ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαρκή... προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης08 Ιανουαρίου 2024

Σε μία διαρκή προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει ατύπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκοντας να αναπτύξει τη δυναμική εκείνη που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει την πολιτική στόχευση που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης: στις επόμενες εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν εκτός απροόπτου το 2027 να διεκδικήσει από τη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας και να στείλει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση, όπως έχει πει εξάλλου πολλές φορές στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. 

Για να επιτευχθεί αυτό στην Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν καλά πως το σφυροκόπημα απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές θα πρέπει να είναι διαρκές και μάλιστα σε όλα τα πεδία εντός Βουλής. Αλλά και εκτός Κοινοβουλίου θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη για να αποδώσουν καρπούς. Καμπάνιες ενημέρωσης, συνελεύσεις, εκδηλώσεις, κομματικές συναντήσεις είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους τα «πράσινα» στελέχη στην προσπάθεια να έρθουν κοντά στον κόσμο και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και φυσικά την ψήφο τους.

Σβήνουν, γράφουν ονόματα

Σημαντικός σταθμός σε αυτή την μακρά διαδρομή θα είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα φλερτάρει με την δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω τον μέχρι πρότινος δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η προετοιμασία μάλιστα για τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά στην κατεύθυνση που έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους όταν συναντήθηκε στην Αθήνα με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλη τη χώρα. Αντίστοιχες οδηγίες έδωσε και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη όταν βρέθηκε στα γραφεία των τοπικών οργανώσεων Α’ και Β’ Περιφέρειας. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το απόγευμα για πρώτη φορά το νέο έτος η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη μάχη των ευρωεκλογών και να τεθεί το πολιτικό διακύβευμα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προτάσεις για πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ανανεωμένο σχεδόν στο σύνολό του με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να στοχεύει στην ανάδειξη κι άλλων στελεχών της λεγόμενης «γενιάς των σαραντάρηδων» στην οποία εξάλλου ανήκει και ο κ. Ανδρουλάκης. Παράλληλα, αναμένεται να διευρυνθεί και η επιτροπή εκλογικού αγώνα που είχε συγκροτηθεί ενόψει των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023 με την προσθήκη στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα τέλη Ιανουαρίου, εκτός απροόπτου, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη.

Αντιπολιτευτικά πυρά

Εντός Κοινοβουλίου το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα εντείνει την αντιπολιτευτική τακτική του απέναντι στην κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις και κατάθεση προτάσεων νόμου. Η απουσία μάλιστα Κασσελάκη από την Βουλή διευκολύνει την Χαριλάου Τρικούπη να μπει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλάνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρώτο να δείχνει πρόθυμος να υψώσει κι άλλο τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό. Εξάλλου, σχεδόν στο σύνολό τους τα «πράσινα» στελέχη υπενθυμίζουν πως παραδοσιακά αντίπαλος της ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Σήμερα, Σάββατο, θα παραστεί στην πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και στη συνέχεια στην κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

«Ομολογία στελεχιακής ένδειας ο ανασχηματισμός»

Το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη πάντως για τον ανασχηματισμό ήταν ιδιαίτερα δηκτικό, κάνοντας λόγο για στελεχιακή ένδεια της ΝΔ και ανακύκλωση προσώπων. «Με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε μεταξύ άλλων «οχυρωμένη στην αλαζονεία της, με διάθεση μόνο για διευθετήσεις συμφερόντων και όχι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί πάλι με όρους επικοινωνίας και ανασχηματισμούς «μουσικών καρεκλών» να διαχειριστεί την πολιτική φθορά της».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.