ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: «Θαύματα» στη σκιά των 16.000 νεκρών - «Οι δονήσεις τίναξαν τα κτίρια στον αέρα όπως όταν ανατινάζουμε τα προς κατεδάφιση» (βίντεο)

MakThes Team09 Φεβρουαρίου 2023

Άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, δίνουν τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, για την ανεύρεση επιζώντων, μέσα στα ερείπια των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας.

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Στην Τουρκία συνεχίζουν να καταφθάνουν σωστικά συνεργεία και βοήθεια από όλο τον κόσμο με περισσότερες από 70 χώρες να συμμετέχουν στις προσπάθειες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και η πολυπληθής ελληνική αποστολή με 36 στελέχη της ΕΜΑΚ και ιατρικό προσωπικό που μέχρι χθες το βράδυ είχε βοηθήσει στον απεγκλωβισμό δέκα ανθρώπων.

Στη Συρία που ζήτησε τελικά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η χαώδης κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ. Η βοήθεια θα διανεμηθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εάν η κυβέρνηση ‘Ασαντ συμφωνήσει.

Κατάρρευσε τετραώροφο κτίριο στη Δαμασκό

Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε απόψε σε προάστιο της Δαμασκού, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο που κατέρρευσε βρίσκεται στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Επί τόπου έχουν σπεύσει διασώστες που αναζητούν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στην Δαμασκό.

Στην Αντάκια, εκατοντάδες πτώματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου

Η Ράνια Ζαμπούμπι κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο.

Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους.

Ψάχνει τον θείο της.

Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα.

Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα πιο κει, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Ανώνυμα θύματα

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα.

Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο.

Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες.

Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα.

Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα πτώμα και προχωρούν, απαθείς.

Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν.

Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε.

Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί. «Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

Δέκα άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή

Παράλληλα, δέκα άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από τις 7 Φεβρουαρίου το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
  • μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

  • ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
  • ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
  • ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
  • μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

«Ο σεισμός τίναξε τα κτίρια στον αέρα»

«Τα κτίρια στην Τουρκία, είναι περίπου η ίδια με τα κτίρια της Αλβανίας. Στον τελευταίο σεισμό που πήγα στην Αλβανία είναι παρόμοια. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος έχει πάει στην Αλβανία το έχει καταλάβει ότι είναι παλιά. Κτίρια με κακά υλικά, κακή σύνθεση και με προσθήκες, με τροποποιήσεις, ασυντήρητα κτίρια μάλιστα, που καταλαβαίνουμε ότι υποφέρουν. Βέβαια παρατήρησα και κτίρια τα οποία είναι μια χαρά», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιώργο Κουβαρά, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία με την ελληνική αποστολή μετά τους φονικούς σεισμούς, ερωτηθείς για το αν έχουν πολλές διαφορές οι κατασκευές εκεί από τον τρόπο που κατασκευάζουμε στην Ελλάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, σχετικά: «Καταρχήν είναι πολύ δύσκολο να διαγνώσει κάποιος εάν ένα κτίριο είναι πραγματικό ή όχι. Μετά από ένα τέτοιο σεισμό, ιδιαίτερα όταν εδώ έχουν ανοιχτεί κτίρια, τα έχουν ντύσει με τσιμεντοσανίδες και δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει μέσα το κτίριο (…) Στο κονίαμα, στα νοσοκομεία και τα κτίρια με την θερμομόνωση – θερμοπρόσοψη περίπου συμβαίνει το ίδιο. Καλύπτουμε το σκελετό και δεν ξέρουμε τι γίνεται από κάτω».

Παράλληλα, ο κ. Καρύδης εξήγησε και το γιατί κατέρρευσαν τόσα πολλά κτίρια και σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το ανέλυσε το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης».

 «Καθώς ο σεισμός ήταν ''από κάτω'', τα τίναξε στον αέρα τα κτίρια ακριβώς όπως έχουμε δει όταν ανατινάζουμε τα παλιά κτίρια θέλοντας να τα κατεδαφίσουμε. Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε ''μπες κάτω από το τραπέζι'' ή ''προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής''. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω. 

Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε ενώ δίπλα, ένα τριώροφο κτήριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα. Είναι συμβολή διαφόρων κυμάτων, το οποίο σημαίνει ότι σε άλλες θέσεις το αποτέλεσμα της συμβολής είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει ύφεση. Όταν λοιπόν βρεθούν ίδια κτίρια με τον ίδιο κατασκευαστή, με την ίδια μελέτη σε σειρά, γιατί ιδιαίτερα εδώ στην Τουρκία έχουμε αυτό το φαινόμενο. Βλέπεις δηλαδή δέκα κτίρια εντελώς ανόμοια».

Τέλος απάντησε και στο που μένει ο ίδιος τώρα που βρίσκεται στην Τουρκία. «Μένω στο αυτοκίνητο. Μετά από έναν τέτοιο σεισμό είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις αν κάποιο οίκημα είναι άθικτο. ιδιαίτερα όταν έχουν ντυθεί εξωτερικά με τσιμεντοσανίδες».








This page might use cookies if your analytics vendor requires them.