ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια και ονόματα για τις γαλάζιες λίστες της Θεσσαλονίκης

Νίκος Οικονόμου14 Φεβρουαρίου 2021

«Οι βουλευτικές υποψηφιότητες στη ΝΔ είναι κάτι σαν την πανδημία: μοιάζει με μία πυρκαγιά που σιγοκαίει και μπορεί γρήγορα να φουντώσει» έλεγε γαλάζιος παράγοντας της Θεσσαλονίκης που έχει εμπειρία από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η φράση έχει σήμερα τη σημασία της. Σε μία εποχή όπου στη ΝΔ οι κομματικές εκδηλώσεις έχουν εδώ και ένα χρόνο παγώσει, η καθημερινότητα καλύπτεται από τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών εντός του 2021 αρκούν δύο τρία γεγονότα για να ξεκινήσει εκ νέου η πολύ αγαπητή παραφιλολογία στην τοπική ΝΔ: ποιος θα μπει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή τη φορά δύο ήταν τα περιστατικά που άναψαν τη σχετική συζήτηση στο γαλάζιο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο έχει να κάνει με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που είναι ένας από τους 7 βουλευτές που εκλέγονται στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Όπως γράψαμε και την περασμένη Κυριακή στη «ΜτΚ» η διαφοροποίηση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Το αν δηλαδή θα είναι εκ νέου στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Μάλιστα ο τελευταίος, που εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης από το 1989 δια στενών του συνεργατών διεμήνυε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την εκ νέου βουλευτική του υποψηφιότητα και ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν με θεσμικό τρόπο. Είναι προφανές ότι αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τη μια αδυνατίζει το ψηφοδέλτιο, αλλά από την άλλη με δεδομένο ότι η ΝΔ σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα θα εξασφαλίσει τις 7 έδρες στην Α’ ανοίγει μία θέση για τη Βουλή.

Τα σενάρια βέβαια δίνουν και παίρνουν. Αυτό που ακούστηκε πάντως ότι στη λίστα της Θεσσαλονίκης και στη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα μπει ο Κώστας Καραμανλής των Σερρών και σημερινός υπουργός Υποδομών δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Η κουβέντα περί της υποψηφιότητας (ή μη) του Κώστα Καραμανλή συνέπεσε με την πρώτη εκδήλωση που διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης η ΝΔ ύστερα από καιρό στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτήν εμφανίστηκαν κάποιοι πολιτευτές του 2019, που ήταν υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εκλογές, όπως ο Δημήτρης Γαλαμάτης και η Κατερίνα Ζιούτα, ενώ και ανάμεσα στους ομιλητές υπήρχαν πολιτικοί που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη γαλάζια λίστα της επόμενη φορά. Δηλαδή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καραγιάννης και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Την όλη κουβέντα επέτεινε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καταγράφεται εσχάτως στην τοπική ΝΔ για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της λίστας κυρίως στην Α’ Θεσσαλονίκης, μία συζήτηση που προκλήθηκε στα απόνερα της χαμηλής εκπροσώπησης της πόλης στον ανασχηματισμό που έκανε στις αρχές της χρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας μόνο βουλευτής, ο Σταύρος Καλαφάτης στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης.

Όσο για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μπορεί να μην έχουν τη στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά κυκλοφορούν έντονα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Με πολλούς Νεοδημοκράτες να εκτιμούν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021 αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση. Έτσι η ονοματολογία για τις υποψηφιότητες των ψηφοδελτίων φούντωσε…

Η μάχη της Α’

Με βάση τα σημερινά δεδομένα στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης πλην του Κώστα Καραμανλή, όπου η απόφαση για νέα κάθοδο θα ληφθεί στο μέλλον, όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα διεκδικήσουν επανεκλογή τους. Πρόκειται για τους Κώστα Γκιουλέκα, Έλενα Ράπτη, Σταύρο Καλαφάτη, Στράτο Σιμόπουλο, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρη Κούβελα.

Στις προθέσεις των πολιτευτών του 2019 υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Κάποιοι έχουν αναλάβει πόστα που δημιουργούν βουλευτικά κωλύματα, όπως ο Νίκος Ταχιάος που είναι πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ και η Βίκυ Νάκου που είναι πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Ελλάδος. Αν επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους 18 μήνες πριν από την συνταγματική ημερομηνία των επόμενων εκλογών που είναι η 7 Ιουλίου του 2023. Δηλαδή πρέπει να έχουν παραιτηθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2022.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους του 2019 ενδιαφέρον για μία νέα υποψηφιότητα στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι πιθανόν να εκδηλώσουν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ο κτηνίατρος Δημήτρης Γαλαμάτης, ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης, η δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο δικηγόρος Νίκος Καραγιαννακίδης και η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα καθώς και η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, που ήταν υποψήφια στην ευρωλίστα της ΝΔ.

Να θυμίσουμε και τη σταυροδοσία του 2019 στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πρώτος ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που ως πρώην πρωθυπουργός έλαβε το σύνολο των σταυρών της ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Στη συνέχεια η σειρά κατάταξης σε σταυρούς ήταν η εξής: Κώστας Γκιουλέκας 36.596, Έλενα Ράπτη 32.398, Σταύρος Καλαφάτης 31.664, Στράτος Σιμόπουλος 16.061, Άννα Ευθυμίου 14.928 και Δημήτρης Κούβελας 14.464. Ακολούθησαν οι Νίκος Ταχιάος με 13.439 σταυρούς, Παναγιώτης Κοκκόρης (13.337), Δημήτρης Βενιέρης (13.077), Διαμαντής Γκολιδάκης (11.805), Δημήτρης Σταμάτης (11.538), Δημήτρης Γαλαμάτης (10.074), Σύνθια Σάπικα (9.435), Νίκος Καραγιαννακίδης (8.696), Βίκυ Νάκου (6.303) και Αφροδίτη Λατινοπούλου (5.297).

Ποιοι ακούγονται ότι είναι ενδιαφερόμενοι; Καταρχήν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που είχε σχεδόν ανακοινωθεί το 2019 αλλά τελικά κατέβηκε για την ευρωβουλή, ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Παπαγεωργίου, που το 2019 κόπηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Ακόμη υπάρχουν φήμες για τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάνου που πάντως προσανατολίζεται να διεκδικήσει μία νέα θητεία στην πρυτανεία του ΑΠΘ, τον πρόεδρο του πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων Θανάση Εξαδάκτυλο, ενώ ακούστηκε και το όνομα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καραγιάννη που πάντως δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται και ότι είναι προσηλωμένος στο έργο του υπουργείου. Ένα ζήτημα που συζητιέται πολύ είναι η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ δεν είχε πετύχει και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, με το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ασλανίδη να έχει αρχίσει να συζητιέται.

Πιο απλά η Β’

Στη Β’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα φαίνονται πιο απλά. Πέντε με έξι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 3 ή στην καλύτερη περίπτωση 4 έδρες. Οι τρεις βουλευτές Θόδωρος Καράογλου (το 2019 ήταν πρώτος με 31.638 σταυρούς), Σάββας Αναστασιάδης (26.377) και Δημήτρης Βαρτζόπουλος (23.479), ο πολιτευτής του 2019 και σημερινός πρόεδρος του ΕΠΕΚΕΠΑ Φάνης Παπάς, που είχε κάνει ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο με 21.685 σταυρούς, ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά και νυν γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Καραγιάννης που το 2019 είχε συγκεντρώσει 14.487 σταυρούς αλλά και ως new entry ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας που είναι ισχυρός στα δυτικά του νομού και είχε αναδειχθεί δεύτερος περιφερειακός σύμβουλος στη μάχη του σταυρού στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.