Σε «απολογία» καλεί το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ, έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση». Οι δύο φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν.4051/12 και 4093/12. «Οι αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές, το αναφέρει και το ίδιο το Σύνταγμα» τονίζει στο makthes.gr ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Παρτάλης.
Οι συνταξιούχοι σχεδιάζουν να μεταβούν στην Αθήνα με πούλμαν την προσεχή Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ, με σκοπό να επιδώσουν ψήφισμα στη Βουλή.
Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και το δημοσίου τομέα. Ήδη έχουν κατατεθεί ομαδικές αγωγές από 1.300 συνταξιούχους, αλλά λόγω του όγκου των υποθέσεων δεν δίνονται καν δικάσιμοι, όπως αναφέρει ο λ. Παρτάλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους και υποχρεώνει το κράτος να επιστρέψει τα ποσά που περικόπηκαν από το 2015 οπότε και εκδόθηκε η απόφαση (και όχι από το 2012, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος) και μέχρι σήμερα.
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δηλώνει την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των συνταξιούχων και ζητά να επιστραφούν άμεσα και σε όλους τους συνταξιούχους τα ποσά που περικόπηκα από τις συντάξεις, με τους Ν.4051/12 και 4093/12 συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι συνταξιούχοι υπήρξαν ο εύκολος στόχος όλων των οικονομικών μέτρων των μνημονίων. Όλοι τους, ηλικιωμένοι ή και υπερήλικες με οικογένειες, με οικονομικές υποχρεώσεις, με εύθραυστη υγεία με μία και μοναδική πηγή εισοδήματος τη σύνταξη. Οι συνταξιούχοι που βιώνουν την οικονομική κρίση απαιτούν την πραγματική δικαίωσή τους. Απαιτούν πρώτα από όλα και κυρίαρχα αξιοπρέπεια».