Μετά την εκκένωση της κατάληψης στην πρυτανεία του ΑΠΘ και τη λήξη της πορείας φοιτητών, συνεχίζουν να παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις εντός και γύρω του πανεπιστημίου.
Υπάρχει διακριτική παρουσία αστυνομικών αλλά και εμφανής σε κεντρικά σημεία, όπου παραμένουν υπηρεσιακά οχήματα και κλούβες.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, η αστυνομία ήταν παρούσα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και παραμένει γύρω από την πρυτανεία.
Η περιφρούρηση από τις αρχές θα συνεχιστεί προληπτικά για τις επόμενες ώρες, ώστε να αποτραπεί νέα πιθανή προσπάθεια κατάληψης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και για νέες κινητοποιήσεις φοιτητών γύρω από το ΑΠΘ.
Ομάδες φοιτητών συνέχισαν και μετά την εκκένωση της κατάληψης να βρίσκονται στο χώρο του πανεπιστημίου. Σε διάφορα σημεία υπήρχε προσυγκέντρωση πριν την πορεία, με την μεγαλύτερη μπροστά από τη σχολή Θετικών Επιστημών. Το πανεπιστημιακό κάμπους αναπτύσσεται σε μεγάλη έκταση, που καθιστά δύσκολη την επιτήρηση των αρχών, για αυτό υπάρχουν αστυνομικοί ακροβολισμένοι σε κάθε γωνιά επί της οδού Εγνατίας, της Γ’ Σεπτεμβρίου και της Εθνικής Αμύνης.
Νωρίτερα, η αστυνομία εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τους 16 συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, σε βάρος των 13 ανδρών και των 3 γυναικών σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας κατά συναυτουργία και της απείθειας. Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι συλληφθέντες με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το χρονικό της εκκένωσης
Μια ώρα ακριβώς διήρκησε η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στη πρυτανεία του ΑΠΘ. Άρχισε στις 6:20 και ολοκληρώθηκε στις 7:20 με 33 προσαγωγές ατόμων που συμμετείχαν στην κατάληψη.
Αρχικά στο ΑΠΘ μπήκαν αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας και αμέσως η γύρω περιοχή μετατράπηκε σε φρούριο, με κλούβες των ΜΑΤ να κλείνουν τον δρόμο. Οι πρώτοι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με ένα μικρό μεταγωγικό όχημα που υπό φυσιολογικές συνθήκες χωράει 9 άτομα. Η δεύτερη μεταφορά προσαχθέντων έγινε με κλούβα – μεταγωγικό όχημα, με χωρητικότητα 26 ατόμων. Ωστόσο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό με τα οχήματα μετέφεραν λιγότερα άτομα. Οι προσαχθέντες φώναζαν συνθήματα μέσα από τις κλούβες κατά την μεταφοράς τους προς το μέγαρο.
Λίγη ώρα αργότερα, μια ομάδα φοιτητών πλησίασε τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Τότε, επικράτησε μικρή ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις τους απομάκρυναν από το σημείο. Κάποιοι φοιτητές αναφέρουν πως τραυματίστηκαν κατά την συγκεκριμένη επιχείρηση.
Μετά την εκκένωση της πρυτανείας, υπήρξε κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στην Καμάρα. Άμεσα, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή από την Ιασωνίδου έως και την Εθνικής Αμύνης. Για αυτό ο τόπος συγκέντρωσης άλλαξε άμεσα και ορίστηκε το άγαλμα Βενιζέλου. Εκεί συγκεντρώθηκαν εκτός των φοιτητών, καθηγητές του ΑΠΘ, βουλευτές του ΚΚΕ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, περίπου 100 άτομα βγήκαν στον δρόμο έξω από την Σχολή Θεάτρου στην Εγνατία. Στάθηκαν μπροστά από τον φραγμό της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες των δυο συγκεντρώσεων ενώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στη λήξη της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια με ρίψη μολότοφ από τους διαδηλωτές και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.
H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια:
«Την 11.00 ώρα σήμερα (Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 8.000 περίπου ατόμων, στην Πλατεία Αριστοτέλους (Άγαλμα Βενιζέλου).
Την 13.10 ώρα περίπου, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, όπου ενώθηκαν με ομάδα 350 περίπου ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί έξωθεν του κτηρίου που στεγάζεται το Τμήμα Θεάτρου, στην οδό Εγνατία, και από κοινού συνέχισαν την πορεία μέσω των οδών Τσιμισκή, Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου και Εγνατία.
Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό στο ύψος της Καμάρας, μέρος ομάδας 150 περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.
Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι κινούμενοι επί της οδού Εγνατία (μέτωπο προς τα δυτικά) συνέχισαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποίησαν αναγκαία χρήση δακρυγόνων.
Πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής μία σύλληψη».
«Τάραξε» τα νερά ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ
«Πολύ θυμωμένος» δηλώνει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης, μετά τη νέα αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη, και αυτό διότι οι φοιτητές είχαν ανακοινώσει από το προηγούμενο βράδυ την απόφασή τους να λήξουν την κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας.
«Αυτή η πληροφορία ήταν γνωστή σε δημοσιογραφικούς κύκλους και έφτασε και σε μένα από φοιτητές. Στις 10:20 χθες το βράδυ τηλεφώνησα στον Πρύτανη και τον ενημέρωσα σχετικά. Ενημέρωσα επίσης και άλλους συναδέλφους. Προσωπικά ήμουν χαρούμενος, γιατί μετά από τόσες αγωνιώδεις προσπάθειες το ζήτημα φαινόταν πως θα διευθετηθεί ειρηνικά. Με μέσα ακαδημαϊκά, όπως ήδη είχαν τονίσει η Σύγκλητος και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) με ψηφίσματά τους», αναφέρει ο κοσμήτορας, αλλά σπεύδει να συμπληρώσει πως «η επέμβαση των αρχών με διέψευσε. Αναρωτιέμαι αν η εξέλιξη αυτή, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της κατάληψης, αποτελεί «αυτεπάγγελτη» ενέργεια ή κεντρική κυβερνητική επιλογή. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι –και για ποιον λόγο– δεν ήθελαν την ειρηνική εκτόνωση».
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μαυροσκούφης παρατηρεί ότι «τώρα αποδύονται σε εκστρατεία «ενημέρωσης», για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα» και ακολούθως θέτει μία σειρά ερωτημάτων: «Ποιο είναι άραγε το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα; Πάλι η αστυνομία; Τέχνασμα, για να φανεί πόσο αναγκαία είναι η μόνιμη παρουσία της μέσα στο Πανεπιστήμιο και γύρω από αυτό; Και γιατί δεν διορίζουν έναν υποστράτηγο της αστυνομίας να μας διοικεί; Τι τα χρειαζόμαστε τα άλλα όργανα; Γιατί να σπαταλάμε φαιά ουσία και χρόνο, για να δούμε πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας;»/
Σχετικά με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, «ειλικρινά δεν ξέρω τι εννοεί η κ. Υπουργός της Παιδείας, όταν ύστερα από 17 μέρες σιωπής έκανε επιτέλους δηλώσεις, ισχυριζόμενη ότι επανέρχεται η ομαλότητα στο Α.Π.Θ. και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Κι ας καεί το πελεκούδι; Και τι θα γίνει με «τα παλιόπαιδα, τα ατίθασα», που θα ‘λεγε και ο Τσιφόρος;», συνεχίζει ο κ. Μαυροσκούφης.
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, επισημαίνει ότι «όσοι μέμφονται τους άλλους για κομματικές σκοπιμότητες και εξωακαδημαϊκή λειτουργία –ενώ οι ίδιοι δήθεν λειτουργούν με κριτήρια ακαδημαϊκά– καλά θα κάνουν να κοιταχτούν προσεκτικά στον καθρέφτη. Ίσως και να δουν ποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ποιοι προσπαθούν να τη σβήσουν. Παραπάει όμως οι κομματικοί να απευθύνονται σε μη κομματικούς και να τους προσάπτουν κομματική υστεροβουλία. Παλιά η τακτική και δεν πιάνει».
Καταλήγει, δε, με ένα μήνυμα βγαλμένο από τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Η καμπάνα σήμανε την ώρα των ευθυνών. Δεν μπορούμε πια να λέμε «δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εγώ, δεν είμ’ εδώ, δεν είμ’ εδώ», όπως έγραφε ο Σεφέρης για τον Γεώργιο Β΄. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να συνεχίσει να είναι πεδίο δοκιμών. Δεν μπορεί να αστυνομοκρατείται. Δεν αντέχει άλλες εντάσεις».