ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε κίνδυνο οι περιπατητές του Χορτιάτη

Ιάσων Μπάντιος04 Δεκεμβρίου 2019


Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται στα αυτιά μας δυσάρεστες ειδήσεις από την περιφέρεια της χώρας και αφορούν ατυχήματα ακόμη και δυστυχήματα από σφαίρα κυνηγετικού όπλου. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για τραυματισμό ενός κυνηγού από άλλον. Ακόμα πιο τρομακτικό φαντάζει όμως να τραυματιστεί πολίτης από κυνηγετικό όπλο.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους και τους περιπατητές του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης να επιτρέψει μετά από πέντε χρόνια απαγόρευσης το κυνήγι σε ένα μεγάλο τμήμα του δάσους, συμπεριλαμβανομένων και των διαδρομών που ακολουθούν εκατοντάδες πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των περιπατητών της περιοχής καθώς, όπως λένε, εκατοντάδες πολίτες πλημμυρίζουν το δάσος κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα στο μονοπάτι των παγοποιών, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την συνύπαρξη τους με τους κυνηγούς αγριογούρουνων κ.α.

Για τον λόγο αυτό στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν πεζοπορία διαμαρτυρίας στο βουνό του Χορτιάτη και ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν «την εγκληματική απόφαση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης» να επιτρέψει ξανά το κυνήγι χωρίς περιορισμούς.

Το αξιοπερίεργο είναι πως με έγγραφό του προς τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής το Δασαρχείο στις 14 Μαρτίου 2019 δηλώνει πως θα προβεί πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου τον Σεπτέμβριο σε ανανέωση της απαγόρευσης που είχε θεσμοθετήσει πριν από πέντε χρόνια και απαγόρευε το κυνήγι στα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες του βουνού.

Μάλιστα το Δασαρχείο στο έγγραφό του ανέφερε πως εξέταζε το ενδεχόμενο χωροταξικής επέκτασης της απαγόρευσης, «για λόγους προστασίας, επειδή προέκυψαν διάφορα λειτουργικά θέματα κατά την διάρκεια των πέντε ετών που υφίσταται η απαγόρευση ορισμένου χρόνου». Δηλαδή το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο όχι μόνο παραδέχθηκε την ανάγκη πενταετούς ανανέωσης της απαγόρευσης, αλλά και την ανάγκη επέκτασης της για λόγους προστασίας των πολιτών.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, όταν και ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος, ουδέποτε εκδόθηκε απόφαση του Δασαρχείου έστω για ανανέωση της μέχρι πρότινος απαγόρευσης. Οι κάτοικοι της περιοχής του Χορτιάτη εκφράζουν την έντονη ανησυχία και απορία τους, και για τον λόγο αυτό συλλέγουν υπογραφές στο ψήφισμα διαμαρτυρίας τους. Συμβολικά έχουν συγκεντρωθεί 100 υπογραφές κατοίκων του Χορτιάτη και 100 υπογραφές κατοίκων άλλων περιοχών της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το ζήτημα, όπως λέει στην «Θ» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη, Χρήστος Γιαννούδης αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. «Στις 11 Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Κοινότητας έλαβε ψήφισμα με το οποίο ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, πρέπει να υπάρχει απαγόρευση στους κυνηγούς και στους μηχανόβιους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούδης, υπενθυμίζοντας μάλιστα το πρόσφατο δυστύχημα στο χωριό Βασιλούδι της Θεσσαλονίκης, όταν εκπυρσοκρότησε καραμπίνα κυνηγού και σκότωσε 46χρονο.

Από την μεριά του ο Μπάμπης Νανακούδης, μέλος της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη και μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Χορτιάτης 570, υπενθυμίζει μιλώντας στην «Θ» τις διαρκείς διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών από το κυνήγι. «Για χρόνια διεκδικούσαμε από το Δασαρχείο να απαγορεύσει το κυνήγι στα βασικά μονοπάτια του Χορτιάτη και πριν πέντε χρόνια ακουστήκαμε και υπήρξε σχετική απόφαση» αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «απαιτούμε το Δασαρχείο να καταλάβει την εν δυνάμει εγκληματική απόφαση του και να θέσει σε ισχύ εκ νέου την απαγόρευση».

Πρόσκοποι με φωσφορίζοντα γιλέκα

Μέτρα για την προστασία τους λαμβάνουν πλέον οι πρόσκοποι που επισκέπτονται το βουνό του Χορτιάτη μετά την απόφαση του Δασαρχείου. Όπως δηλώνει στη «Θ» το μέλος των Προσκόπων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Παπαδόπουλος, αποφασίστηκε στις επισκέψεις των προσκόπων στο βουνό να φοριούνται φωσφορίζοντα γιλέκα για την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος, μιας και έχει διαπιστωθεί αύξηση της παρουσίας κυνηγών.

«Δίνοντας περισσότερο χώρο στο κυνήγι, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για όλους εμάς που περπατάμε στο δάσος, στα μονοπάτια» σημειώνει, και αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει αποξενώσει πολίτες που παλαιότερα επισκέπτονταν το βουνό που πλέον δεν το κάνουν επειδή φοβούνται. Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ζώνης ασφαλείας και καλεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την προϊσταμένη Προστασίας Δασών & Δασικών Εκτάσεων του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 28.11.2019.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.