1967. Στις 13 Ιουλίου, λοιπόν, και στο 13ο στάδιο, λοιπόν, του αγώνα ο Σίμπσον κατέρρευσε και πέθανε κατά την ανάβασή του στο Mont Ventoux (ένα βουνό στην περιοχή της Προβηγκίας της νότιας Γαλλίας).
Από τη νεκροψία αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει αμφεταμίνες, αλκοόλ και ένα διουρητικό, συνδυασμός που αποδείχτηκε θανατηφόρος, δεδομένης της ζέστης της εποχής, της σκληρής ανάβασης στο Ventoux και του στομαχικού πόνου που είχε. Από τότε έχει στηθεί ένα μνημείο κοντά στο σημείο που πέθανε, το οποίο αποτελεί τόπο προσκυνήματος για πολλούς ποδηλάτες.
Ο κομισάριος του αγώνα, Jacques Lohmuller, επιβεβαίωσε ότι είδε τον Σίμπσον να βάζει κονιάκ στο μπουκάλι του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Βρετανός ήταν στο πρώτο γκρουπ πριν γλιστρήσει και βρεθεί στην ομάδα που ακολουθούσε και ήταν ένα λεπτό πίσω. Στη συνέχεια άρχισε να χάνει τον έλεγχο του ποδηλάτου του, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος του δρόμου.
Ένα χιλιόμετρο από την κορυφή, ο Βρετανός έπεσε από το ποδήλατό του. Ο διευθυντής της ομάδας, Άλεκ Τέιλορ, και ο μηχανικός της ομάδας, Χάρι Χολ, έφτασαν με το αυτοκίνητο της ομάδας για να τον βοηθήσουν. Ο Χολ όσο και αν προσπάθησε να πείσει τον Σίμπσον να σταματήσει, έπαιρνε συνεχώς την απάντηση ότι ήθελε να συνεχίσει. Και κάπου εκεί ήρθε το μοιραίο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Σίμπσον ήταν γνωστό τότε ότι έπαιρνε φάρμακα που ενίσχυαν την απόδοσή του κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όταν δεν υπήρχαν έλεγχοι ντόπινγκ. Ωστόσο, πολλοί ποδηλάτες αναγνωρίζουν τον καλό του χαρακτήρα και τη θέλησή του να κερδίζει.