Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει την 1η Φεβρουαρίου το ακίνητο της «Φίλκεραμ-Johnson ΑΕ», μετά από διαδοχικούς άκαρπους πλειστηριασμούς που διεξήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η τιμή έναρξης ορίστηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ, για 126 στρέμματα οικοπέδου, σε μία περιοχή που γειτνιάζει με εμπορικά κέντρα (Cosmos, «Μακεδονία», The Mart, ΙΚΕΑ) και αναμένεται να αναβαθμιστεί το επόμενο διάστημα, εξαιτίας του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο. Το αν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα φανεί από το αν νωρίτερα από την ημερομηνία του πλειστηριασμού κατατεθούν εγγυητικές επιστολές, στο 30% της τιμής έναρξης.
Η «Φίλκεραμ-Johnson ΑΕ» έχει παύσει την λειτουργία της από το 2010 και το 2011 κηρύχθηκε σε πτώχευση. Το 2013 ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης και από την εκποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων στην αρχή της διαδικασίας προέκυψε ποσό 2 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος πλειστηριασμός ορίστηκε μόλις το 2016, με τιμή έναρξης τα 30 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως απέβη άκαρπος. Κάθε φορά που δεν εμφανιζόταν κανένας να «χτυπήσει» το ακίνητο η τιμή έπεφτε. Έτσι, το 2017 η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 22 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 15,4 εκατ. ευρώ, το 2020 στα 11,25 εκατ. ευρω. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες δεν εμφανίστηκε κανένας ενδιαφερόμενος στο πρωτοδικείο. Στο μεταξύ από τις εγκαταστάσεις της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας πλακιδίων έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι γραμμές παραγωγής, ενώ τα κτίρια είναι πια ερείπια.
Όταν έκλεισε η βιομηχανία άφησε στο δρόμο 225 εργαζόμενους, με οφειλές από 15.000 ευρώ έως και πάνω από 200.000 ευρώ στον κάθε έναν. Οι πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ήταν εξαρχής υπέρ του πλειστηριασμού του ακινήτου, με την ελπίδα ότι από τη ρευστοποίηση της περιουσίας της πτωχευμένης εταιρείας θα έπαιρναν μέρος των δεδουλευμένων τους. Αυτή η αναμονή κρατά 12 χρόνια τώρα. Κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή, κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη, ενώ πάρα πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Τα οφειλόμενα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι συνολικά φτάνουν τα 11,5 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει αυτό της αρχικής τιμής του πλειστηριασμού.
Αν τελικά βρεθεί ενδιαφερόμενος το ποσό που θα προκύψει από τον πλειστηριασμό θα μοιραστεί μεταξύ των διαφόρων πιστωτών. Επειδή δε η πτώχευση συνέβη πριν την αλλαγή της νομοθεσίας (που πλέον προτάσσει τις απαιτήσεις των Τραπεζών) προηγούνται οι απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου και έπονται εξ ημισείας αυτές των εργαζομένων (11,5 εκατ.) και των ασφαλιστικών ταμείων (3,5 εκατ. ευρώ), και τέλος των τραπεζών (18,5 εκατ. ευρώ).
Ως προς το ελληνικό δημόσιο, οι οφειλές στην εφορία είναι της τάξης των 100.000 -150.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες οφειλές, για ΕΝΦΙΑ (της τάξης του 1 εκατ. ευρώ) και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Οι πρώην εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου θα «ροκανίσουν» το όποιο ποσό συγκεντρωθεί από τον πλειστηριασμό και προσδοκούν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση του ζητήματος. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί αγοραστής.
Εξαιρείται η ΒΙΟΜΕ
Σε μέρος των ακινήτων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ λειτουργούσε η θυγατρική της, ΒΙΟΜΕ, που επίσης πτώχευσε, ακολουθώντας ξεχωριστή διαδικασία πτώχευσης. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους της πρώην ΒΙΟΜΕ προχώρησαν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων και δημιούργησαν εκεί μια αυτοδιαχειριζόμενη ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώ αντιτάχθηκαν σθεναρά στο ενδεχόμενο πλειστηριασμού του ακινήτου.
Τελικά από τον πλειστηριασμό εξαιρέθηκε ένα τμήμα του ακινήτου των συνολικά 138 στρεμμάτων -αυτό στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένοι οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ. Συγκεκριμένα, το αγροτεμάχιο με αριθμό 60 είναι δεσμευμένο από το ελληνικό δημόσιο, για παλαιές οφειλές του εκλιπόντος ιδιοκτήτη. Έτσι σε πλειστηριασμό βγαίνουν συνολικά 126 στρέμματα και ο όποιος αγοραστής δεν θα εμπλακεί με το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με τους πρώην εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ.
Ακίνητο φιλέτο
Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή επέκτασης του σχεδίου πόλης, με μέσο συντελεστή δόμησης 0,40 και λόγω του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής δεν επιτρέπονται πλέον οι βιομηχανικές δραστηριότητες, και αν τελικά προκύψει αγοραστής μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητο μόνο σύμφωνα με τις χρήσεις που επιβάλει το θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (που είναι Κεντρικές Λειτουργίες πόλης, εκτός από κατοικία, ξενοδοχεία-τουριστικές εγκαταστάσεις, κτίρια εκπαίδευσης, επαγγελματικά εργαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πρατήρια καυσίμων και εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς).
Στις δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, που έγιναν προκειμένου να διεξαχθεί για πρώτη φορά ηλεκτρονικά ο πλειστηριασμός, υπολογίζεται μόνο η αξία των γηπέδων και μάλιστα από αυτήν αφαιρείται το κόστος κατεδάφισης των κτισμάτων 45.337 τ.μ.. Η μία αποτίμηση προσδιορίζει την αξία του ακινήτου στα 9.170.000 ευρώ και η δεύτερη στα 9.305.00 ευρώ, εκ των οποίων η μέση τιμή προσδιόρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 9,2 εκατ. ευρώ.
Η ακμή και παρακμή της Φίλκεραμ-Johnson
Η «Φίλκεραμ-Johnson ΑΕ» ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίππου και τον Χ. Κωνσταντόπουλο, ενώ ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και παραγωγή 80.000 τ.μ. το χρόνο. Από το 1960 μέχρι το 1987, απέκτησε διαδοχικά (με διαφορετικούς τίτλους και με αναγκαστική απαλλοτρίωση), δεκατέσσερα όμορα και γειτονικά, κληροτεμάχια του αγροκτήματος «ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ» Πυλαίας, συνολικής έκτασης 138 στρεμμάτων.
Στο απόγειο της δραστηριότητάς της έφτασε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4.500.000 τ.μ. ετησίως, ενώ το 30% της παραγωγής κατευθυνόταν σε 29 χώρες. Ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων στην Ευρώπη. Το 2007 είχε φτάσει να έχει κύκλο εργασιών 55 εκατ. Ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2008 εγκαινίασε ένα νέο σύγχρονο εργοστάσιο με μία δεύτερη μονάδα παραγωγής και ξεκίνησε το κλείσιμο παλαιότερων μονάδων με παράλληλη μείωση των εργαζόμενων.
Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε όλο το 2009, με περισσότερες από 140 αποχωρήσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα, άρχισαν να δίνονται διαθεσιμότητες στο υπόλοιπο προσωπικό και το 2010 η διοίκηση της εταιρείας εξάντλησε το περιθώριο τρίμηνης διαθεσιμότητας για όλους τους απασχολούμενους. Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης στις 13 Ιουλίου 2011, εκδικάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου και με την υπ’ αριθμ. 30289/2011 απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, ενώ ήδη από τον Μάρτιο του 2011 η «Φίλκεραμ» είχε σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, συνεπεία της πτώσης της ζήτησης και της περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης.