Στοχευμένα, με μέθοδο και… τεχνική φαίνεται πως χτυπούν οι δράστες που προσποιούνται τεχνικούς της ΔΕΗ και δείχνουν θέληση να προστατεύσουν, κυρίως ηλικιωμένους, από δήθεν ενδεχόμενη μεγάλη καταστροφή, αλλά τελικά μπαίνουν στα σπίτια και αποσπούν χιλιάδες ευρώ. Η συγκεκριμένη απάτη έχει εμφανιστεί πανελλαδικά στο παρελθόν αρκετές φορές, αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι σε έξαρση και τους επιτήδειους να έχουν διπλασιαστεί.
Από την 1 Ιανουαρίου του 2021 έως και τις 11 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 147 περιπτώσεις με «μαϊμού» τεχνικούς της ΔΕΗ. Εξ αυτών, στις 144 περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν χρήματα και χρυσαφικά, ενώ σε τρεις αποπειράθηκαν. Η πιο πρόσφατη περίπτωση, καταγράφηκε στην Καλαμαριά στα μέσα Σεπτεμβρίου με θύμα μία 77χρονη. Τρεις άνδρες, προσποιούμενοι τους τεχνικούς της ΔΕΗ μπήκαν στο διαμέρισμα της γυναίκας και αφαίρεσαν 1.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ, κατά δήλωση της. Ήδη, για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ένας 31χρονος άντρας και αναζητούνται οι δύο συνεργοί του.
Ο τρόπος δράσης τους
Σύμφωνα με τον γιο της παθούσας που μιλάει στη «ΜτΚ», οι δράστες φαίνεται πως σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν το θύμα μέχρι το σπίτι της. «Ήταν πρωί γύρω στις 11.30, όταν η μητέρα μου πήγε στο σούπερ μάρκετ. Πρέπει να την περίμεναν απ’ έξω και την ακολούθησαν έως το σπίτι. Μπήκαν μαζί στην πολυκατοικία, η μητέρα μου ανέβηκε με το ασανσέρ στον τελευταίο όροφο όπου μένει και οι δράστες με τις σκάλες. Όταν άνοιξε την πόρτα του ασανσέρ τους είδε μπροστά της» περιγράφει ο γιος της 77χρονης.
Όταν το θύμα πήγε να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού της, τότε αποφάσισαν να συστηθούν ως τεχνικοί της ΔΕΗ που πρέπει να ελέγξουν το πίνακα και τα καλώδια ηλεκτρισμού του σπιτιού. «Γεια σας, είμαστε από τη ΔΕΗ και θέλουμε να ελέγξουμε τον πίνακά σας» της είπαν χαρακτηριστικά. «Η μητέρα μου, αντέδρασε και τους απάντησε ότι έχει πληρώσει τους λογαριασμούς, αλλά αυτοί επέμεναν ότι πρέπει να πραγματοποιήσουν τυπικά τον έλεγχο» αναφέρει ο γιος της.
Υπάρχουν καταγγελίες πως κάποιοι από τους δράστες, πριν το… χτύπημά τους, τηλεφωνούν στους ανυποψίαστους πολίτες για να κλείσουν ραντεβού, ισχυριζόμενοι πως κινδυνεύουν από μεγάλη ζημιά αν δεν ελέγξουν τα ηλεκτρολογικά τους. Εφόσον μπουν στα σπίτια των θυμάτων, όλοι οι δράστες που προσποιούνται τους τεχνικούς έχουν την ίδια μέθοδο. Ένας πάντα απασχολεί το θύμα ελέγχοντας καλώδια και πίνακες, την ώρα που οι υπόλοιποι ψάχνουν να εντοπίσουν χρυσαφικά και χρήματα στα δωμάτια. «Την ώρα που ο ένας ήλεγχε τον πίνακα, ο άλλος πέρασε πίσω από την μητέρα μου και μπήκε στο υπνοδωμάτιο. Όση ώρα δήθεν γινόταν ο έλεγχος, οι δύο έψαχναν για χρυσαφικά και χρήματα» αναφέρει ο γιος της ηλικιωμένης.
«Έκλεισε μέσα στο δωμάτιο τον δράστη»
Η 77χρονη γρήγορα διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τους… τεχνικούς. Τους ζήτησε να αποχωρήσουν, αφού πρώτα σκέφτηκε να κλείσει τις πόρτες από τα υπνοδωμάτια για να μην μπουν μέσα. «Ήταν όμως αργά. Όπως φαίνεται, όταν έκλεισε την πόρτα στο υπνοδωμάτιο, ο δράστης ήταν ήδη μέσα και έψαχνε» λέει ο γιος της. Μάλιστα, για λίγα λεπτά τον άφησε μέσα στο σπίτι ανενόχλητο, νομίζοντας πως αποχώρησε με τους υπόλοιπους. «Αγρίεψε κάποια στιγμή η μητέρα μου και τους έδιωξε. Τους ακολούθησε μέχρι το ισόγειο για να βεβαιωθούν ότι θα φύγουν, αλλά όπως φάνηκε ο ένας δράστης ήταν μέσα στο σπίτι και μάζευε τη λεία τους».
Σχεδόν 15 ημέρες μετά την κλοπή, η 77χρονη είναι ακόμα ταραγμένη, σύμφωνα με τον γιο της. «Δεν το έχει ξεπεράσει ακόμα. Θυμάται ότι ήταν μελαχρινοί και καλοντυμένοι με πουκάμισο. Σε τίποτα δεν θύμιζαν διαρρήκτες ή κλέφτες» τονίζει.
Στο στόχαστρο των αρχών
Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, για τις συγκεκριμένες απάτες και κλοπές έχουν συλληφθεί 8 άτομα στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, έχουν εξιχνιαστεί 26 από τις 147 περιπτώσεις και οι κατηγορούμενοι που έχουν ταυτοποιηθεί αναμένεται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις συγκεκριμένες κλοπές, καθώς το φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί σε μέγεθος όπως τις τηλεφωνικές απάτες με δήθεν εμπλοκή οικογενειακών προσώπων του θύματος σε τροχαία.
Στην αρχή του έτους, η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει στη Θεσσαλονίκη μία από αυτές τις συμμορίες που παρίστανε τεχνικούς της ΔΕΗ και δημοτικούς υπαλλήλους για να κλέψει τα θύματα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 36χρονος και 51χρονη, που με τη συγκεκριμένη μέθοδο απέσπασαν πάνω από 10.000 ευρώ.
Οι δράστες είχαν εντοπιστεί σε περιοχή της Βόλβης Θεσσαλονίκης, όπου μέσα σε μία ώρα είχαν… επισκεφτεί ως τεχνικοί της ΔΕΗ τρεις ηλικιωμένους. Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους σε άλλες τέσσερις κλοπές που καταγγέλθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο σε οικισμούς της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Καβάλας.
Επίσης, τον περασμένο Μάιο, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου ταυτοποίησαν έναν 21χρονο για τρεις παρόμοιες υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους παθόντες η λεία, μόνο σε χρήματα, άγγιζε τις 34.000 ευρώ.
Μεγάλη σπείρα εξαρθρώθηκε τον Απρίλιο και στην Αττική, με την σύλληψη πέντε μελών της που συστήνονταν ως τεχνικοί της ΔΕΗ και ξάφριζαν ηλικιωμένους. Οι αρχές εκτιμούν ότι το οικονομικό όφελος τους από την δράση τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη σπείρα όμως, που αποτελούταν κυρίως από Ρομά, ακολουθούσε μια πιο βίαιη μέθοδο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα ηγετικά μέλη με διάφορα τεχνάσματα οδηγούσαν τα θύματα στο χώρο της κουζίνας, όπου τα εγκλώβιζαν μετακινώντας κυρίως συσκευές. Έπειτα ενημέρωναν τηλεφωνικά και έδιναν κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που ενίσχυαν της ομάδα για να αφαιρέσουν ό,τι βρουν από τις κατοικίες. Σε περίπτωση που οι ένοικοι αρνούνταν την είσοδο των δραστών στο σπίτι τους, χρησιμοποιούσαν βία και απειλούσαν τα θύματα.
Σε κάθε περίπτωση, οι δράστες φαίνεται πως γνωρίζουν και μελετούν τα θύματα τους πριν από το «χτύπημά» τους. Στην πλειοψηφία τα θύματα είναι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους και οι δράστες ανά περίπτωση αφαιρούν από χρήματα μέχρι οικιακές συσκευές.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Οκτωβρίου 2021