ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιο Όρος: Στην Ιερά Κοινότητα το ζήτημα ενδεχόμενης επέμβασης της αστυνομίας για τη μονή Εσφιγμένου

MakThes Team22 Ιουλίου 2024

Για τρίτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια η Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος και οι 118 μοναχοί της οι οποίοι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχουν χαρακτηριστεί ως καταληψίες και έχουν τεθεί στην παρανομία, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αστυνομία που προαναγγέλει επιχείρηση για την έξωσή τους.

Η αναστάτωση προέκυψε όταν κοινοποιήθηκε έγγραφο της αστυνομίας σύμφωνα με το οποίο, ζητείται η στήριξη των μονών για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο για μεγάλο χρονικό διάστημα αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας».

Το όλο θέμα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγιορείτικη κοινότητα και μάλιστα σήμερα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας.

Το 2006 και το 2013 είχαν σημειωθεί εκτεταμένα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να απομακρύνουν τους μοναχούς, οι οποίοι η κατέχουν παράνομα τους χώρους της Μονής.

Ο τελευταίος γύρος αντιπαράθεσης άρχισε την περασμένη Τρίτη (16/7) όταν ο αστυνομικός σταθμός στις Καρυές ζήτησε εγγράφως από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους την άδεια να προχωρήσει σε επιχείρηση γα την έξωση των μοναχών.

Αντιπαράθεση με προϊστορία

Η μονή τουλάχιστον από το 1972 κρατά σκληρή στάση έναντι του Πατριαρχείου, έχοντας διακόψει κάθε επαφή. Μεταξύ άλλων διαφωνωνεί με τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενώ, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Πατριαρχείου για αποκατάσταση των σχέσεων, το ρήγμα παραμένει αγεφύρωτο.

Το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε παράνομη και οι μοναχοί χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» που πρέπει αποχωρήσουν από τη Μονή, ενώ αποκλείστηκαν από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Για τις αρχές, ως νόμιμη αναγνωρίζεται επίσημα η νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου στις Καρυές, που ιδρύθηκε το 2005 και έχει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το καλοκαίρι του 2013, μέλη της νέας κοινότητας προσπάθησαν να εκδιώξουν τους μοναχούς της παλιάς από το κονάκι της μονής στις Καρυές. Χαρακτηριστική ήταν τότε η εικόνα ενός μοναχού της παλιάς μονής να κρατάει στο χέρι… μια βόμβα μολότοφ, έτοιμος να την πετάξει κατά των αστυνομικών.



Σε βάρος των μελών της παλαιάς μονής εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις με ποινές που φτάνουν ως και τα εννέα έτη κάθειρξης, όπως και αποφάσεις απέλασης από το Άγιο Όρος. Ένας από τους καταδικασθέντες είναι και ο μοναχός με τη μολότοφ.

Τι υποστηρίζουν οι μοναχοί της εκτός νόμου αδερφότητας

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη από υποστηρικτές της παλιάς αδελφότητας. Οι πιστοί, που έφτασαν στην Ουρανούπολη από όλη τη χώρα, φώναζαν το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση στη Μονή Εσφιγμένου.

Ο γέροντας Μεθόδιος, ένας από τους καταδικασθέντες για τα επεισόδια του 2013, δήλωσε στο ThessToday.gr ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου»

«Εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε», εξήγησε ενώ είπε ότι «οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;».

«Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Θεωρεί πως οι μοναχοί «έχουμε δεχτεί ένα διωγμό πρωτοχριστιανικό. Όχι από εχθρούς, αλλά από τον ίδιο τον Πατριάρχη, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο πατέρας μας, καθώς και από την Ιερά Κοινότητα». Εξηγεί τέλος ότι «η διαφορά μας με τον Πατριάρχη είναι πνευματική. Δεν τον θεωρούμε ορθόδοξο με αυτά που κάνει, δεδομένου ότι με τις πράξεις του είναι αντίθετος προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και γι’ αυτό δεν τον μνημονεύουμε».

Ισχυρίζεται, τέλος, ότι «τα ευρωπαϊκά χρήματα αποτελούν το δούρειο ίππο, ο οποίος θα καταστρέψει το Άγιο Όρος» καθώς θα επιτρέψουν την είσοδο γυναικών στη χερσόνησο του Άθω με αίτημα της ΕΕ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.