ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει και στις θέσεις εργασίας

Σοφία Χριστοφορίδου03 Σεπτεμβρίου 2019

Με εξαίρεση την Χαλκιδική, όπου η έναρξη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί προοπτική για 1.000 θέσεις εργασίας, τη Ροδόπη όπου ανοίγει η δεύτερη μονάδα της Pharmaten και την Ξάνθη όπου επίκειται η επαναλειτουργία του εργοστασίου της Sunlight η κατάσταση στην αγορά εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την περιέγραψαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο ΕΚΘ οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων, είναι ζοφερή. Αποβιομηχάνιση, μερική απασχόληση, μαύρη εργασία, μετανάστευση.

Στη Χαλκιδική εξάλλου ήταν και το μικρότερο ποσοστό ανεργίας που αναφέρθηκε- περί το 16%-18% το καλοκαίρι, όταν σε άλλους νομούς οι συνδικαλιστές έκαναν εκτιμήσεις για ποσοστά άνω του 40%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Πέλλας όπου οι άνεργοι δεν πάν να δουλέψουν στα συσκευαστήρια, γιατί το μεροκάματο είναι χαμηλό (23 ευρώ) και οι συνθήκες δύσκολες, και οι επιχειρήσεις καλύπτουν τις ανάγκες τους όχι μόνο από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία αλλά και από όμορους νομούς όπως το Κιλκίς.

Χαλκιδική

Ο γ.γ. του εργατικού κέντρου Χαλκιδικής Χρήστος Ζαφειρούδας αναφέρθηκε βέβαια στο μεγάλο πρόβλημα με τη μαύρη εργασία στον τουρισμό και τόνισε την ανάγκη να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Ο κ. Ζαφειρούδας (ο οποίος είναι και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός) αναφέρθηκε στις τελευταίες θετικές εξελίξεις για την εταιρεία. «Ενώ οι τρεις άδειες που εκκρεμούσαν είχαν ελεγχθεί από όλες τις υπηρεσίες ήταν στο γραφείο του κ. Σταθάκη που δεν τις υπόγραφε» είπε, κάνοντας λόγο για εμμονή της προηγούμενης κυβέρνησης. Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ που τη δικαιώνουν (φτάνοντας στις 21 θετικές αποφάσεις από το ανώτατο δικαστήριο) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να εκδώσει τις άδειες για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές. «Σήμερα απασχολούνται 1400 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, εκ των οποίων οι 1.100 στην εταιρεία και 300 σε εργολάβους. Ευελπιστούμε εντός μηνός να ξεκινήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να γίνουν προσλήψεις» είπε. Στη φάση της κατασκευής του εργοστασίου εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 1.000 άτομα, ενώ σε φάση λειτουργίας το εργοστάσιο θα χρειαστεί 800 μόνιμους.

Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος της διοίκησης του εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είπε μεταξύ άλλων ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει και για τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, για να μην αποκοπεί από την κοινωνία. Το σχόλιο του κ. Ζαφειρούδα ήταν ότι η κοινωνία έδωσε την απάντηση της τόσο στις δημοτικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.

Κομοτηνή

Στην Ροδόπη η ανεργία προσεγγίζει το 40%, σύμφωνα με τον Παντελή Μαγαλιό, πρόεδρο του εργατικού κέντρου Κομοτηνής. Προ κρίσης η ΒΙΠΕ είχε 99 εργοστάσια σήμερα μείναν μόνο δέκα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν τετράωρα είπε. «Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν κάθε εβδομάδα και έβγαζε ανακοινώσεις (γιατί μάλλον σπούδαζε το παιδί του στην Κομοτηνή) και τάχα φέρναν επενδυτές αλλά τελικά δεν άνοιξε η ΕΝΚΛΩ» σχολίασε, προσθέτοντας: «Ελπίζω να μην παίζει το ίδιο παιχνίδι η νέα κυβέρνηση». Σημειωτέον ότι η Pharmaten θα εγκαινιάσει τη 2η μονάδα της στην περιοχή με 400 εργαζόμενους, ενώ ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα επισκεφτεί την Παρασκευή την περιοχή με επενδυτές, με την προοπτική να αξιοποιηθούν τα κλειστά εργοστάσια.

Ξάνθη

Στην Ξάνθη προσλήψεις γίνονται μόνο στα Πλαστικά Θράκης και τo εργοστάσιο της Sunlight, που μετά τη φωτιά πρόκειται να επαναλειτουργήσει, «πουθενά αλλού», ανέφερε ο Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης. Κατά τα λοιπά έκανε λόγο για δραματικές μειώσεις προσωπικού και για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, με τις οποίες εργάζεται το 55% του εργατικού δυναμικού. Όπως είπε η ανεργία αγγίζει το 45%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μετανάστευσαν 10.0000 οικοδόμοι για δουλειά στο εξωτερικό (κυρίως στο Κατάρ) και τώρα επιστρέφουν και θα είναι και πάλι άνεργοι, ενώ ταυτόχρονα λήγουν και τα προγράμματα 8μηνης απασχόλησης όπου είχαν βρει δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι .

Έβρος

Στη ΒΙΠΕ Έβρου η τελευταία από τις έξι επιχειρήσεις έκλεισε πέρσι, ενώ και το εργοστάσιο της ΕΒΖ δεν λειτουργεί πλέον, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του εργατικού κέντρου Στάθη Ασπιώτη η ανεργία είναι στο 20%. Οικοδόμοι και χειριστές μηχανημάτων μετανάστευσαν στην Κύπρο, ενώ το μόνο θετικό είναι ότι λόγο της αύξησης του τουριστικού ρεύματος από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία υπάρχει μικρή αύξηση της απασχόλησης τους θερινούς μήνες στα τουριστικά επαγγέλματα, αλλά πρόκειται για δουλειές με μερική απασχόληση για 300 ευρώ. Κατά τον ίδιο, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό κυρίως στον Β. Έβρο.

Σέρρες

Η μεγαλύτερη «βιομηχανία» στις Σέρρες είναι τα σουπερμάρκετ (48 στην πόλη και 80 στον νομό) όπως ανέφερε ο Παύλος Συμεωνίδης γ.γ. του εργατικού κέντρου. Η ανεργία είναι στο 29%, 400 οικογένειες έμειναν άνεργες με το κλείσιμο της ΕΒΖ και η μεγάλη μονάδα του Δρομέα υπολειτουργεί με 10-15 εργαζόμενους το μήνα, από 500 που απασχολούσε κατά το παρελθόν. Όπως είπε από 2010 μετανάστευσαν 41.500 άτομα (10% του πληθυσμού)ενώ η μερική απασχόληση από 35% έφτασε το 60%.

Ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (κυρίως εμπορίας δομικών υλικών και οικοδομικές/τεχνικές) έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία, και από εκεί μεταφέρουν κάθε μέρα εργαζόμενους, κάνουν τις εργασίες που αναλαμβάνουν και επιστρέφουν.

Δράμα

Ο Γιώργος Σαυρίδης πρόεδρος του εργατικού κέντρου Δράμας τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα για τους εργαζόμενους και το ασφαλιστικό είναι η μαύρη εργασίας (20% στην περιοχή του) την οποία «συντηρούν όλες οι κυβερνήσεις». «Οι οικογένειες δεν στηρίζονται με 8μηνα και 560 ευρώ, αλλά με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό» είπε. Ακόμη έθιξε τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν πολύ τακτικά σε Δράμα και Καβάλα, όπου λειτουργούν λατομεία, περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και κάλεσε την επιθεώρηση μεταλλείων να κάνει ελέγχους από κοινού με τα συνδικάτα.

Κοζάνη

«Στη Δυτική Μακεδονία είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία» είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας. Στην Κοζάνη εκτιμά ότι η ανεργία είναι στο 35% με 20.000 εγγεγραμμένους ανέργους. «Οι μικροεπιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο λόγω υψηλής φορολογίας, είτε κλείνουν είτε μειώνουν προσωπικό. Αν κλείσουν εργοστάσια της ΔΕΗ, θα χαθούν και θέσεις εργασίας σε εργολάβους που δουλεύουν για τη ΔΕΗ και σήμερα απασχολούν 1,500 άτομα εργάζονται» είπε, εκφράζοντας προβληματισμό για τα σχέδια της κυβέρνησης για εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ.

Φλώρινα

Στη Φλώρινα η ανεργία είναι πάνω από 42%, ενώ στους νέους κάτω 24 ετών φτάνει το 75% υποστήριξε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κώστας Σιάκος. «Κάποιος που έκανε άνεργος μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα μειονεξίας, ντροπής, θλίψης, αγωνίας για το αύριο. Οι νέοι φεύγουν για την Κ. Ευρώπη. Εννέα στους 10 ανέργους δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, δηλαδή δεν μπαίνει ούτε ευρώ στο σπίτι τους. Τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν ανησυχητικά. Στη Δ. Μακεδονία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ε.Ε. και στην κορυφή βρίσκεται η Φλώρινα» είπε, προσθέτοντας ότι παρά το υψηλό ΑΕΠ που φαίνεται να έχει η περιοχή, λόγω ΔΕΗ οι περισσότεροι είναι «ημιάνεργοι».

Καστοριά

Στην Καστοριά, με 13.500 άτομα επίσημα καταγεγραμμένα στο εργατικό δυναμικό (στην πραγματικότητα είναι κάτω από 9.000 λόγω μετανάστευσης) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 6.500, δηλαδή η ανεργία είναι στο 48%, είπε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιώργος Μαλέας, προσθέτοντας: «τα νούμερα έχασαν τη σημασία τους, αν δεν υπήρχαν οι συνταξιούχοι πολλές οικογένειες θα είχαν πρόβλημα επιβίωσης. Υπάρχουν σπίτια χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο». είπε, ενώ αναφέρθηκε στην κρίση που έπληξε τον κλάδο της γούνας.

Πιερία

«Μπορεί να φαίνεται ότι η ανεργία έχει ελαφρώς μειωθεί αλλά οι μακροχρόνια άνεργοι κουράστηκαν να αναζητούν εργασία. Νέοι γιατροί και νοσηλευτές φύγαν στο εξωτερικό, το ίδιο και χειριστές μηχανημάτων και οικοδόμοι» είπε η Δέσποινα Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Κατερίνης.

Πέλλα

Για αντεργατική παλινόρθωση που βρίσκεται προ των πυλών έκανε λόγο η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιαννιτσών Θεανώ Ζουρνατζίδου που εκτίμησε ότι η ανεργία από 54% πέρσι σήμερα έφτασε το 57%, με 7.452 εγγεγραμμένους ανέργους. Τέτοιο ποσοστό ανεργίας «δεν δικαιολογείται, γιατί τα Γιαννιτσά έχουν τον πλουσιότερο κάμπο της χώρας. Θα μπορούσε καλύτερη εικόνα αλλά δεν έχει προσεχθεί η περιοχή μας είπε». Ανέφερε ότι τα ψυγεία και συσκευαστήρια φρούτων έχουν μεγάλο πρόβλημα να βρουν εργατικό δυναμικό, γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να μείνουν άνεργοι παρά να εργαστούν σε μια επίπονη εργασία με χαμηλό μεροκάματο (το 12ωρο 23 ευρώ).

Από την πλευρά της η Κατερίνα Περτσάμη από το Πανεργατικό Κέντρο Έδεσσας Αλμωπίας ανέφερε ότι η ξεπερνά το 30% η αδήλωτη εργασία στην περιοχή.

Ο Νίκος Γκοτζαμάνης από το εργατικό κέντρο Έδεσσας Αλμωπίας έθιξε το πρόβλημα των ελλείψεων γιατρών στο κέντρο υγείας και το γεγονός ότι επίκειται κλείσιμο της μαιευτικής κλινικής στο νοσοκομείο.

Κιλκίς

Ο Τασος Καπνίδης πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς είπε ότι η περιοχή είναι μία από τις φτωχότερες της Ελλάδας και ότι οι τρεις βιομηχανικές ζώνες του νομού γέμισαν με λουκέτα, πολλές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Β. Μακεδονία και όσες λειτουργούν δίνουν δουλειές με ημιαπασχόληση. Τέλος τόνισε την ανάγκη να γίνουν έργα υποδομής ώστε το Κιλκίς από εσχατιά της Ελλάδας να γίνει πύλη εισόδου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.