ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολική στέγη: Σε τροχιά υλοποίησης η ανέγερση 16 σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Έλενα Καραβασίλη03 Οκτωβρίου 2024

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η εκπαίδευση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει από τη Θεσσαλονίκη την έναρξη του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να επισημαίνει πως «η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία απαιτεί ασφαλείς και σύγχρονες τάξεις». Σε αυτό το πλαίσιο, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης το έργο κατασκευής 17 νέων σχολικών κτιρίων στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων τα 16 θα ανεγερθούν στη Θεσσαλονίκη.

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ άναψε το «πράσινο φως» για το συγκεκριμένο project το 2021. Μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ που διενήργησε ο εποπτευόμενος φορέας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ.), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε προσωρινό ανάδοχο του έργου, την «Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ - ΑΤΕΣΕ ΑΕ». Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, διευκρινίζοντας πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ότι η κατασκευή σχολικών μονάδων δεν αποτελεί ευθεία αρμοδιότητα του υπουργείου του, εκτός των εξαιρετικών περιπτώσεων (όπως αυτή) που η ΚΤ.ΥΠ. συνεργάζεται με τους δήμους, στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμματικών συμβάσεων και με άντληση πόρων από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ανακοίνωσε πως το έργο ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Θα αποδοθούν 17 υπερσύγχρονα σχολεία»

Το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμό 128,4 εκατομμυρίων ευρώ και συμβατικό αντικείμενο 110 εκατομμυρίων ευρώ εκτελείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο προσυμβατικός έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε και πλέον, όσον αφορά στη διαδικασία θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή και στη συνέχεια η υπογραφή της. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και από εκεί και πέρα η διάρκεια της περιόδου κατασκευής είναι διετής. «Ξεκινάει ένα πρόγραμμα που αφορά στη σχολική στέγη στην Κεντρική Μακεδονία όπου θα κατασκευαστούν 17 νέα σχολεία για τα οποία, για 25 χρόνια ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος και για τη συντήρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδοθούν σε δήμους της Κ. Μακεδονίας και κατ’ επέκταση στους πολίτες τους σχολεία τα οποία όχι μόνον θα είναι υπερσύγχρονα, με τις πιο επικαιροποιημένες προδιαγραφές αλλά ταυτοχρόνως, για 25 χρόνια θα διατηρήσουν την ίδια ποιότητα κατασκευής και τα ίδια στοιχεία λειτουργικότητας. Παράλληλα, ξεκινάει και το πρόγραμμα ‘Μαριέττα Γιαννάκου’, για την υλοποίηση επεμβάσεων που αποβλέπουν στη βελτίωση των υφισταμένων σχολικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, το οποίο επισπεύδει καταρχάς το υπουργείο Παιδείας», σημείωσε στη «ΜτΚ» ο κ. Ταχιάος.

Τα σχολεία

Στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν συνολικά 16 σχολεία εκ των οποίων: τρία στον δήμο Νεάπολης-Συκεών (7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, 1ο ΕΠΑΛ Συκεών και Κλειστό Γυμναστήριο), τέσσερα στον δήμο Παύλου Μελά (ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης), ένα στον δήμο Λαγκάδα (2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά), δύο στον δήμο Ωραιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου), ένα στον δήμο Θέρμης (1ο ΓΕΛ Μίκρας), ένα στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων), ένα στον δήμο Καλαμαριάς (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς) και τρία στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη (3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 3ο Λύκειο Πυλαίας-Χορτιάτη, 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος). Στον δήμο Κατερίνης αναμένεται να κατασκευαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης.

Με την παράδοση και του 17ου οι πληρωμές

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», Θανάσης Γιάνναρης λέει στη «ΜτΚ» πως ο προσυμβατικός έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πλέον απομένει η υπογραφή της σύμβασης, σύμπραξης με την ανάδοχο εταιρεία. «Με το που υπογραφεί η σύμβαση, το έργο ξεκινά άμεσα και αρχίζει και ‘τρέχει’ ο χρόνος των δύο ετών. Η ανάδοχος εταιρεία είναι υποχρεωμένη άμεσα να καταθέσει τη μελέτη εφαρμογής για κάθε σχολείο, θα εκδοθεί οικοδομική άδεια και θα ανοίξουν τα εργοτάξια. Το σημαντικό του συγκεκριμένου έργου είναι πως για να αρχίσουν οι πληρωμές διαθεσιμότητας, ο εργολάβος πρέπει να παραδώσει και το 17ο σχολείο. Άρα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα σχολεία μέσα σε δύο χρόνια, με ταχύτητα και φυσικά με ποιότητα γιατί ο ίδιος θα έχει τη συντήρηση». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα σχολεία θα είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Για το έργο ανέγερσης του νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο Ειδικά Σχολεία, το 1ο&2ο ΕΕΕΕΚ και το 2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Νέου Ρυσίου που παραχώρησε ο δήμος Θέρμης, ο κ. Γιάνναρης υπογραμμίζει πως «Είναι στην άμεση προτεραιότητα της ΚΤΥΠ, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση της προμελέτης και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το έργο με το σύστημα μελέτη-κατασκευή».

«Ιδιαίτερα σημαντικό έργο»

Στον δήμο Παύλου Μέλα, που είναι ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος όπως σημειώνει ο δήμαρχος, Δημήτρης Ασλανίδης, θα κατασκευαστούν τρία σχολεία. «Ως δήμος είχαμε την υποχρέωση να καθαρίσουμε τα οικόπεδα όπου θα κατασκευαστούν τα σχολεία, κάτι που ολοκληρώσαμε εντός του Αυγούστου. Ήμαστε έτοιμοι ώστε οι εργολήπτριες εταιρείες, να ξεκινήσουν τις εργασίες. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου θα ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου», λέει στη «ΜτΚ». Εξηγεί πως στη δημοτική ενότητα Ευκαρπίας υπάρχει αύξηση του νέου πληθυσμού κι έτσι «η ανέγερση του νέου Λυκείου και Δημοτικού θα μας δώσει μεγάλη ανάσα καθώς για χρόνια αποτελούσε απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Στην Πολίχνη και στα Μετέωρα όπου θα ανεγερθούν το 1ο και 3ο Λύκειο, θα μετεγκαταστήσει σε νέες σχολικές δομές, το μαθητικό δυναμικό αυτών των περιοχών κάτι που μας καθησυχάζει ιδιαίτερα γιατί πλέον δεν θα έχουμε τους όποιους κινδύνους μπορεί να απορρέουν από την χρήση παλιών σχολικών κτιρίων». Ο κ. Ασλανίδης συμπληρώνει πως είναι ιδιαίτερη σημαντική και η συντήρηση που θα γίνεται σε αυτά τα σχολεία, για 25 χρόνια. «Η οικονομική επιβάρυνση του δήμου για τη συντήρηση των σχολικών δομών είναι σημαντική. Συνεχώς βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αναζήτησης πόρων διότι τα χρήματα που δίνονται από τη ΣΑΤΑ σχολείων, δεν επαρκούν. Ο δήμος μας έχει 92 σχολικές μονάδες και ετησίως τα χρήματα που χρειαζόμαστε για συντηρήσεις σχολείων, υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ».

Σε αναμονή ο δήμος Θέρμης

Μέσω ΣΔΙΤ θα κατασκευαστεί στον δήμο Θέρμης το 1ο ΓΕΛ Μίκρας αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά το κομμάτι της σχολικής στέγης του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, Στέλιος Αποστόλου μεταφέρει στη «ΜτΚ» πως αναμένεται η χρηματοδότηση για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο Ειδικά Σχολεία, το 1ο&2ο ΕΕΕΕΚ και το 2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και παράλληλα προχωρά η διαμόρφωση στο επί μίσθωση κτίριο όπου στεγαζόταν η πρώην σχολή Κωνσταντινίδου και δίπλα βρίσκεται το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού και εκεί θα μεταφερθούν προσωρινά οι μαθητές του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη. 

«Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το Λύκειο Μίκρας βρίσκεται στη θέση Βλάχου, μεταξύ Πλαγιαρίου και Τριλόφου, έχει καθαριστεί και είναι έτοιμο για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Είναι σημαντικό ότι στη σύμβαση περιλαμβάνεται η συντήρηση για 25 χρόνια, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Όσον αφορά στην κατασκευή των Ειδικών Σχολείων υπάρχει η προφορική δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών και περιμένουμε», αναφέρει. 

Σχετικά με το επί μισθώσει κτίριο όπου θα μεταφερθούν τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ, ο κ. Αποστόλου αναφέρει πως έχει ετοιμαστεί η μελέτη για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και σύντομα θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης. «Εκτιμώ ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός διμήνου ώστε οι μαθητές να μπουν στο συγκεκριμένο σχολείο, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.