Συνεχώς ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό και θωρακισμένα οχήματα η συνοριογραμμή του Έβρου, με τον συναγερμό να παραμένει στην ίδια ένταση με το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης κινητικότητας μεταναστών που προσπαθούν να εισχωρήσουν παράνομα στη χώρα αλλά και των τουρκικών προκλήσεων. Το περιστατικό με του 92 γυμνούς μετανάστες που πέρασαν από την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια δεν έχει προηγούμενο, ακόμα και οι πιο έμπειροι συνοριοφύλακες μιλούν για μία εικόνα που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.
«Σοκαριστικό γεγονός, εικόνα απάνθρωπη που παραπέμπει στον Μεσαίωνα. Περιμένουμε στοιχειώδεις εξηγήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους συνοριοφύλακες να επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι πιο απάνθρωπο και εξευτελιστικό. «Δουλεύω 24 χρόνια ως συνοριοφύλακας, εγώ και οι συνάδελφοι μου δεν έχουμε δει ποτέ κάτι ανάλογο. Ήταν 92 μετανάστες γυμνοί και κάποιοι από αυτούς χτυπημένοι. Το πρόσωπό τους ήταν μέσα στην ντροπή μέχρι να τους περιθάλψουμε και να ντυθούν» περιγράφει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος τω Συνοριοφυλάκων Έβρου Χυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
Οι 92 μετανάστες μεταφέρονται σταδιακά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο φυλάκιο του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους υπάρχουν και ανήλικα παιδιά άνω των 14 ετών. Στα πρώτα τους λόγια περιγράφουν όσα βίωσαν στα χέρια των τουρκικών αρχών, υποστηρίζοντας πως τους έγδυσαν και κάποιους τους χτύπησαν, ωθώντας τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Στις 14 Οκτωβρίου, μόνιμοι αξιωματικοί της Frontex που περιπολούσαν στην περιοχή του Έβρου υποστήριξαν τις ελληνικές αρχές στη διάσωση μεγάλης ομάδας μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία» επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της η Frontex για όσα διαδραματίστηκαν στην περιοχή των Φερών, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες βρέθηκαν χωρίς ρούχα και κάποιοι είχαν εμφανή τραύματα. «Η γρήγορη αντίδραση στο περιστατικό κατέδειξε τον υψηλό επαγγελματισμό των ελληνικών αρχών και την ομαλή συνεργασία με τη Frontex» τόνισαν.
«Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τους συνοριφύλακες, τη Frontex, τον Ερυθρό Σταυρό και την κινητοποίηση τοπικών οργανισμών περιέθαλψαν και έντυσαν άμεσα τους μετανάστες» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αλεξανδρούπουλος και πρώην αντιδήμαρχος Φερών, Νίκος Γκότσης. «Ήρθαν με βάρκα νότια των Φερών κοντά στο προγεφύρωμα. Οι ίδιοι λένε ότι τους πέρασαν με τη βία οι τουρκικές αρχές και έχουν τραύματα από τα χτυπήματα. Δεν ήθελαν να περάσουν, γι’ αυτό τους χτυπούσαν» συμπληρώνει ο κ. Γκότσης
Υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά
Ο αριθμός των γυμνών μεταναστών ήταν πρωτοφανής, αλλά σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες και τους ακρίτες δεν είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές ωθούν στην χώρα μας γυμνούς και κακοποιημένους μετανάστες.
«Έχουμε δει ξανά γυμνούς μετανάστες να περνούν τα σύνορα αλλά ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Δηλαδή, ήταν δύο έως τέσσερα άτομα που τους έστελναν οι τουρκικές αρχές είτε με σκισμένα ρούχα είτε γυμνούς. Αλλά αυτό που έγινε με τους 92 μετανάστες, το είδαμε πρώτη φορά. Ευτυχώς δεν είχε κρύο και δεν έγινε μέσα στο βαρύ χειμώνα, γιατί τότε ίσως να ήταν χειρότερα τα πράγματα» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της κοινότητας Φερών Αθανάσιος Πεμούσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο συνοριοφυλάκων Έβρο, παρόμοια περιστατικά με γυμνούς μετανάστες έχουν καταγραφεί ξανά και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά έχουμε δει κυρίως στα χερσαία σύνορα με την Βουλγαρία» σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς.
«Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει σε τέτοια προβοκάτσια. Προσπαθούν να πείσουν ότι η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που περνούν παράνομα στη χώρα, αλλά αυτή τη φορά απέδειξαν ότι το κάνουν οι ίδιοι. Ήταν αδιανόητο και απάνθρωπο. Ξεπέρασαν κάθε όριο» δηλώνει ο Νίκος Γκότσης.
Θωρακίζεται ο Έβρος
Νέα υπερσύχρονα και τεθωρακισμένα οχήματα υποδέχονται οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, για την ενίσχυση των περιπολιών στην συνοριογραμμή. Ήδη στον Έβρο έχουν φτάσει τα 10 θωρακισμένα αυτοκίνητα που ονομάζονται «Δαυίδ». Ζυγίζουν σχεδόν τέσσερις τόνους και αντέχουν σε κάθε είδους πολεμικό τυφέκιο αλλά και χειροβομβίδες.
Στα πλεονεκτήματα, επίσης, των συγκεκριμένων οχημάτων τύπου τζιπ είναι ότι μπορούν να κυκλοφορούν σε σημεία δύσκολα και δύσβατα όπου δεν μπορούν να κινηθούν αλλά αυτοκίνητα. «Ό,τι και αν έρχεται στα σύνορα είναι χρήσιμο. Τον τελευταίο χρόνο ήρθαν πολλά νέα οχήματα. Πολλά δεν είναι λειτουργικά 100%, καθώς εμείς τις περισσότερες φορές κάνουμε περιπολίες σε αναχώματα και βάλτους. Τα ‘Δαυίδ’ ακόμα εμείς δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει, αλλά φαντάζομαι ότι θα μας βοηθήσουν, καθώς δεν θα έχουν πρόβλημα στους αγροτικούς δρόμους» λέει ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου Χυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
«Τα ‘Δαυίδ’ θα είναι πολύ χρήσιμα, μεταφέρουν προσωπικό και έχουν υψηλή προστασία. Συνεχώς έρχεται νέος εξοπλισμός με οχήματα διαφόρων τύπων. Χρειάζονται τα νέα οχήματα για τις περιπολίες, γιατί έχουν συνεχώς φθορές λόγω της μορφολογίας εδάφους» σημειώνει ο Νίκος Γκότσης.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι μετά την 28η Οκτωβρίου στον Έβρο θα φτάσουν και τα άρματα μάχης Marder που πήρε η Ελλάδα από τη Γερμανία ως ανταλλαγή για τα άρματα BMP-1 που έστειλε στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα τα Marder να παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη ενόψει της εθνικής εορτής. «Κυρίως βολεύουν περισσότερα απλά οχήματα και όχι άρματα που είναι για ειδικές επιχειρήσεις. Τα θωρακισμένα οχήματα βοηθούν περισσότερο για τις καθημερινές περιπολίες» σχολιάζει ο κ. Γιαλαμάς.
Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για σχέδιο θωράκισης και στον ποταμό με ειδικές λέμβους. Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει έρευνα των επιχειρησιακών αξιωματικών στη Βόρεια Ελλάδα για το ενδεχόμενο αγοράς ακόμη και μη επανδρωμένων λεμβών.
Την ίδια ώρα, ο κ. Γκότσης, τονίζει και την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με νέες προσλήψεις. «Πριν από δύο χρόνια προσλήφθηκαν 400 νέα άτομα και εισήχθησαν ακόμα 250 στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου που προορίζονται για τα σύνορα. Είναι πολύ σημαντική τόνωση για το έμψυχο δυναμικό. Βέβαια, υπάρχουν και προσλήψεις στις δεύτερες γραμμές φύλαξης».
Ανάγκη για επέκταση του φράχτη
Οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν μετατίθενται χρονικά στις αρχές του νέου έτους. Ο φράχτης αυτή την στιγμή έχει μήκος 40 χλμ. και καλύπτει την περιοχή από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και το Πέταλο στο Πέπλο. Τα 27 χλμ. του φράκτη επεκτείνονται στην γραμμή όπου το 2020 προσπαθούσαν χιλιάδες πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν μαζική παράνομη εισβολή στη χώρα.
Στόχος είναι να επεκταθεί σε όλη την συνοριογραμμή και να καλύψει 140 χλμ. «Όπου έχει στηθεί ο φράχτης, αυτή την στιγμή δεν περνάει κανείς παράνομα. Παλιά περνούσαν με τα πόδια από αυτά τα σημεία. Στόχος είναι να διευρυνθεί στο σύνολο σχεδόν του νομού, αλλά επειδή είναι στενόμακρος θα υπάρχει σχετική δυσκολία» σημειώνει ο Νίκος Γκότσης.
«Η επέκταση θα γίνει αρχικά σε σημεία που διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν κάμερες στον φράχτη και μπορούμε να βλέπουμε ακόμα και στη μεριά της Τουρκίας τα όσα συμβαίνουν και να προλαβαίνουμε πολλά περιστατικά» επισημαίνει ο Αθανάσιος Πεμούσης.
Οκτώβρης σαν καλοκαίρι
Συγκριτικά με πέρσι τον Οκτώβριο, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα φέτος στις ροές μεταναστών και στις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να ωθήσουν μεγάλες ομάδες ατόμων προς την χώρα μας. Σε αυτό βοηθάει και ο καιρός, καθώς ακόμη η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή και ευνοεί πολλά περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές.
«Η πίεση είναι ίδια με του καλοκαιριού. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα δεχόμαστε την ίδια πίεση. Είναι αυξημένη συγκριτικά με την περσινή παρόμοια περίοδο. Πάντα μετά τον Σεπτέμβριο βλέπαμε μείωση στις ροές, αλλά τώρα έχουν ανοίξει την κάνουλα και δεν την κλείνουν ούτε ημέρα από την Τουρκία» αναφέρει για την κατάσταση ο κ. Γιαλαμάς.
Η στενή συνεργασία διακινητών με την τουρκική στρατοχωροφυλακή παραμένει εμφανής. «Σε όλη την γραμμή του Έβρου βλέπουμε καθημερινά να υπάρχει συνεργασία διακινητών -με τις τούρκικες αρχές. Τους βοηθούν και τους μεταφέρουν σε ειδικές περιοχές σε κάποιες περιπτώσεις» υποστηρίζει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου. «Παρόλ’ αυτά εμείς αντιστεκόμαστε και οι συλλήψεις διακινητών έχουν αυξηθεί. Μόνο τον Αύγουστο προχωρήσαμε σε 100 συλλήψεις διακινητών, είναι ένας αριθμός ρεκόρ. Δεν θυμάμαι προσωπικά τόσες πολλές συλλήψεις σε μήνα Αύγουστο» λέει ο κ. Γιαλαμάς.
«Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, με χιλιάδες κόσμου να προσπαθήσει να περάσει παράνομα στη χώρα. Βοηθάει η στάθμη του νερού στον ποταμό που είναι χαμηλή και έρχονται περπατώντας» δηλώνει ο πρόεδρος κοινότητας Φερών Αθανάσιος Πεμούσης.
Συνοριοφύλακες και ακρίτες δηλώνουν ωστόσο ότι πάντα βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τα σύνορα. «Πάντα ο Έβρος είναι ετοιμοπόλεμος, γαλουχηθήκαμε με τον κίνδυνο οι σύγχρονες άκριτες που φυλάνε τα σύνορα της χώρας αλλά και της Ευρώπης» τονίζει ο Νίκος Γκότσης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.10.2022