Σε κατάσταση σοκ παραμένει η Ρωσία μετά το λουτρό αίματος στη Μόσχα, ενώ από την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής (22/3) αγνοούνται πάνω από 100 άτομα.
Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, έχουν ληφθεί πάνω από 100 αναφορές για αγνοούμενους, μετά το μακελειό στη Μόσχα ενώ 84 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους οι σοροί πέντε παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών.
Στη «σκιά» της τρομοκρατικής επίθεσης, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν η μία μετά την άλλη αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Μετά τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Βέλγους και η Ελλάδα, ως χώρα πέρασμα, μπαίνει σε αυξημένη επιφυλακή, με ΕΥΠ και ΕΛΑΣ και να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Αναβάθμιση μέτρων στα σύνορα
- Αυξημένες δυνάμεις σε αεροδρόμια και λιμάνια
- Ενεργοποίηση πληροφοριακού δικτύου
- Παρακολούθηση social media
- Ανοιχτός δίαυλος με αστυνομίες ευρωπαϊκών χωρών
Στο στόχαστρο θα βρίσκονται ύποπτα άτομα που θα επιχειρούν να διασχίσουν την Ελλάδα, είτε για να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, είτε για να εισέλθουν σε αυτήν. Η έρευνα θα επικεντρώνεται σε άτομα που έχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν "μοναχικοί λύκοι" ή σε μικρές ομάδες κρούσης σαν και αυτή που έδρασε στη Ρωσία.
ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αξιολογούν τις πληροφορίες που συλλέγουν, όπως και αυτές που προέρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Ένας από τους λόγους εγρήγορσης είναι το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ή ISIS-K το τελευταίο διάστημα έχει επιχειρήσει να επεκτείνει τη δράση του από την κεντρική Ασία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν ή το Κιργιστάν προς την Ευρώπη. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αρχές σε Αυστρία και Γερμανία απέτρεψαν σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων από υπηκόους κυρίως Τατζικιστάν που ενεργούσαν για λογαριασμό του ISIS-K.
Πηγές προερχόμενες από εμπλεκόμενες υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπως επίσης και στις κοινότητες των υπηκόων Αφγανιστάν και Πακιστάν που διαβιούν στη χώρα.
Και αυτό διότι μία από τις δεξαμενές απ’ όπου το ISIS-K στρατολογεί μέλη είναι οι κοινότητες των Αφγανών και δευτερευόντως των Πακιστανών, που βρίσκονται σε σύγκρουση με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η προσοχή των ελληνικών αρχών είναι επίσης στραμμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΤikTok, Telegram) όπου σύμφωνα με πληροφορίες το ISIS-K στρατολογεί νέα μέλη.
Παράλληλα, σχεδόν διπλάσια, θα παραμείνει η αστυνόμευση στους εντός των συνόρων χαρακτηρισμένους "εν δυνάμει στόχους ρωσικού ενδιαφέροντος", όπως προβλέπεται από τα ήδη ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, που έχουν εφαρμοστεί μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.