ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κινούμενη άμμο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο της... εσωστρέφειας

Βαγγέλης Στολάκης03 Μαρτίου 2024

Μία εβδομάδα ακριβώς πριν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχαζόταν και πάλι, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Μία νέα διαμάχη του προέδρου του κόμματος με πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου που απαρτίζουν τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν με το περιβόητο ερωτηματολόγιο που «διένειμε» στα μέλη του κόμματος μέσω του iSYRIZA και κορυφώθηκε με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα στο παρά πέντε του συνεδρίου, και λίγο έλειψε να φέρει μία νέα διάσπαση. 

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε με την φράση Κασσελάκη στο συνέδριο «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» σηκώνοντας με αυτό τον τρόπο το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και οδήγησε την Όλγα Γεροβασίλη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις κάλπες για την εκλογή προέδρου που είχε ανακοινώσει ο νυν πρόεδρος, έληξε μετά την υπερψήφιση της πρότασης Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα να μην στηθούν κάλπες, πρόταση που λειτούργησε πυροσβεστικά στην προκειμένη περίπτωση.

Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα έντονων ζυμώσεων και παρασκηνιακών κινήσεων με «σκληρές» δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών και κορυφαίων κομματικών παραγόντων από το βήμα του 4ου Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να βρει ξανά το βηματισμό του στο δρόμο προς τις σημαντικές για την Κουμουνδούρου ευρωεκλογές.

Μόνο που αυτός ο δρόμος είναι στρωμένος με «αγκάθια» και οι πληγές που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα πολλές και απαιτείται λεπτός χειρισμός για τη διατήρηση των ισορροπιών. Παρά τις προσπάθειες του κ. Κασσελάκη να γεφυρώσει το χάσμα με εκείνους που βρίσκονται στο στρατόπεδο της εσωτερικής αντιπολίτευσης το ρήγμα είναι βαθύ και η επόμενη ημέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άγνωστη.

Οι ισορροπίες και η ενότητα

Σε μία προσπάθεια συμβιβασμού Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη δείπνησαν μαζί, ενώ είχε προηγηθεί συνάντησή τους σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στην πορεία της Αθήνας την ημέρα της επετείου για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, προκειμένου να σηματοδοτήσει αυτό το «πάμε μπροστά» όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου προσκάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του για ποτό σε μπαρ του κέντρου των Αθηνών, κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν και άνθρωποι που λίγες ώρες πριν δήλωναν ενώπιον χιλιάδων συνέδρων την στήριξή τους στην Όλγα Γεροβασίλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ο κ. Κασσελάκης συζήτησε με όλους τους βουλευτές του και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα ένθερμος με εκείνους που συγκαταλέγονται στο «αντίπαλο δέος», ακούγοντας προσεχτικά τις παρατηρήσεις του και φέρεται να δεσμεύτηκε ότι οι μελλοντικές κινήσεις του θα προσβλέπουν στην ενότητα του κόμματος.

Ο «βραχνάς» των ευρωεκλογών

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Με την απόφαση του συνεδρίου, την συμβιβαστική πρόταση Φάμελλου-Παππά-Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές που ζητούσε. Αντιθέτως, η πρόταση που «πέρασε» ζητούσε να μην προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές, αλλά να επιβεβαιώσει το συνέδριο την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο και να δώσει εντολή για ενωμένη μάχη με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. 

Οι κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη «σταθμός» αφού περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 και πιθανή πτώση από την δεύτερη στην τρίτη θέση θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στη σκιά μάλιστα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ελεύθερη πτώση είναι μονόδρομος για τον κ. Κασσελάκη η εσωκομματική εκεχειρία. Άρα και οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο κ. Κασσελάκης στην ηγετική ομάδα του κόμματος είναι λογικό να γίνουν με λεπτές χειρουργικές κινήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει νέα αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τις δηλώσεις του ότι πήρε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσει στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως αν και δήλωσε ότι βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο, σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στους κερδισμένους, μιας και αποχώρησε από το στάδιο του TAEKWONDO στο Παλαιό Φάληρο που φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς να έχει λάβει την νομιμοποίηση που ήθελε μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

«Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος. Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης, υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα» δήλωσε ο ίδιος μια ημέρα μετά το συνέδριο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οι αποστάσεις Τσίπρα

Στους χαμένους του συνεδρίου συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέστη στο συνέδριο και η παρέμβαση του οποίου λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι εργασίες οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ανακοίνωση εσωκομματικών εκλογών. Το σώμα του συνεδρίου στο γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας για εκλογές απάντησε αρνητικά, αποφασίζοντας την μη διεξαγωγή τους, κόβοντας με αυτό τον τρόπο τον ομφάλιο λώρο του πρώην πρωθυπουργού με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Την μετά Τσίπρα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου σηματοδότησε και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης λέγοντας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει. Αρχίζει ένας κύκλος υπό την ηγεσία μου και έτσι θα πορευτούμε» εννοώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ... αποτσιπροποιήθηκε. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κασσελάκη-Τσίπρα θα κριθούν στο μέλλον, όπως εξάλλου διαμηνύθηκε και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού για όλα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο. Το σχόλιο κύκλων Τσίπρα πως «Θα κριθούν όλοι από τα αποτελέσματα» είναι ένα μήνυμα προς τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την Όλγα Γεροβασίλη και όλους όσοι δήλωσαν την στήριξή της στην υποψηφιότητά της θα φανεί στο μέλλον εάν θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των χαμένων ή των κερδισμένων του συνεδρίου. Νικητές πάντως θεωρούνται οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας η πρόταση των οποίων υπερψηφίστηκε και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ο μεγάλος χαμένος είναι το ίδιο το κόμμα. Ένα συνέδριο επικαιροποίησης θέσεων και πολιτικών προτάσεων αναλώθηκε σε μια διαμάχη μεταξύ δύο πλευρών και εξελίχθηκε σε συνέδριο εσωστρέφειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών να βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.03.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.