ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε 267 λέξεις ο Λ. Κυρίζογλου εξηγεί γιατί δέχτηκε την πρόταση της ΝΔ για τις εκλογές στην ΚΕΔΕ

Βαγγέλης Στολάκης30 Οκτωβρίου 2019

Με μια επιστολή 267 λέξεων ο απερχόμενος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου εξηγεί στους συναδέλφους του δημάρχους αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους όλης της χώρας τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε κοινό ψηφοδέλτιο. 

Ο κ. Κυρίζογλου είπε τελικά το «ναι» στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για «κάθοδο» κοινού ψηφοδελτίου χωρίς επικεφαλής, με πρόεδρο να ορίζεται εκείνος ο οποίος που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη σταυροδοσία στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν είτε τις τελευταίες ημέρες του Νοέμβρη είτε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα στελέχη της ΝΔ αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης έκαναν «μασάζ» στον κ. Κυρίζογλου προκειμένου να μην κάνει πράξη την εξαγγελία του πως θα είναι υποψήφιος πρόεδρος μέχρι τέλους, κάτι που θα δίχαζε το «γαλάζιο» εκλεκτορικό σώμα, καθώς και ο επίσης «γαλάζιος» δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του.

Στην επιστολή του, ο κ. Κυρίζογλου προτάσσει την «ενότητα» ως βασικό λόγο της απόφασής του να διεκδικήσει τον σταυρό σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. «Για μία ακόμη φορά, όπως και το 2014, χάριν της ενότητας κι επειδή προτάσσω το «εμείς» κι όχι το «εγώ», κατέρχομαι σε κοινό-ενιαίο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό προς όλους σας, με υπευθυνότητα, με εμπειρία και σας ζητώ να με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας κατά την επικείμενη εκλογή οργάνων διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η απόφαση Κυρίζογλου να αποδεχτεί την πρόταση της ΝΔ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του κ. Κυρίζογλου με τον κ. Παπαστεργίου αλλά και επικοινωνία με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κυρίζογλου στην επιστολή του κάνει λόγο για ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες. “Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια των πόλεων και των οικισμών, η αντιστροφή της δημογραφικής κατάρρευσης, η διοικητική μεταρρύθμιση, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενίσχυση των νησιωτικών, των ακριτικών και των περιφερειακών δήμων, η διευθέτηση των προσφυγικών ροών” αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου.

Υποστηρίζει πως οι προτάσεις του για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων έχουν καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. “Στη νέα δημοτική περίοδο (2019-2023) η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επουλώσει τις «κλεισθένειες» ατέλειες και να ανακτήσει το έδαφος που έχει χαθεί, λόγω των μνημονίων και του δυσμενούς θεσμικού και οικονομικού πλαισίου που της έχει επιβληθεί, διεκδικώντας αποφασιστικά κι αν χρειασθεί και μαχητικά, ό,τι ανήκει και ό,τι αξίζει στην Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και στις τοπικές μας κοινωνίες” σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίζογλου.

Σημειώνεται πως χθες η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωσε ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την επιλογή του κόμματος να διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ αλλά και την προεδρία των κατά τόπους ΠΕΔΚΜ με «ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο». «Είμαι βέβαιος πως οι προσωπικές φιλοδοξίες θα παραμεριστούν, ώστε και αυτή η μάχη να δοθεί με ενότητα και να είναι νικηφόρα» δήλωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στέργιου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.