ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε τροχιά ανάκαμψης η κτηματαγορά – «Πετάνε» τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη - «Γολγοθάς» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Στέφανος Μαχτσίρας25 Νοεμβρίου 2021

Η πορεία της κτηματαγοράς, οι προκλήσεις και οι τάσεις που διαμορφώνονται στα ακίνητα αλλά και η εξέλιξη των έργων υποδομών κυριάρχησαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου. Αγκάθι για την κτηματαγορά και τις αγοραπωλησίες αποτελεί η…αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, ιδιαίτερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις καταχωρήσεις στο κτηματολόγιο, που αντιστέκεται σθεναρά ακόμα κι αν έχουν γίνει βήματα προόδου.

«Kρίσιμα θέματα που απασχολούν την κτηματαγορά είναι το νέο ΦΕΚ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, οι αυξήσεις τιμών των ακινήτων, η ταυτότητα κτηρίου, η ξεχασμένη Golden Visa, το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, η εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής. Στην Θεσσαλονίκη η κτηματαγορά πάει καλά ενώ οι ξένοι επενδυτές είναι κυρίως Ισραηλινοί», ανέφερε ο Κώστας Γεωργάκος, Κτηματομεσίτης και Πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακίνητων Ελλάδος & Ν.Α. Ευρώπης.

Παράλληλα, ο κ.Γεωργάκος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για λουκέτα μικρομεσαίων καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη, απόρροια μειωμένων τζίρων και υψηλών ενοικίων. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις «αδικαιολόγητες» αυξήσεις μισθωμάτων στην πόλη (20-30%) σε μία περίοδο που τζίροι και εισοδήματα καθηλώνονται. «Μπορεί οι ενοικιαστές να είναι σε πολλές περιπτώσεις αναγκασμένοι να δεχτούν τα υψηλά μισθώματα, ωστόσο δεν μπορούν να τα πληρώσουν», εξήγησε.



«Μεταβίβαση ενός ακινήτου με ένα κλικ δεν υπάρχει»



«Προσπαθούμε από την πλευρά μας οι μεσίτες να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην κτηματαγορά αλλά αυτό δεν αρκεί. Μεταβίβαση ενός ακινήτου με ένα κλικ δεν υπάρχει, ούτε με δύο, ούτε με τρία, πρόκειται για γολγοθά που κρατάει τρεις με έξι μήνες», σημείωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, Κτηματομεσίτης και Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

«Ο κόσμος δεινοπαθεί με τις διαδικασίες, τα ΤΑΠ, τα κτηματολόγια και οι πολεοδομίες αργούν υπερβολικά και σπάνε τα νεύρα των πολιτών. Είναι αναγκαίο να υπάρχει προθεσμία πέντε ημερών για να αποδοθεί ένα έγγραφο», πρόσθεσε.

«Η κτηματαγορά παρά την πανδημία πάει καλά, υπάρχουν προοπτικές, οι τιμές αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, στα νότια προάστια της Αθήνας και στο κέντρο πολλοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα μισθώματα. Από επενδυτές έχουμε Ισραηλινούς και σε δεύτερο πλάνο Έλληνες», υποστήριξε.


«Κίνδυνος για τις μικρές ιδιοκτησίες»



«Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι θετικό βήμα, όχι όμως οριζόντια. Πρέπει να αναζητηθούν μέσες λύσεις, το νομοσχέδιο για αυτό το θέμα μπορεί να έφερε μίας νέας ευρωπαϊκής μορφής πνοή στην Ελλάδα, ωστόσο χτυπιέται η εκτός σχεδίου μικρή ιδιοκτησία, ακόμα το τοπίο δεν ξεκαθάρισε και πολλές φορές οι βελτιώσεις μπερδεύουν περισσότερο. Η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να εξομαλύνει την οικονομική ζημιά των μικροιδιοκτητών που κινδυνεύουν να χάσουν οι περιουσίες τους την αξία τους», ανέφερε ο Γεώργιος Τσακούμης, Μηχανικός και Πρόεδρος ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η ταυτότητα ακινήτου (να έχουμε αποτυπωμένη ψηφιακά την κατάσταση ενός ακινήτου) είναι αναμφισβήτητα θετικό μέτρο, το πόσο θα μας δυσκολέψει στο χρόνο που γίνεται είναι όμως ένα θέμα. Βέβαια το timing στην Ελλάδα δε θα είναι ποτέ το κατάλληλο. Στη Θεσσαλονίκη φτάνει ακόμα και τους 10 μήνες η αναμονή στο κτηματολόγιο, η πανδημία και η τηλεργασία παίζουν τον ρόλο τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει σημαντικά», σημείωσε.

«Ευκαιρία αλλά και παγίδα το ταμείο ανάκαμψης»



«Oι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε καλό επίπεδο, βιώνουμε βέβαια λόγω εξωγενών παραγόντων τα σημάδια πληθωρισμού και ακρίβειας σε όλους τους τομείς. Καταγράφεται μία οικονομική αισιοδοξία και λόγω ταμείου ανάκαμψης το οποίο έχει και πολλές παγίδες, αν δεν καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους του θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό», επεσήμανε ο Βασίλειος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το Real Estate σταμάτησε στην δεκαετή κρίση των μνημονίων, το ίδιο και τα δημόσια έργα. Η οικονομική ανάκαμψη θα αυξήσει την οικοδομική δραστηριότητα ενώ και τα δημόσια έργα θα συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας. Παράλληλα χρειάζεται να δοθεί κι άλλη παράταση για την αποπληρωμή των κορονοχρεών», τόνισε.

«Στρεβλή γραφειοκρατία»


Μετά από παραπάνω από έναν χρόνο περιορισμών έχουμε βιώσει ένα στρίμωγμα στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς, αυτή τη στιγμή η στρεβλή καθημερινότητα που βιώνουμε οδεύει να αναστείλει την οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για επενδύσεις όταν μία καταχώρηση στο κτηματολόγιο διαρκεί έως και 12 μήνες, η στρεβλή γραφειοκρατία καθυστερεί υπέρμετρα τις συναλλαγές», σημείωσε ο Κώστας Χαϊδούτης, Δικηγόρος και Πρόεδρος Ιδιοκτήτων Ακινήτων Ν. Θεσσαλονίκης.

«Η εικόνα είναι βελτιωμένη στην αγορά, υπάρχουν όμως και μελανά σημεία. Από το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών περιμένει πότε οι μισθωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο, η αίσθησή μου είναι πως πολλά μαγαζιά θα κατεβάσουν ρολά», συμπλήρωσε. «Σπίτια υπάρχουν στην αγορά (πολλά έχουν επιστρέψει στις μακροχρόνιες μισθώσεις) ενώ πολλοί ιδιοκτήτες προχωρούν και σε εκτεταμένες ανακαινίσεις», είπε.

«Αισιοδοξία για την πορεία της κτηματαγοράς υπάρχει, είναι όμως συγκρατημένη λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας», εκτίμησε ο Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Εμπορικός Αντιπρόσωπος κι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Β. Ελλάδος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.