Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, απέναντι στη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου και κατά συνέπεια, θα ισχύει καθ' όλη την διάρκεια της διεξαγωγής των Αγώνων, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Παράλληλα, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της προσέλευσης θεατών στους Αγώνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi που επικαλείται πηγές της διοργάνωσης των Αγώνων.
Ειδικοί προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες ότι ο αποκλεισμός των θεατών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή, καθώς στην ιαπωνική κοινή γνώμη υπάρχει ο φόβος ότι η εισροή χιλιάδων αθλητών και αθλητικών παραγόντων θα τροφοδοτήσει νέο κύμα κρουσμάτων.
Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε χθες επικαλούμενο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο ότι είναι πλέον πιθανό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.
Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων.
Τον Ιούνιο ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η παρουσία εγχώριων θεατών, αλλά με την πλήρωση του 50% των θέσεων κάθε αγωνιστικού χώρου και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα. Πρόσφατα προειδοποίησαν ότι η επιλογή της διεξαγωγής των Αγώνων κεκλεισμένων των θυρών παραμένει, καθώς η υγειονομική κατάσταση στην Ιαπωνία επιδεινώνεται και πάλι.
Αντιδρούν οι χορηγοί
Την ίδια ώρα, οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων ακυρώνουν ή περιορίζουν τα περίπτερα και τις διαφημιστικές εκδηλώσεις που συνδέονται με την κορυφαία διοργάνωση, απογοητευμένοι από τις αποφάσεις «της τελευταίας στιγμής» από τους διοργανωτές και μια καθυστέρηση σχετικά με το εάν θα επιτρέπονται οι θεατές, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Οι κινήσεις περισσότερων από δώδεκα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Canon, Tokio Marine & Nichido Fire Insurance και Ajinomoto, υπογραμμίζουν την ευαίσθητη κατάσταση για τους χορηγούς, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για μία διοργάνωση που έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19 και τις δημόσιες αντιδράσεις.
Περίπου 60 ιαπωνικές εταιρείες πλήρωσαν ποσό ρεκόρ άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα δικαιώματα χορηγίας και στην συνέχεια άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνουν τις συμβάσεις τους μετά την αναβολή των Αγώνων, πέρυσι, λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τους "παγκόσμιους συνεργάτες" που έχουν πολυετείς συμφωνίες, οι εγχώριοι χορηγοί συμμετέχουν μόνο στους αγώνες του Τόκιο.
Και είναι απογοητευμένοι από αυτό, καθώς μια από τις πηγές περιέγραψε ως «αυτοσχέδιες» τις αποφάσεις των διοργανωτών, ιδίως για την καθυστέρηση αρκετών μηνών της απόφασης, σχετικά με το εάν θα επιτραπεί η παρουσία θεατών.
Οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει τους θεατές από το εξωτερικό και σχεδιάζουν ανώτατο όριο για τους εγχώριους θεατές στο 50% της χωρητικότητας ή έως και 10.000 άτομα.
«Τελικά παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε την θέση των διοργανωτών», δήλωσε μια πηγή, ένας υπάλληλος σε έναν χορηγό, ο οποίος, όπως και άλλοι άνθρωποι που μίλησαν, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες: «Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους χορηγούς, αλλά πλέον όλοι αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση».