Επισκέψεις στη Γερμανία και στη Γαλλία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (σ.σ. SPD), καθώς και για τα 100 χρόνια από την ανακωχή του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Μετά τις 12.00 ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο Βερολίνο και στη συνέχεια είχε τετ α τετ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο της χώρας,Όλαφ Σολτς, όπου σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο τέθηκαν οι εν Ελλάδι μεταμνημονιακές πολιτικές και το ζήτημα της εφαρμογής, ή μη των ψηφισμένων περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019.
Ο Όλαφ Σολτς, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι συζητήθηκαν πολιτικά θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης καθώς και το κοινό καλό των δύο λαών. Ο κ. Τσίπρας δεν προέβη σε δηλώσεις.
Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο του SPD Άντρεα Νάλες. Περίπου στις 16.00, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του SPD.
Το απόγευμα, στις 17.30, θα μεταβεί στο Παρίσι και στις 20.00 θα παρατεθεί δείπνο από το γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Αύριο, Κυριακή, ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11.00, ενώ στις 13.00 θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα στο προεδρικό μέγαρο, από τον κ. Μακρόν.
Εν συνεχεία, στις 15.00, θα παραστεί σε τελετή εγκαινίων του φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στις 15.30 θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ολομέλειας και στις 17.45 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών, ο πρωθυπουργός θα υπερθεματίσει την ανάγκη λήψης ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, υπό το πρίσμα της διεξαγωγής των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019 και της αυξητικής τάσης της ακροδεξιάς σε πλειάδα χωρών μελών της Ε.Ε.
Επιπροσθέτως, ο έλληνας πρωθυπουργός θα παραπέμψει σε σχετικές δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με έμφαση την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, την προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.
Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η παραπάνω πολιτική θα εμφυσήσει μία προοπτική στους λαούς της Ευρώπης και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο κ. Τσίπρας θα τονίσει επίσης την ανάγκη εξοστρακισμού του εθνικισμού από την πολιτική ατζέντα.
Σχετικώς αναμένεται να μιλήσει για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θα χαρακτηρίσει ιστορική και προοδευτική για την εξέλιξη των Βαλκανίων σε μία νέα εποχή. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός πρόκειται να υπογραμμίσει ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη δύνανται να ομονοήσουν και να συνεργαστούν, όπως συνέβη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.