ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αχαρτογράφητα νερά η ζωή με τον COVID-19

Βαγγέλης Στολάκης16 Μαρτίου 2020

Κλειστά σχολεία, αναβολή εκδηλώσεων, αθλητικές διοργανώσεις κεκλεισμένων των θυρών, απαγόρευση λειτουργίας ΚΑΠΗ και… καφενείων, είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καθυστερήσει τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Οι ειδικοί επιμένουν πως ο πανικός είναι «κακός σύμβουλος» και τονίζουν πως θα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής προκειμένου να προστατευθούμε. Σημειώνουν επίσης πως ο κορονοϊός είναι… άγνωστος, δηλαδή δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον, εάν βρίσκεται σε έξαρση, εάν και πώς θα μετεξελιχθεί.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Δαρδαβέσης, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να μιλούμε για «έκρηξη» του COVID-19. «Αυτό θα μπορέσουμε να το πούμε στο τέλος. Μπορεί να υπάρξει υποχώρηση του ιού, μπορεί όμως να υπάρξει και εξέλιξη» σχολιάζει ο κ. Δαρδαβέσης. «Η έκρηξη φαίνεται όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι η κορύφωσή της. Στο τέλος μπορούμε να μιλήσουμε για την κορύφωση και τον μήνα που αυτή εκδηλώθηκε» λέει.

Μύθος ή πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι βέβαιο πως ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του θα εξασθενίσουν όταν θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες. «Δεν ξέρουμε την ιστορία του ιού, πώς δηλαδή θα συμπεριφερθεί. Η αλήθεια είναι ότι στις υψηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας δεν έχουν επιδημίες και γρίπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω του καλού καιρού οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους» λέει ο παθολόγος Κωνσταντίνος Κουτσομητέλης. «Δεν είναι σίγουρο ότι η επιδημία δεν θα συνεχιστεί και την άνοιξη. Οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν είναι θωρακισμένοι έναντι του ιού» λέει από την πλευρά του ο κ. Δαρδαβέσης. «Το χειμώνα κάνει κρύο και δεν ανοίγουμε τα παράθυρα για πολλή ώρα, ώστε να αεριστούν οι κλειστοί χώροι. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ο κόσμος κάθεται έξω. Την άνοιξη δεν υπάρχει η στενή προσωπική επαφή με την έννοια που υπάρχει τον χειμώνα» λέει ο κ. Δαρδαβέσης και ξεκαθαρίζει: «όπως δεν σκοτώνει το κρύο του χειμώνα τον ιό, έτσι και η ζέστη της άνοιξης δεν τον σκοτώνει».

Ο κ. Δαρδαβέσης αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού υπογραμμίζει πως προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από εκείνα της γρίπης. «Κάθε άτομο που έχει παράλληλα χρόνια προβλήματα υγείας και νοσήσει από οποιονδήποτε ιό -ακόμα και COVID-19- μπορεί να υποκύψει. Ο ιός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι φαίνεται. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι κάθε χρόνο οι ιοί μεταλλάσσονται. Το εμβόλιο που κάνουμε κάθε χρόνο για την απλή γρίπη αφορά νέα στελέχη. Το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα και για τον ιό αυτό. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι αυστηρά και παράλληλα αξιοσημείωτα. Αυτόματα με τα μέτρα περιορίζονται οι συναθροίσεις κόσμου. Αυτό δημιουργεί μια νέα συσχέτιση» λέει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ.

Ο δεκάλογος των ευπαθών και ηλικιωμένων

Ο κ. Κουτσομητέλης από την πλευρά του, υποστηρίζει πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να προστατεύονται και να τηρούν τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων και εκείνοι που δέχονται μόνιμη θεραπεία. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσομητέλη οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες:

1. Πρέπει να αποφεύγουν όλες τις συναθροίσεις σε ΚΑΠΗ, χώρους αναψυχής, τα καφενεία και τις μαζικές εκδηλώσεις,

2. Να παραμείνουν σπίτι τους,

3. Να αποφεύγουν τις άσκοπες συναντήσεις,

4. Να αερίζουν καλά τον χώρο όπου διαμένουν. Πρέπει ο χώρος να αερίζεται περιοδικά κάθε δυο με τρεις ώρες,

5. Να παίρνουν τα φάρμακά τους,

6. Να πλένουν πάντα τα χέρια τους όταν είναι να πιάσουν στόμα, μύτη και μάτια. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα,

7. Εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν (π.χ. για ψώνια στο σούπερ μάρκετ) θα πρέπει να έχουν στην τσέπη τους ένα αντισηπτικό υγρό και να το χρησιμοποιούν μετά από κάθε συναλλαγή,

8. Ν’ αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους ανθρώπους. Όλες οι συναντήσεις τους καλό θα είναι να έχουν απόσταση ενός μέτρου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό -για παράδειγμα μέσα στο σπίτι- τότε θα πρέπει να φοράνε μάσκα, είτε νοσούν, είτε δεν νοσούν,

9. Καλό θα είναι επίσης να φορούν μάσκα εάν θα παρευρεθούν σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι ή θα επισκεφτούν το γιατρό τους.

    10. Να είναι σίγουροι ότι οι νεότεροι με τους οποίους έρχονται σε επαφή δεν νοσούν.

    Όπως υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο παθολόγος, σε περίπτωση που πολλοί ηλικιωμένοι θα πρέπει να φυλούν τα εγγόνια τους εξαιτίας του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Τα παιδάκια είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι φορείς και να μη νοσούν, αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Το καλύτερο θα ήταν να αποφύγουν προς το παρόν και αυτού του είδους την βοήθεια. Αν πάλι, οι γονείς δουλεύουν και δεν μπορούν να αποφύγουν την φύλαξη των εγγονιών, τότε οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο. Να κρατούν τα παιδάκια σε απόσταση και να πλένουν τα χέρια τους. Αν πάλι τα παιδάκια είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να τα κρατήσουν σε απόσταση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας» καταλήγει ο κ. Κουτσομητέλης.

    * Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Μαρτίου 2020

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.