Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής προαναγγέλλει ότι από τις 12 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η επόμενη κοινή συνεδρίαση του δ.σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Με θέμα τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα στην οποία θα συζητηθεί ο αναπτυξιακός και ο γεωστρατηγικός ρόλος της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος.
Για τον προϋπολογισμό τονίζει ότι είναι «αναπτυξιακός και ελπιδοφόρος», με θετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις και όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως η μείωση του φόρου των νομικών προσώπων από το 24 στο 22% και κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες.
Για την πανδημία και τη διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση πιστεύει ότι «ο πολλαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ, η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία στήθηκε και λειτούργησε ο εμβολιαστικός μηχανισμός, δείχνουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει κατάματα, με σύνεση και αποφασιστικότητα την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή κατάσταση».
Το περασμένο Σάββατο ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός για το 2022. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε; Είναι ένας αναπτυξιακός προϋπολογισμός που βοηθά τόσο τις επενδύσεις όσο και αυτούς που χρήζουν βοήθειας;
O νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους και νέα βάρη, αλλά φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα. Να σας αναφέρω τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την εφαρμογή του Πρώτου Ενσήμου, που αφορά τους νέους 18 ως 29 ετών, την κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές, που ισχύει ήδη από την 1η Οκτωβρίου, τη μείωση του τέλους συνδρομής κινητής τηλεφωνίας από 12 ως 20% και την πλήρη κατάργησή του για τους νέους, την επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την επέκταση του μέτρου για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά τμήματα. Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι ένας αναπτυξιακός, ελπιδοφόρος προϋπολογισμός. Υπάρχουν θετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις και όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως η μείωση του φόρου των νομικών προσώπων από το 24 στο 22% και κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες. Όλα αυτά προδικάζουν μία αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία το 2022.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έχει γίνει Νο 1 πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Είστε ευχαριστημένος από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Και το ρωτώ αυτό γιατί ζητήσατε να επεκταθούν οι ελαφρύνσεις και στο αγροτικό ρεύμα αλλά και γενναία μέτρα για την πολύτεκνη οικογένεια.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις παραγωγικές τάξεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Εκλέγομαι σε μία περιφέρεια που σε μεγάλο ποσοστό διαθέτει αγροτικό πληθυσμό και είχα τελευταία πολλά αιτήματα από αγρότες που ζητούσαν να γίνει κάτι με το αγροτικό ρεύμα. Οι λογαριασμοί που φτάνουν είναι διπλάσιοι και υπερδιπλάσιοι. Αυτό είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες, αυξάνει το κόστος παραγωγής και κάνει μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα. Στην τοποθέτησή μου ζήτησα από τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να ληφθούν γενναία μέτρα που θα ανακουφίσουν γεωργούς και κτηνοτρόφους από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, καθώς ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα καλυφθεί από το κράτος.
Πολλή συζήτηση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Ο βαθμός που θα βάζατε στην κυβέρνηση για τη συνολική διαχείρισή της ποιος είναι;
Η πραγματικότητα και τα δεδομένα της είναι η πιο ακριβοδίκαιη βαθμολόγηση. Ο πολλαπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ, η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία στήθηκε και λειτούργησε ο εμβολιαστικός μηχανισμός, δείχνουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης. Στην πανδημία όμως συζητάμε για μια διαρκώς εύθραυστη συνθήκη. Η ανατροπή έρχεται με ένταση και ταχύτητα, και η αποτελεσματικότητα κρίνεται από τη δυνατότητα να αναδιπλώνεσαι διαρκώς για να ανταποκριθείς στα νέα δεδομένα.
Μήπως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον; Η Ολλανδία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε γενικό lockdown για ένα μήνα. Πρέπει να το σκεφτούμε και εμείς;
Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε να επελαύνει η παραλλαγή «Ο» με ανησυχητική ταχύτητα. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα κλείσει την αγορά αλλά θα εφαρμόσει επιπλέον μέτρα και ελέγχους την περίοδο των γιορτών. Τα μέτρα εφαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και η ενεργοποίησή τους κρίνεται από τα δεδομένα που έχουμε κάθε φορά μπροστά μας. Βλέπω ωστόσο ότι αρκετοί συμπατριώτες μας πείθονται το τελευταίο διάστημα να κάνουν το εμβόλιο κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο ώστε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ανοσίας που θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας να αντέξει. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει κατάματα, με σύνεση και αποφασιστικότητα την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή κατάσταση.
Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στο όλο θέμα της πανδημίας; Μόλις το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το σχόλιό σας;
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή βρεθήκαμε ενώπιον μίας σειράς από άσκοπες και αχρείαστες εντάσεις που επιχείρησε να προκαλέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ανοίξει έναν κύκλο πόλωσης και λαϊκισμού. Στην κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται σε ένα «όχι σε όλα» - αυτή ήταν και η προσφιλής τακτική του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από το 2015. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπικές τάσεις δείχνουν το ΚΙΝΑΛ σε πορεία ανόδου, τάση που ενδεχομένως προκαλεί πανικό στον κ. Τσίπρα και στον χώρο του.
Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει πιο πολύ το βλέμμα της στην περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο; Και το ρωτώ αυτό και για τη Θεσσαλονίκη, όπου το μετρό και το κυκλοφοριακό αλλά και τα ζητήματα του ΟΑΣΘ κατά πολλούς μονοπωλούν την κυβερνητική ατζέντα…
Πολλοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει «γίνομαι αγρότης», όσοι όμως έχουμε μεγαλώσει σε περιφέρειες με αγροτικό πληθυσμό γνωρίζουμε από κοντά τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και το διαρκές άγχος που κρύβει η ζωή του παραγωγού. Σήμερα το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου έχει αποκτήσει μία καινούργια δυναμική, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι με την κατάλληλη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία που χαράσσει η χώρα.
Ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό ετοιμάζετε μια συνάντηση απόδημων βουλευτών από διάφορα σημεία του κόσμου στη Θεσσαλονίκη για τις αρχές Ιανουαρίου. Ποιο θα είναι το περιεχόμενό της και τι θα εξεταστεί σε αυτήν;
Η επόμενη κοινή συνεδρίαση του δ.σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την πόλη. Το θέμα της συνεδρίασης θα αφορά την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα στην οποία θα συζητηθεί ο αναπτυξιακός και ο γεωστρατηγικός ρόλος της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος. Όλα αυτά από τις 12 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.
Με την ευκαιρία μία ερώτηση για τους απόδημους που ήταν πάντοτε ένα ισχυρό όπλο για την Ελλάδα, ένα όπλο που τα τελευταία χρόνια σα να έχει χάσει την παλιά του δύναμη και αίγλη. Μήπως φταίει και η Ελλάδα γι’ αυτό; Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατραπεί;
Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η σύσφιξη των δεσμών με την Ομογένεια αποτελεί εθνική και πολιτική προτεραιότητα. Επιτέλους, αναβαθμίζεται η σχέση της μητέρας πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες, οι οποίοι διαπιστώνουν πλέον ότι χτίζονται και ενισχύονται οι γέφυρες, που και οι ίδιοι διαχρονικά επιθυμούν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021