ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε «κενό αέρος» οι ιδιοκτήτες παιδότοπων... που μοιάζουν ξεχασμένοι απ΄ όλους!

Δημήτρης Λαζόπουλος15 Ιουνίου 2021

Με την απορία παραμένουν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο των παιδότοπων στην Ελλάδα, και βλέπουν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας και την κυβέρνηση να τους κρατούν κλειστούς, την ώρα που όλοι οι παρεμφερείς κλάδοι έχουν ανοίξει, ακόμη και όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους.

«Είμαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους, γιατί έχουμε να λειτουργήσουμε κανονικά τουλάχιστον 18 μήνες», υπογραμμίζει στο makthes.gr η Ευτυχία Μαρίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδος. Τα προβλήματα είναι τεράστια και άπτονται τόσο της ψυχολογικής, όσο και της οικονομικής κατάστασης. «Έχουμε εξαντληθεί οικονομικά και βλέπουμε τις δουλειές μας να ρημάζουν, να απαξιώνονται», επισημαίνει η πρόεδρος. Κάποιοι άνοιξαν μόνο για το διάστημα 17 Ιουνίου-3 Νοεμβρίου του 2020, υπό το πλαίσιο αυστηρών μέτρων, όπως να μην χρησιμοποιούνται οι μπαλοπισίνες και τα φουσκωτά, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να πάρουν οικονομική «ανάσα», λέει η ίδια. Με τις απαγορεύσεις ήταν «σαν να απαγορεύουν στην καφετέρια να χρησιμοποιούν τη μηχανή του καφέ», συμπληρώνει η κ. Μαρίνου.

Ερωτηθείσα για ποια μέτρα ενίσχυσης έλαβαν οι συνάδελφοί της, απαντά πως χρησιμοποίησαν την αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους υπαλλήλους τους, ενώ έλαβαν μείωση ενοικίου πέρσι, απαλλαγή φέτος και επιστρεπτέα προκαταβολή. Όμως, «υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πάρουν, τουλάχιστον τις πρώτες», τονίζει η πρόεδρος του ΣΠΕ, ενώ παρατηρεί ότι το 2020 υπήρχε μόνο έκπτωση ενοικίου 40%, ενώ το 2021 πλήρης απαλλαγή. «Το 40% έκπτωση ενοικίου σε χώρους σαν τους δικούς μας, που είναι μεγάλοι, μιλάμε για υπέρογκα ενοίκια. Και για κάποιους είναι το μοναδικό εισόδημα ο παιδότοπος, οπότε αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης με τις οικογένειές τους», διαμηνύει η πρόεδρος.

Κατά την άποψή της, σε θετική κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορά την επιδότηση του 25% του τζίρου του 2019 για τους παιδότοπους. Παρόλα αυτά, κάποιοι συνάδελφοι της κ. Μαρίνου λειτουργούν πριν από το 2008, όταν η εφορία προσέθεσε στις λίστες της τον ΚΑΔ για τους παιδότοπους. Έτσι ορισμένοι παιδότοποι που διαθέτουν ΚΑΔ όπως π.χ. για αναψυκτήριο, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. «Αφήνει 30% των συναδέλφων εκτός», επισημαίνει η κ. Μαρίνου.

Τα τελευταία 11 χρόνια ο κλάδος έχει συρρικνωθεί καθώς σήμερα έχουν παραμείνει, περίπου, 500 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΠΕ. «Από την οικονομική κρίση χάσαμε το 30% και τώρα μέσα στην πανδημία χάσαμε άλλο ένα 20% και έπεται συνέχεια πιστεύω», λέει αφοπλιστικά η κ. Μαρίνου. 

Υπάρχουν οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί παιδότοποι και κάποιοι μεικτοί, οπότε στην προ ενός μηνός συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και πιο πρόσφατα με τον νέο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο«είχαμε ζητήσει να ανοίξουν τουλάχιστον οι εξωτερικοί χώροι όσο νωρίτερα γίνεται, από τον Μάιο. Ο υπουργός ήταν θετικός, αλλά είναι θέμα υγειονομικής επιτροπής δυστυχώς», αναφέρει η Ε. Μαρίνου. 

«Λένε για το συγχρωτισμό των παιδιών, κάτι που αυτοαναιρείται γιατί στις παιδικές χαρές, στις πλατείες, στα πάρκα γίνεται το αδιαχώρητο και χωρίς να τηρείται και κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Εμείς έχουμε προσωπικό που μπορούμε να ελέγξουμε ποιο παιδί θα ανέβει σε κάθε παιχνίδι, με τι σειρά, καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση. Το σκεπτικό τους δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε ποτέ», υπογραμμίζει η ίδια.

Υπενθυμίζει, δε, ότι «πάντα λειτουργούσαμε με υγειονομικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα ασφαλείας, διότι ελεγχόμαστε κάθε χρόνο για πιστοποίηση. Απολυμάνσεις κάνουμε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα τηρούσαμε και πριν την πανδημία, επίβλεψη στα παιδιά γίνεται, έχουμε βάλει απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι, χρησιμοποιούμε ατμοκαθαριστές. Τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Δεν βγαίνει το "σενάριο"

Η Ευτυχία Δασκουλίδου, ιδιοκτήτρια παιδότοπου στην Ασπροβάλτα τονίζει από την πλευρά της μιλώντας στο makthes.gr ότι «για τους επαγγελματίες που λειτουργούν σεζόν την επιχείρησή τους, είναι μεγάλο το πλήγμα γιατί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο έχουν χαθεί τρεις μήνες. Και υπολείπονται άλλοι τρεις μήνες. Αυτούς τους τρεις μήνες δεν βγαίνει το "σενάριο". Περιμένουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Έρχονται με ρωτάνε "γιατί είσαι κλειστά;"». 

Η κ. Δασκουλίδου διερωτάται χαρακτηριστικά για ποιο λόγο είναι ασφαλείς οι παιδικές χαρές «που δεν καθαρίζει κανένας, δεν ελέγχει κανένας, ούτε πόσα άτομα θα χρησιμοποιήσουν την τσουλήθρα, ούτε θα καθαρίσει κανένας τη χειρολαβή. Γονείς μπαίνουν-βγαίνουν. Γιατί να μη λειτουργώ εγώ; Τα ΚΔΑΠ, τα σχολεία, ανοίξανε που είναι και κλειστοί χώροι και αφορούν το παιδί». 

Ανάγκη η στήριξη μέχρι τον Αύγουστο ειδικά για τους κλειστού τύπου παιδότοπους

Στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές επιλογές, η κ. Δασκουλίδου υπενθυμίζει πως «περιμέναμε να ανοίξουμε με τα γυμναστήρια, κάναμε προγραμματισμό, μιλήσαμε με προμηθευτές, με προσωπικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα από οικονομία και επιχείρηση. Για να γεμίσεις μία κάβα χρειάζεσαι τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Οι παιδότοποι χρειάζονται συντήρηση. Όλα αυτά είναι πάγια, τα οποία κάποιοι πήρανε προγράμματα της περιφέρειας, ή ΕΣΠΑ, αλλά δεν φτάνουν όταν είσαι ενάμιση χρόνο χωρίς έσοδα. Όλοι πλάτη βάζουνε, και οι προμηθευτές και εμείς. Θέλουμε να ανοίξουμε. Να πάρουμε "ανάσα" και μετά θα το παλέψουμε. Το βασικότερο όλων είναι όλοι οι επαγγελματίες να βοηθηθούν, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών κλειστού τύπου παιδότοπων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβιώσει από την κρίση και την πανδημία, περίπου, 50 παιδότοποι

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, η Ε. Μαρίνου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία, «να συνεχίσουν να μας στηρίζουν, τουλάχιστον μέχρι τέλος Αυγούστου, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε», ειδάλλως θα είναι η «καταδίκη» του κλάδου, ειδικά για όσους λειτουργούν κλειστού τύπου παιδότοπους, προειδοποιεί η πρόεδρος του ΣΠΕ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.