Για την πορεία των συνομιλιών που αφορούν τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο επικεφαλής των συνομιλιών της Βρετανίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Φροστ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η χώρα αναζητά μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θα στηρίζεται σε προηγούμενες παρόμοιες που έχει ήδη συνάψει η ΕΕ με άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ ζήτησε πολύ περισσότερα από την Βρετανία σε σύγκριση με άλλες κυρίαρχες χώρες με τις οποίες έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως για παράδειγμα την ίδια πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα, όπως ίσχυε όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν εντός της ΕΕ, τη δέσμευση στους νόμους και τους κανόνες της ΕΕ κ.ά. «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι δεν θα δεχτεί να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους, ειδικά όταν η ΕΕ έχει αποδείξει μέσω των συμφωνιών της με άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι απαραίτητοι», είπε.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα αγαθά από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία από την επόμενη χρονιά - όπως προβλέπεται στην συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ - ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν φυσικοί σταθμοί σε σημεία εισόδου στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας. «Θα υπάρχουν απαιτήσεις για ζώα και αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως ισχύει ήδη σε λιμάνια σαν το Μπέλφαστ, όπου γίνονται έλεγχοι. Πέρα από τις περιορισμένες αλλαγές που υπάρχουν στο πρωτόκολλο, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο εμπόριο Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας», είπε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ