Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή, 759 ασθενείς με κορονοϊό είναι διασωληνωμένοι, 73 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.866 νέα κρούσματα και η θετικότητα έφτασε το 11,42%, δεδομένου ωστόσο του χαμηλού αριθμού των τεστ που διενεργήθηκαν, λόγω του Σαββατοκύριακου. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τα επόμενα δύο 24ωρα, θα είναι κρίσιμα για τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, ζήτημα για το οποίο θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας.
Ξεκινά η διανομή των self test στα φαρμακεία
Σημειώνεται ότι όπως έχει διαμηνυθεί, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με υποχρεωτικά self test εκπαιδευτικών και μαθητών και στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προμήθεια των φαρμακείων. Οι πρώτες παρτίδες έχουν ήδη φτάσει από το Σάββατο και θα γίνει η διανομή στα φαρμακεία. Τα self test που παραδόθηκαν ανέρχονται σε περίπου 1 εκατομμύριο, ενώ αναμένονται κι άλλες παραδόσεις εντός της εβδομάδας.
Την Τετάρτη 7 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεσή τους και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. "Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα πρώτα self test από τα φαρμακεία θα διατεθούν για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων και οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.
"Στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό" τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Σημειώνεται ότι κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα το μήνα. Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, η οποία είναι ήδη στον αέρα και θα λειτουργήσει από την Τετάρτη. Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
50.000 self tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης) αναμένονται σε πρώτη φάση τις επόμενες ώρες 50.000 rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν στο 85% των φαρμακείων του νομού.
Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ, Σπύρος Νικολαΐδης από τη στιγμή που θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις- αποθήκες τα tests σε μια ώρα θα διατεθούν σε κάθε φαρμακείο.
Αναφερόμενος στην διαδικασία ο κ. Νικολαΐδης λέει πως κάθε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης θα λάβει αρχικά 75 τεμάχια. Όταν τελειώσουν τα πρώτα 50 tests τότε θα ειδοποιείται η αποθήκη μέσω του ειδικού συστήματος όπου ο κάθε φαρμακοποιός θα ενημερώνει για την κάθε διάθεση βάσει ΑΜΚΑ. «Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Όταν δίνεται το 50ο test τότε θα χτυπά καμπανάκι στις εγκαταστάσεις μας και αμέσως θα στέλνουμε νέα tests στο κάθε φαρμακείο. Με αυτό τον τρόπο και το υπουργείου ελέγχει την διάθεση των tests» υποστηρίζει ο κ. Νικολαΐδης.
Τι συμβαίνει με τους εμβολιασμούς
Παράλληλα με τα self test "τρέχουν" και οι εμβολιασμοί, σε συνάρτηση με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες. Σχετικά στοιχεία παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.
Εμβόλιο ως τέλη Μαΐου για κάθε ενήλικο
Όλος ο ενήλικος πληθυσμός, είπε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών.
Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.
Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων προχωρά κανονικά, όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Χωρίς να μπορέσει να πει με ακρίβεια το πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι τέλος Μαΐου θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ενώ κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο προγραμματισμός επειδή θα συμπέσει με τις διακοπές αρκετών, όπως επισημάνθηκε σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμα ότι μέχρι τέλος Απριλίου ο στόχος είναι να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους οι άνω των 60 και μέσα στον Μάιο τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σχετικά με τις αναμενόμενες δόσεις εμβολίων αναμένονται:
- Από την Pfizer 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο
- Από την Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
- Από την AstraZeneca περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο
- Από την Moderna έχει υπάρξει διαβεβαίωση για 100.000 δόσεις, αν και αναμένονται περισσότερες παραλαβές από αυτή την εταιρεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί, σε 1.847.000 εμβολιασμούς, 1.395.929 έχουν διενεργηθεί με το εμβόλιο της Pfizer, 128.651 με το εμβόλιο της Μοderna και 346.886 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε συνέχεια της συζήτησης που γίνεται γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε πως στο διάστημα 27/3 με 3/4 το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού ανά μέρα είναι 97% για τις εταιρείες Pfizer και Moderna και 94% για την AstraZeneca.
Σε σχέση με τις ακυρώσεις των ραντεβού ανά εμβόλιο, για το εμβόλιο των Pfizer και Moderna το ποσοστό ακύρωσης κυμαίνεται στο 1%, ενώ για αυτό της AstraZeneca το ποσοστό φτάνει στο 3%.