Το σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλο βαθμό βασιζόταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς σοβαρά περιστατικά από άλλες περιοχές διακομίζονταν σε αυτά, ενώ όταν τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης γέμιζαν, έστελναν ασθενείς στην πόλη. Ωστόσο, τώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εκτός όριων με τα νοσοκομεία να είναι σχεδόν γεμάτα από ασθενείς με COVID-19, το σύστημα υγείας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ζορίζεται ακόμα περισσότερο.
Οι νέες 50 κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, στα νοσοκομεία της περιφέρειας γέμισαν μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ σε κάποια ακόμα δεν έχουν ετοιμαστεί. Την ίδια ώρα, ολόκληρη η δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ, που βρίσκονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα. Αν χρειαστεί, τρίτος ασθενής να διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, αναζητούν κλίνη σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ασθενείς από την Καστοριά ή την Κοζάνη μεταφέρθηκαν έως και την Αλεξανδρούπολη, όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη.
Σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σημειώνεται μία μικρή ύφεση της πανδημίας, με τις κλίνες να αδειάζουν για λίγες ημέρες και να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς όποιες κλίνες είναι διαθέσιμες δεσμεύονται για ασθενείς από άλλα νοσοκομεία. Στο ρεπορτάζ της «ΜτΚ» παρουσιάζουμε τα στοιχεία για την κατάσταση ανά νοσοκομείο, όπως είχε διαμορφωθεί έως και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.
Νοσοκομείο Καστοριάς
Σε ύφεση φαίνεται να βρίσκεται ξανά η Καστοριά, όπου επιβλήθηκαν από τα πρώτα lockdown του δεύτερου κύματος. Ωστόσο, το νοσοκομείο φαίνεται να αντέχει οριακά την πίεση της πανδημίας. «Αν αυτή την στιγμή χρειαστεί να νοσηλευτούν ταυτόχρονα 7 ασθενείς, θα υπάρχει πρόβλημα» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς Λάζαρος Παπαδόπουλος . «Όλη η παθολογική του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε κλινική COVID-19. Τα κρεβάτια συχνά είναι γεμάτα, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα» αναφέρει.
Πάντως, η Καστοριά δεν διαθέτει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και αν ένας ασθενής χρειαστεί να διασωληνωθεί θα πρέπει να μεταφερθεί στην Πτολεμαΐδα, τη Θεσσαλονίκη ή σε όποια άλλη περιοχή υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
Νοσοκομείο Κοζάνης
Την Πέμπτη από τις 44 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, οι 21 ήταν κατειλημμένες στο νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ υπήρχαν 10 ύποπτα κρούσματα στην αναμονή. «Όλη η παθολογική κλινική φιλοξενεί πλέον μόνο ασθενείς με κορονοϊό. Τα παθολογικά περιστατικά, μεταφέρθηκαν στην χειρουργική και μαιευτική κλινική» αναφέρει ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Κοζάνης Δημήτρης Νέντης, σημειώνοντας πως τα επείγοντα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά.
Όπως λέει ο κ. Νέντης, το νοσοκομείο Κοζάνης διαθέτει μόνο Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και τους ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία που πρέπει να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ, τους διακομίζουν σε άλλες περιοχές. «Συνήθως στέλνουμε ασθενείς στην Πτολεμαΐδα, αλλά όταν γεμίζει, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πέντε ασθενείς που μεταφέρθηκαν από την Κοζάνη στο Ιπποκράτειο, στο Παπανικολάου και στο ΑΧΕΠΑ» σημειώνει ο κ. Νέντης.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε προκηρυχθεί θέση για διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Κοζάνης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, ωστόσο δεν υπήρχε ενδιαφέρον και η προκήρυξη χαρακτηριστική άγονη. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε ακόμα και σήμερα ΜΕΘ στο νοσοκομείο» σχολιάζει ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
«Πιεζόμαστε αλλά αντέχουμε» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, Γιάννης Παπαδόπουλος. Το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας σηκώνει το βάρος και των όμορων περιοχών, καθώς οι δυο ΜΕΘ που διαθέτει διεκδικούνται από τα νοσοκομεία όλη της Δυτικής Μακεδονίας. «Από τις έξι ΜΕΘ που διαθέτουμε, οι δυο διατίθενται για περιστατικά COVID-19. Αυτή την στιγμή είναι πλήρεις, οπότε αναγκαστικά στέλνουμε και εμείς ασθενείς σε Γιαννιτσά και Κιλκίς» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα αναμένεται να λειτουργούν και άλλες κλίνες ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο. «Σαφώς όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πολύ πιο νωρίς, αλλά αναμένουμε να διαμορφωθούν έστω και τώρα» υπογραμμίζει.
Στη χειρουργική και η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου πλέον νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με κορονοϊό, και την περασμένη Πέμπτη από τις 40 κλίνες οι μισές ήταν πλήρεις.
Νοσοκομείο Κατερίνης
Σοβαρά ζητήματα λειτουργικότητας προκύπτουν στο νοσοκομείο Κατερίνης, λόγω έλλειψη προσωπικού. Η πληρότητα στις κλίνες για κορονοϊό αυξάνεται συνεχώς και επειδή υπάρχουν ανάγκες νοσηλευτών και ιατρών, αποφασίστηκε η αναστολή Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και προγραμματισμένων απογευματινών ιατρείων στα εξής τμήματα: Οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, Δερματολογικό, Παθολογικό, Γαστρεντερολογικό, Οδοντιατρικό και στο Ουρολογικό (εκτός από επείγοντα περιστατικά).
Το νοσοκομείο της Κατερίνης διαθέτει έξι κλίνες ΜΕΘ αλλά έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση περιστατικών, καθώς πλέον και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς από άλλες περιοχές. Όσο για τις απλές κλίνες COVID-19, την περασμένη εβδομάδα οι ασθενείς ξεπέρασαν τους 40.
Νοσοκομείο Σερρών
Το νοσοκομείο Σερρών απέκτησε την Πέμπτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 5 κλίνες. «Είμαστε σίγουροι πως θα γεμίσουν αμέσως. Ωστόσο είναι μία ανάσα για εμάς αυτό, καθώς στέλναμε ασθενείς στην Αλεξανδρούπολη ή όπου αλλού βρίσκαμε» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής.
Συνολικά επτά κλινικές του νοσοκομείου συμπυκνώθηκαν, ώστε να υπάρχουν περίπου 130 διαθέσιμες κλίνες για κορονοϊό, από τις οποίες την Πέμπτη οι 86 ήταν κατειλημμένες. «Δυστυχώς νοσηλεύονται και νεαρά άτομα, με τους περισσότερους ασθενείς να είναι 50-60 ετών» υπογραμμίζει ο κ. Μπαλαξής.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Σερρών, στην περιφερειακή ενότητα απεβίωσαν 26 ασθενείς COVID-19, που δεν είχαν διακομισθεί σε ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Ξάνθης
Την ημέρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας τις νέες 50 ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, άρχισαν να λειτουργούν οι επτά στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Ωστόσο, μέσα σε μία ημέρα γέμισαν όλες, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ».
Οι κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να αυξηθούν άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς θα εξυπηρετούν όμορες περιοχές και θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που δέχεται το μεγαλύτερο φόρτο. «Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πλέον είμαστε μια μεγάλη υγειονομική περιφέρεια όλη η Ελλάδα. Θα δεχόμαστε ασθενείς από παντού» σχολιάζει διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου στη «ΜτΚ». Την ίδια ώρα, στις απλές κλίνες για κορονοϊό στο νοσοκομείο Ξάνθης, έως τις 12/11, νοσηλεύονταν 80 άτομα.
Νοσοκομείο Νάουσας
Κλινική COVID-19 αποκτά πλέον και το νοσοκομείο της Νάουσας και αναμένεται να δέχεται άμεσα ασθενείς. Θα ενισχύσει το σύστημα υγείας στην Ημαθία, καθώς η μοναδική κλινική για κορονοϊό στον νομό υπήρχε στο νοσοκομείο της Βέροιας, που τέθηκε σε λειτουργία στις 14 Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλινικές COVID στη Βόρεια Ελλάδα και πλέον το νοσοκομείο θα μπορεί να παρέχει αναπνευστική υποστήριξη σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών υγείας» αναφέρει ο διοικητής της νοσηλευτικής μονάδας στην Νάουσα, Κώστας Λυκοστράτης. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης πέντε ειδικευμένων ιατρών και αναμένεται ακόμη ένας. Επίσης, δρομολογήθηκε η προκήρυξη δύο ιατρικών θέσεων για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, ενώ η μονάδα ενισχύθηκε με την μετακίνηση δύο ειδικών ιατρών.
Νοσοκομείο Χαλκιδικής
Ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό άρχισε να δέχεται πρόσφατα και το νοσοκομείο της Χαλκιδικής, καθώς μέχρι πρότινος οι κάτοικοι του νομού νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η πληρότητα αγγίζει το 100% πλέον, καθώς έως την Πέμπτη οι 30 από τις 35 κλίνες ήταν γεμάτες.
Το νοσοκομείο διαθέτει και ΜΕΘ με πέντε κλίνες, οι οποίες είναι πλήρεις. «Αν χρειαστεί ακόμα ένας ασθενής να διασωληνωθεί σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να τον μεταφέρουμε σε άλλο νοσοκομείο» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, ακόμα κι αν αυξηθούν οι κλίνες, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να τις στελεχώσουν.
«Στη Χαλκιδική ακόμα ο κόσμος φοβάται το στίγμα του κορονοϊού και δεν κάνουν τεστ όλοι όσοι έχουν συμπτώματα» αναφέρει ο κ. Πυρπασόπουλος, μιλώντας για μία μεγάλη έξαρση του ιού στη Βόρεια Χαλκιδική. «Μετά την 28η Οκτωβρίου υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Βόρεια Χαλκιδική και σε χωριά όπως το Παλιοχώρι και τη Μεγάλη Παναγιά. Υπάρχουν συρροές αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πως ξεκίνησαν. Ίσως να μην τηρούνταν τα μέτρα προστασίας».
Οι νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία
- 6 στο ΑΧΕΠΑ
- 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
- 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
- 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
- 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
- 6 στο Νοσοκομείο στα Γιαννιτσά
- 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματά