Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών αλλά και μελών της Πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την εισβολή της αστυνομίας εντός του κτιρίου διοίκησης, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητές την περασμένη Δευτέρα, για τις αγριότητες που εκτυλίχθηκαν με τον τραυματισμό και συλλήψεις των φοιτητών, από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μάλιστα, οι φοιτητικοί σύλλογοι που έφτασαν εκεί από την Καμάρα όπου προηγουμένως πραγματοποιήθηκε μικροφωνική προσυγκέντρωση, πέταξαν αυγά και γιαούρτια στην ταμπέλα του κτιρίου διοίκησης έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ.
Οι καθηγητές του ΠΑΜΑΚ, τάσσονται υπέρ των φοιτητών και κατά στης αστυνόμευσης των πανεπιστημίων. Μάλιστα, τόνισαν ότι κανένας γονιός δεν πρέπει να δεχθεί αυτό το μέτρο, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις εικόνες με αστυνομικούς να χτυπούν τους φοιτητές.
Σημείωσαν δε, ότι έχουν 10 χρόνια να γίνουν προσλήψεις πανεπιστημιακών, ενώ αντίθετα, προσελήφθησαν 1.000 αστυνομικοί για να επανδρώσουν το νέο ειδικό αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί:
"Την Τρίτη 22/2/2021 οι φοιτητές/τριές μας διαμαρτυρήθηκαν για τον πρωτοφανή στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα νόμο που επιτρέπει στην Αστυνομία να περιδιαβαίνει, να ανακρίνει, να συλλαμβάνει, να ασκεί βία με μόνιμη παρουσία μέσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με τηλεφώνημα του πρύτανη κατέκλυσε το πανεπιστήμιο ισχυρή, πάνοπλη αστυνομική δύναμη. Οι χθεσινές εικόνες της άνισης απόπειρας καταστολής της διαμαρτυρίας των φοιτητών μέσα στον περίβολο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων μας ως μνημείο απαράδεκτης κατάλυσης του συντάγματος. Στις εικόνες της ντροπής, στον ξυλοδαρμό των διαμαρτυρόμενων, στον βασανισμό φοιτητή μας μπροστά στα μάτια μας, εμείς, οι δάσκαλοι των νέων αυτών ανθρώπων, αντιδρούμε λέγοντας αποφασιστικό και κατηγορηματικό «όχι».
Νιώθουμε αποτροπιασμό και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους ελεύθερους, αγωνιζόμενους φοιτητές μας, στους ελεύθερους, αγωνιζόμενους ανθρώπους αυτής της χώρας. Θεωρούμε έγκλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο αυτό που συνέβη χθες στο ΑΠΘ. Οι ευθύνες για το έγκλημα αυτό βαρύνουν βέβαια την κυβέρνηση αλλά και τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου. Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και η εκπαιδευτική διαδικασία έχει υποβαθμιστεί στη συνθήκη της τηλεκπαίδευσης, η διοίκηση του ΑΠΘ σε εναρμόνιση με τις επιλογές του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγει την καταστολή και τη βία ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου.
Δηλώνουμε πως τασσόμενοι με τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας εκτελούμε απλώς το καθήκον μας, σεβόμαστε τον όρκο μας να υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο, τη γνώση και την ελευθερία του λόγου. Τις/τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που δίνουν για όλους μας".
Οι φοιτητικές παρατάξεις προγραμματίζουν συνελεύσεις στις σχολές τους και πορεία στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.
Το συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για αύριο Πέμπτη, στις 13:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Η ανακοίνωση του καλέσματος:
«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 25/2 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ο αγώνας για την ανατροπή του νόμου συνεχίζεται! Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους αγωνιστές/ριες!
Δεν πρόλαβε να κλείσει βδομάδα η ψήφιση του νόμου και τα ΜΑΤ εισέβαλλαν στο ΑΠΘ, έδειραν, έριξαν χημικά και συνέλαβαν τους συμφοιτητές μας.Αυτή είναι η “δροσερή πνοή δημοκρατίας” που φέρνει η κυβέρνηση στις σχολές. Καταπατώντας το άσυλο, θέλουν να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τους φοιτητές που συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στο νόμο-έκτρωμα.Η εντολή της εισβολής των ΜΑΤ, από τις πρυτανικές αρχές αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του μεγαλο-καθηγητικού κατεστημένου. Είναι αυτοί που παρέα με τα ΜΑΤ εφαρμόζουν την επίθεση στις σχολές. Είναι αυτοί που εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους. Είναι απέναντι στα συμφέροντά μας. Το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί στα πόδια του ανεξάρτητο, σε συμπόρευση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και ευρύτερα με το λαϊκό κίνημα. Ήδη την διαδήλωση της Τρίτης 23/2 την στήριξαν οι υγειονομικοί που είχαν απεργιακές κινητοποιήσεις και το Σ.Τ.Ε.Π.Ε., ενώ στην συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια καλούσαν και οι εκπαιδευτικοί.Η πολύωρη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, η προσπάθεια επιστροφής της πορείας στο χώρο του Ασύλου καθώς και η μαζική, δυναμική παρουσία των διαδηλωτών με διάχυτο το αίσθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που επικράτησε με την απελευθέρωση των συλληφθέντων αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα αλλά και την ελπίδα που εναποθέτει η αγωνιζόμενη νεολαία στον αγώνα ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη.Το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι κλούβες της αστυνομίας εμπόδισαν την επιστροφή διαδήλωσης στο χώρο του ασύλου, δείχνει και το λόγο που θέλουν να καταργήσουν το άσυλο: για να χτυπήσουν τους αγώνες, να αποτρέψουν την οργάνωση των φοιτητών και να αποστειρώσουν τα πανεπιστήμια.Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, όπως απoδείξαμε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που είμαστε εδώ και δύο μέρες στο δρόμο με συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και στο νόμο. Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης. Το αποστειρωμένο πανεπιστήμιο του ταξικου αποκλεισμού και των διδάκτρων που θέλει να φτιάξει, δε θα περάσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, έναν αγώνα με διάρκεια, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
-Ανατροπή του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη!
-Να αθωωθούν οι 31 συλληφθέντες!
-Κάτω τα χέρια από το άσυλο!
-Κάτω η κρατική τρομοκρατία!
-Κάτω τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις, χουντο-απαγορεύσεις
-Ούτε διαγραφές φοιτητών – ούτε όρια φοίτησης
Κίνηση φοιτητών-δυνάμεων για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως
Αγωνιστικές Κινήσεις, Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη».