ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββας Αναστασιάδης: Ψυχραιμία και δημιουργία συμμαχιών κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα

Νίκος Οικονόμου16 Αυγούστου 2020

Η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, ενημέρωση, δημιουργία συμμαχιών και ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας. Αυτό είναι το τρίπτυχο για την έξοδο από τη σημερινή ένταση στο Αιγαίο σύμφωνα με το Σάββα Αναστασιάδη. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης εκτιμά μέσω της «ΜτΚ» ότι η αυτοπειθαρχία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα αποτρέψει κάποιο θερμό επεισόδιο και ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε εκτόνωση, καθώς η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της διπλωματίας.

Όσο για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή το μόνο όπλο είναι η τήρηση των κανόνων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Να ξεκινήσουμε από την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη ΔΕΘ. Πως την κρίνετε; Δε θα επηρεάσει την τοπική οικονομία που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση;

Γνωρίζετε ότι η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και η ματαίωση της φετινής ΔΕΘ γίνεται στο πλαίσιο μίας σειράς μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, τη Δευτέρα, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως η θέσπιση ωραρίου λειτουργίας σε καταστήματα εστίασης (π.χ. μπαρ, καφέ) κ.λπ.

Βεβαίως και θα επηρεάσει και την τοπική και την εθνική οικονομία γιατί η εμβέλεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν περιορίζεται στα στενά όρια του νομού Θεσσαλονίκης. Όμως, προτεραιότητα και μέλημα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Όταν υπάρχει υγεία οι οικονομίες φτιάχνονται.

Πόσο σημαντική είναι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη χωροθέτηση της ΑΟΖ;

Αποτελεί μία ιστορική συμφωνία που ήταν αναγκαία, σωστή και ευνοϊκή για τη χώρα μας. Ήταν αναγκαία διότι απέτρεψε τη δυνατότητα συμφωνίας της Αιγύπτου με την Τουρκία, κάτι που διακαώς επεδίωκε το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, διεμβόλισε και απέρριψε στην ουσία, το παράνομο Τουρκολυβικό σύμφωνο που απέκλειε τη Θαλάσσια επικοινωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο. Είναι σωστή διότι βασίζεται στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας και είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών. Είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας διότι αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Κατοχυρώνει έτσι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και εγκλωβίζει τη Λιβύη ανάμεσα σε δύο συμφωνίες που βασίζονται στο δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή της Ιταλίας με την Ελλάδα που προηγήθηκε και της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Έτσι η Λιβύη είναι υποχρεωμένη πλέον να αναθεωρήσει τη στάση της να δει την πραγματικότητα και να υπογράψει νόμιμη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη χώρα μας.

Πως κρίνετε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα; Νέα Navtex εκδόθηκε, το Oruc Reis έχει αποπλεύσει για έρευνες στο Καστελλόριζο και η ένταση ανεβαίνει. Τι προβλέπετε;

Η Τουρκία ενοχλήθηκε πολύ από τη Συμφωνία γι’ αυτό και ανεβάζει τους τόνους και τις προκλήσεις. Εκτιμώ ότι η αυτοπειθαρχία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα αποτρέψει κάποιο θερμό επεισόδιο. Τα πράγματα θα οδηγηθούν σε εκτόνωση, καθώς η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της διπλωματίας.

Συνολικά, μήπως πρέπει η χώρα μας να αντιμετωπίσει πιο επιθετικά την τουρκική προκλητικότητα;

Η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, με ενημέρωση, δημιουργία συμμαχιών και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας. Στα επίπεδα της διπλωματίας γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις και η Διεθνής Κοινότητα κατανοεί την προκλητικότητα και τις κινήσεις της Τουρκίας, και συμπαραστέκεται τη χώρα μας.

Στα επίπεδα της αποτροπής οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και ικανές να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση και το απέδειξαν πρόσφατα και στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Πόσο σας προβληματίζει η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού;

Με προβληματίζει και με ανησυχεί πάρα πολύ η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Βέβαια, η αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προτείνει στην κυβέρνηση αντίστοιχα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Αποδεδειγμένα το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή ενάντια στον κορονοϊό είναι η τήρηση των κανόνων που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να είμαστε και υπεύθυνοι και προσεκτικοί. Να εφαρμόζουμε τα μέτρα.

Μήπως έκανε λάθη η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας; Μήπως άνοιξαν γρήγορα τα οδικά σύνορα ή μήπως ο κόσμος χαλάρωσε πολύ;

Η κυβέρνηση όπως αντιμετώπισε το πρώτο κύμα με μεγάλη επιτυχία είναι και τώρα ακόμη πιο έτοιμη και λόγω της μεγάλης εμπειρίας που απέκτησε, να αντιμετωπίσει και το δεύτερο. Παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση έχει καθήκον και υποχρέωση να φροντίζει και για την ευημερία των πολιτών. Και η ευημερία πετυχαίνετε όταν υπάρχει εύρωστη οικονομία. Αυτό με κλειστά σύνορα και περιορισμούς δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η ζωή δεν μπορεί να περιοριστεί σε «τέσσερις τοίχους».

Έπρεπε να ανοίξουν τα σύνορα με την τήρηση, φυσικά, των αυστηρών κανόνων προστασίας για να λειτουργήσει και ο κύκλος της οικονομίας. Και αυτό έγινε και στην αρχή πήγαιναν όλα καλά. Στη συνέχεια όμως όταν άρχισαν οι εγχώριες συνάξεις και συναθροίσεις για διάφορους λόγους, όπως καλοκαιρινά πάρτι, γάμοι και βαφτίσια, χωρίς την τήρηση των κανόνων, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Η σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό, κυρίως, της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Βεβαίως έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα, αλλά αυτά είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εντοπίζονται στο εσωτερικό και έχουν σχέση με την μη τήρηση των κανόνων προστασίας.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια παραμένει η οικονομία, όπου στα απόνερα της πανδημίας οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τη χώρα μας. Τι πρέπει να γίνει;

Οι απώλειες που προκλήθηκαν και προκαλούνται από την πανδημία, καθώς ο ιός είναι ακόμη εδώ, είναι τεράστιες και η ύφεση που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το 2020 θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος και για τη χώρα μας με ύφεση, που κατά τις εκτιμήσεις θα αγγίξει το 9%. Παρ’ όλα αυτά όμως και επειδή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, τόλμη και αποφασιστικότητα από την αρχή, με τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που πήραν έγκαιρα, κράτησαν χαμηλά την ύφεση και τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Αυτήν τη μέχρι σήμερα πετυχημένη αντιμετώπιση της κατάστασης πρέπει να έχει ως οδηγό η κυβέρνηση και για την μετα-κορονοϊό εποχή.

Η συνταγή ποιά είναι;

Η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εργοδοτικών εισφορών, για να καταστεί η οικονομία μας ανταγωνιστική, η στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών τάξεων, οι επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα και οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, τη ψηφιακή και πράσινη οικονομία, θα πρέπει να είναι τα όπλα μας για την επόμενη ημέρα.

Για να έχουμε δε τις βέλτιστες αποδόσεις από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε και συγκρότησε ειδική επιτροπή αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, γνωστή ως επιτροπή Πισσαρίδη, προκειμένου να εκπονηθεί μία αναπτυξιακή μελέτη, η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων, που ύστερα από διαβουλεύσεις και σχετικό διάλογο, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων θα αποτελέσει το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.08.2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.