“Καθαρό” από εκατοντάδες τόνους υπολειμμάτων υλοτόμησης δένδρων προσβεβλημένων, από το φλοιοφάγο έντομο, μπάζων και σκουπιδιών παραδίδεται το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στο μοναδικό πράσινο της πόλης
Ο εκτεταμένος καθαρισμός του δάσους, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη παρέμβαση τω τελευταίων χρόνων, ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο έργου που ανατέθηκε σε εργολάβο με χρηματοδότηση από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής σαρώθηκε μεγάλη έκταση, περίπου 7.5000 στρεμμάτων, στην οποία θρυμματίστηκαν μέσα στο δάσος χιλιάδες κυβικά υπολειμμάτων υλοτομίας που αποτελούσαν εστία εκδήλωσης φωτιάς.
Στη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο του καθαρισμού, τονίστηκε ότι απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 τόνοι από μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια, τα οποία ήταν άκρως επικίνδυνα.
Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους της εταιρείας στο χώρο, όπου αναπτύχθηκε ο καθαρισμός, βρέθηκαν ακόμα καικ λάστιχα αυτοκινήτων που ασυνείδητοι πέταξαν στο δάσος, σκεπάζοντας τα με κλαδιά.
Σε δηλώσεις της η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο στο δάσος επιχείρησαν πάνω από 60 εργαζόμενοι, που με τη βοήθεια δεκάδων μηχανημάτων έργου, φορτηγών, μηχανημάτων θρυμματισμού κ.ά., συνέλλεξαν, θρυμμάτισαν και απομάκρυνα ξερά δέντρα τα οποία είχαν ήδη υλοτομηθεί.
«Το προσεχές Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, ενώ έχουν καθαριστεί πάνω από 7.500 στρέμματα στο δάσος χωρίς να σημειωθεί καμία καθυστέρηση» υποηράμμισε η κ. Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι μαζεύτηκαν ακόμα και κλαδιά που βρίσκονταν σε σημεία που εγκυμονούσαν μεγάλο κίνδυνο.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ζήτησε από όλους τους πολίτες που επισκέπτονται το Σέι Σου να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και προσοχή. «Στο εξής για την προστασία του δάσους ποντάρουμε τη συνείδηση των πολιτών γιατί είναι ένας κοινόχρηστος χώρος και πρέπει όλοι μας να τον προστατεύσουμε και να τον αγαπήσουμε γιατί του χρόνου πάλι τα ίδια θα λέμε και τους ίδιους κινδύνους θα αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καλός συντονισμός, πλήρης ετοιμότητα έσωσαν το Σέιχ - Σου
Κληθείσα να απαντήσει για τη φωτιά που εκδηλώθηκε τον Ιούλιο στο Σέιχ Σου και με ποιο τρόπο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα η κ. Πατουλίδου επισήμανε: «Φέτος το περιαστικό δάσος της πόλης απειλήθηκε από μια μεγάλη φωτιά, αλλά ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα, καθώς ήμασταν οργανωμένοι και καλύτερα συντονισμένοι. Τεθήκαμε σε επιφυλακή για όσο χρειάστηκε και τα καταφέραμε. Μακάρι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές ποτέ γιατί η Ελλάδα είναι μια πιθανή στο χάρτη και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για την προστασία της. Εμείς ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε το δάσος της πόλης, το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου» είπε η ίδια..
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Στεργιάδης ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδικεί να γίνουν περισσότερες αναδασώσεις και να ενισχυθεί μέσα από το πρόγραμμα που ήδη τρέχει. Σημείωσε ακόμα ότι «οι ενέργειες που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το επόμενο διάστημα θα έχουν τοποθετηθεί και οι θερμικοί αισθητήρες και το ραντάρ, στην κατεύθυνση της έγκαιρης αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς».
Εξυγιαντική υλοτόμηση
Ο εντατικός καθαρισμός του δάσους ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες και ήδη έχει καθαριστεί ένα σημαντικό τμήμα του και έχουν διαχειριστεί με θρυμματισμό επι τοπου πολλές χιλιάδες κυβικά υπολειμμάτων, επικίνδυνων για την πυρασφάλεια του Σέιχ Σου. Επίσης αρκετές χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί προς διαχείρηση σε αδειδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης μαζί με μπάζα-ογκώδη απορρίμματα που παρανόμως είχαν αποτεθεί στο δάσος.
Καθημερινά, εντός του Σέιχ Σου εργάζονται περισσότεροι από εξήντα εργαζομένοι (δασεργάτες, χειριστές, οδηγοί κ.λπ.) οι οποίοι με τη βοήθεια ανω των 25 μηχανημάτων έργου, φορτηγών, μηχανημάτων θρυμματισμού κ.ά., συλλέγουν θρυμματιζουν και απομακρύνουν τα ξερά δέντρα τα οποία είχαν υλοτομηθεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά παρέμεναν εντός του δάσους. Το έντονο ανάγλυφο με μεγάλες κλίσεις των πρανών του δάσους δυσχέραινε πολύ τις εργασίες.
Το διάστημα που είχε προηγηθεί οι αρμόδιες αρχές είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην αποψίλωση όλων των δέντρων τα οποία είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο και είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα η απομάκρυνση - διαχείριση των υπολειμμάτων.
Την ολιγωρία αυτή είχαν επισημάνει αρκετές φορές με δηλώσεις τους δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Παράλληλα, το θέμα είχε προκαλέσει προστριβές ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, με ανταλλαγή ανακοινώσεων σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη για τον καθαρισμό του δάσους.
Μπρος σε αυτό το αδιέξοδο και προκειμένου να προστατευτεί το δάσος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, παρενέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου από τα υπολείμματα της εξυγιαντικής υλοτόμησης. Έτσι, μόλις τρεις μέρες μετά την αυτοψία την οποία έκανε ο ίδιος στο δάσος, στις 12 Ιουνίου, ξεκίνησαν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες απομάκρυνσης των υπολειμμάτων της εξυγιαντικής υλοτόμησης. Έτσι, με άμεση πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, διατέθηκε κονδύλι ύψους 1,5 εκατ, ευρώ με εντολή του πρωθυπουργού για τις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αν χρειαστεί να ενισχυθεί, αυτό θα γίνει το φθινόπωρο.
Η αναγκαιότητα της επιχείρησης καθαρισμού του Σέχι Σου από τα ξερά δέντρα και τα υπολείμματα υλοτόμησης, καθώς και της διαρκούς περιφρούρησης του δάσους, αποδείχθηκε κατά την πυρκαγιά της 13ης Ιουλίου η οποία ελέγχθηκε εγκαίρως, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τις επιπτώσεις. Παράλληλα, το περιστατικό αυτό έθεσε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ εντατικοποίησε ακόμη περισσότερο τις εργασίες καθαρισμού του δάσους.