Σε διαδικασία καθημερινών συνεδριάσεων βρίσκονται οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη καθώς τα δύο επόμενα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά οι συνδιασκέψεις πρώτα της Β’ και μετά της Α’ Νομαρχιακής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ το Σαββατοκύριακο 20 και 21 του μήνα η συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Α’ Θεσσαλονίκης.
Εδώ και αρκετές ημέρες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύγκλισης μέσω του διαδικτύου των Οργανώσεων Μελών των δύο Επιτροπών, για τη συζήτηση του κειμένου απολογισμού και προγραμματισμού του επόμενου διαστήματος.
Για τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων της κάθε ΟΜ στη συνδιάσκεψη, αλλά και για την εκλογή νέου συντονιστικού οργάνου κάθε Οργάνωσης, έχουν διαμορφωθεί δύο επιλογές. Αρχικά, να στηθούν κανονικά κάλπες στα γραφεία του κόμματος, με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό, και δευτερευόντως να εγκριθούν τόσο οι αντιπρόσωποι για τη συνδιάσκεψη, όσο και τα νέα συντονιστικά όργανα, με συναινετικές διαδικασίες των μελών της κάθε ΟΜ, χωρίς δηλαδή την τυπική εκλογική διαδικασία. Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», οι περιπτώσεις όπου δεν θα στηθούν εκλογικές κάλπες για αντιπροσώπους αφορά Οργανώσεις όπου οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τον αριθμό αντιπροσώπων που της αναλογούν.
Παρά τις δυσκολίες που επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν από το τέλος του περασμένου έτους την πραγματοποίηση των συνδιασκέψεων σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κομβικό στοιχείο στην παραπάνω διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι οι εν λόγω κατά τόπους διαδικασίες αποτελούν τις πρώτες διαδικασίες όπου συμμετέχουν από μηδενική βάση τα μέλη και τα στελέχη που προέρχονται από την διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Στη διήμερη συνδιάσκεψη της Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης περί τους 600 αντιπροσώπους, καθώς το μέτρο εκλογής των αντιπροσώπων είναι ένας ανά πέντε μέλη. Κατά την έναρξη των διαδικασιών αναμένεται να τοποθετηθεί ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στη διαδικασία να παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με στελέχη του τοπικού κόμματος που μίλησαν στη «ΜτΚ» η συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητική, λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις συνθήκες της πανδημίας.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι ενστάσεις και… οι εντάσεις. Συγκεκριμένα, στις Οργανώσεις Μελών που πρόσφατα προέκυψαν από διχοτόμηση μεγαλύτερων ΟΜ, κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργηθεί τριβές σε σχέση με τις λίστες των μελών της κάθε οργάνωσης, καθώς και το δικαίωμα ψήφου πρόσφατων μελών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της λειτουργίας της πλατφόρμας i-SYRIZA, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εγγραφές νέων μελών σε πανελλαδικό επίπεδο. Η διαδικτυακή εγγραφή ωστόσο δημιουργεί ζητήματα μελών δύο ταχυτήτων, καθώς όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» στέλεχος του κόμματος, είναι δεκάδες οι περιπτώσεις νέων μελών που έχουν παρακολουθήσει ελάχιστες ή και καμία συνεδριάσεις της Οργάνωσης τους.
Εξάλλου, το ζήτημα της συμμετοχής των μελών στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει αποτελέσει κεντρικό διακύβευμα, καθώς εν πολλοίς διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος δύο διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις για την έννοια του μέλους.
Με βάση τον προγραμματισμό του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ οι συνδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς στόχος της Κουμουνδούρου είναι τον Μάρτιο να ξεκινήσει η συζήτηση στις Οργανώσεις Μελών για το πρόγραμμα του κόμματος, με κατάληξη στην διοργάνωση πανελλαδικής προγραμματικής συνδιάσκεψης τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή 1.500-2.000 στελεχών, που σκοπό θα έχει την έγκριση του πολιτικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί είναι εκ των πραγμάτων σφικτά, και οποιαδήποτε εξέλιξη σε υγειονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό επίπεδο κινδυνεύει να θέσει εμπόδια στην τήρηση τους. Ωστόσο, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοινή πεποίθηση πως το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο σε οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές, καθώς στην Κουμουνδούρου δεν έχουν εγκαταλείψει την εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό, όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τον ίδιο, να αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες.
«Εκτεθειμένη στην πανδημία η χώρα»
Στο μέτωπο της πανδημίας για ανικανότητα και αδιαφορία καταγγέλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση, καθώς όπως λένε αφήνει για μία ακόμη φορά τη χώρα έρμαια και εκτεθειμένη απέναντι στο τρίτο κύμα της πανδημίας.
«Ενώ οι επιστήμονες και οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, η κυβέρνηση κωφεύει και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το επερχόμενο τρίτο κύμα, επενδύοντας στη γνωστή συνταγή του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας ενώ μετακυλύει την ευθύνη στην κοινωνία» επισημαίνει χαρακτηριστικά το τμήμα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο σκέλος της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κατά την οποία υπογράμμισε πως «η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο», προσθέτοντας πως «μιλάμε για τον κλάδο όπου απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80 χιλιάδες επαγγελματίες».
Χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες, τονίζοντας πως «μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».
Την ίδια ώρα κομβικής πολιτικής σημασίας θεωρούν στην Κουμουνδούρου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγεται τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε τηλεδιάσκεψη του με τη διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη, πρωτοφανή ενέργεια εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με αποφοίτους τριετών κολεγίων αμφίβολης ποιότητας», κάνοντας λόγο για «ρύθμιση ευθέως αντισυνταγματική που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία» μαζί με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και συνδικαλιστές έκανε λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση το φτάνει στα άκρα ιδρύοντας πανεπιστημιακή αστυνομία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Φεβρουαρίου 2021