«Φρένο» στις λίστες των δεκάδων υποψηφίων που διεκδίκησαν τους δημαρχιακούς θώκους στις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2019 βάζει ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, και προβλέπει μεταξύ άλλων εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με το 43% συν μία ψήφο, μείωση δημοτικών συμβούλων έως και 30% αλλά και το γεγονός ότι ο νικητής τα παίρνει... όλα, τα 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου βάζουν τέλος στην ακυβερνησία που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, ήδη ορισμένοι που κατάρτισαν το δικό τους ψηφοδέλτιο και τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις χωρίς καλά καλά να.. ακουμπήσουν το 3% που με τον νέο νόμο (ίσχυε και παλαιότερα) ορίστηκε ως πλαφόν για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν αποφασίσει είτε πως θα αποσυρθούν, είτε πως θα προσχωρήσουν σε κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις και δεν θα είναι εκ νέου επικεφαλής.
Για την καρέκλα του δημάρχου, στον τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, στις προηγούμενες εκλογές κονταροχτυπήθηκαν συνολικά 19 υποψήφιοι δήμαρχοι (από τους 22 που αρχικά είχαν ανακοινωθεί αλλά τελικά δεν πήραν το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης), ενώ μάχη για μία θέση στα 49 έδρανα των δημοτικών συμβούλων έδωσαν περισσότεροι από 1.800 υποψήφιοι σύμβουλοι. Με τον νέο νόμο εκτιμάται ότι οι υποψηφιότητες θα είναι λιγότερες.
Με γαλάζια στήριξη;
Το χορό των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 άνοιξε πρόωρα -όπως έχει ήδη γράψει η «ΜτΚ»- ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανακοίνωσε ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του και τρία χρόνια σχεδόν πριν ξαναστηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ξεκαθαρίσει και σε... υπουργικά γραφεία των Αθηνών στα οποία βρίσκεται συχνά πυκνά πως δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και πως θα παραμείνει αυτοδιοικητικός, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα διάφορα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι ενδεχομένως να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Παρά την καλή σχέση που έχει με το κόμμα και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε από τις κοινές δηλώσεις τους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου στο Μέγαρο Μαξίμου (τα διάφορα «σύννεφα» που υπήρξαν μάλλον εξαφανίστηκαν) ο ίδιος εκτιμάται πως θα προτιμήσει κάθοδο στις εκλογές χωρίς επίσημη στήριξη του κυβερνόντος κόμματος, μιας και στους κόλπους της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη» υπάρχουν στελέχη και τοπικοί κομματικοί παράγοντες του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σε περίπτωση επίσημης στήριξης της υποψηφιότητας Ζέρβα από την ΝΔ θα έχουν ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα και διαφωνούν. Η πρόθεση του δημάρχου ωστόσο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να «ανοίξει» η παράταξή του και σε αυτή να ενταχθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι (της παράταξης Ταχιάου, Βούγια και Ορφανού που ανεξαρτητοποιήθηκαν και έκτοτε στηρίζουν τις αποφάσεις της διοίκησης με πολλούς εξ αυτών να κατέχουν και θέσεις ευθύνης στην διοίκηση) δεν... περπάτησε λόγω κορονοϊού. Εκτιμάται πάντως, ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές μια θέση στο ψηφοδέλτιο Ζέρβα θα έχουν οι Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, που συνέπραξαν μετεκλογικά με την παράταξη Ζέρβα, ενώ οι ίδιοι είναι επικεφαλής παρατάξεων.
Πρόθεση να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης φέρεται να έχει εκδηλώσει σε συνομιλητές του και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής, ενώ κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ (με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Ταχιάο) και πρόεδρος του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής, Βασίλης Γάκης. Βέβαιο θεωρείται πως ο κ. Ταχιάος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο Γιώργος Ορφανός εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει για άλλη μία φορά το αξίωμα του δημάρχου, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος «φλερτάρει» με την κεντρική πολιτική σκηνή, με την προϋπόθεση να έχει τελειώσει με τα δικαστήρια για την γνωστή υπόθεση με τα 45άρια.
Σιγή ιχθύος στο ΚΙΝΑΛ
Από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής δεν ακούγεται κανείς, και αυτό γιατί όπως εκτιμούν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά θα προηγηθούν εθνικές εκλογές, ενώ οι όποιες υποψηφιότητες για τους δήμους της Θεσσαλονίκης και φυσικά του κεντρικού δήμου θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες και το εάν η κ. Γεννηματά θα παραμείνει ή όχι αρχηγός του κόμματος. Πάντως, ο Σπύρος Βούγιας που είχε διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο με την στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως δεν θα το δοκιμάσει για άλλη μία φορά.
Τι θα κάνει η Νοτοπούλου;
Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει δίπλα από την Κατερίνα Νοτοπούλου, την υποψήφια στις εκλογές του 2019 με την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσημα η οποιαδήποτε συζήτηση για τις δημαρχιακές υποψηφιότητες στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) δεν έχει αρχίσει, καθώς η επιλογή των υποψηφίων είναι αποκλειστικό προνόμιο του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, στα «πηγαδάκια» των μελών της νομαρχιακής επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης και σε εκείνα των εκλεγμένων και μη από το ψηφοδέλτιο της κ. Νοτοπούλου θεωρούν ότι είναι ήδη... αργά. Αναλύουν ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με εκείνες του 2019. Λένε δηλαδή, ότι το 2019 προηγήθηκαν οι δημοτικές εκλογές και ακολούθησαν οι εθνικές όπου η υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτη βουλευτής. Για το 2023 προβλέπουν ότι θα έχουν προηγηθεί ήδη βουλευτικές κάλπες και η κ. Νοτοπούλου θα έχει ήδη ανανεώσει την θητεία της στη Βουλή. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ισχυρίζονται στη «ΜτΚ» πως «δεν είναι καθόλου βέβαια μια νέα υποψηφιότητα της Νοτοπούλου στο δήμο». Αν και η ίδια ασκεί σκληρή κριτική στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, δημόσια, ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σκληρή, ενώ φέρνουν ως παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, στην διαδικασία στην οποία τελικά η κ. Νοτοπούλου και η παράταξή της συμμετείχαν παρά τις αντίθετες προθέσεις. Επίσης, ακούμε πως και στην παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» υπάρχουν γκρίνιες για το γεγονός ότι η επικεφαλής της παράταξης μοιράζεται μεταξύ δήμου και Βουλής. Συνεργάτες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι «αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά συνειδητά». Η ίδια πάντως, στις συζητήσεις της κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Οι κομματικοί παράγοντες της πόλης πάντως, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντιπολιτευτική ρητορική της κ. Νοτοπούλου και σχολιάζουν ότι «υπηρετεί με συνέπεια τα καθήκοντά της». Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η συζήτηση για τις επόμενες δημοτικές εκλογές θα ανοίξει σύντομα, ενδεχομένως και πριν από τον Σεπτέμβριο. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου προβληματίζονται για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στους δήμους και τις Περιφέρειες και την μικρή εκπροσώπηση σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και προσανατολίζονται στις συνεργασίες με αυτοδιοικητικά σχήματα που θα μπορέσουν να συσπειρώσουν τις τοπικές κοινωνίες και όχι τόσο τις προσωπικότητες. «Αν το κόμμα δεν κάνει συμμαχίες τότε τα πράγματα είναι δύσκολα» αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας... Πρωτοβουλίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Μαΐου 2021