Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της για τον μήνα Σεπτέμβρη ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά
Την Πέμπτη 7, την Παρασκευή 22 και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης πρόκειται να φιλοξενήσει στο Βυζαντινό Λουτρό συναυλίες των σπουδαστών και καθηγητών του Ωδείου Άνω Πόλης. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω Δελτίου Τύπου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον θεσμό «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που φέτος έχει τη θεματική «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση - Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (22-24.09.2023) διοργανώνοντας τις παρακάτω εκδηλώσεις:
«Οι Μαγεμένες: ιστορία και παραμύθι»,
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης: βιωματική εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι μαθητές μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης και την ιστορία τους, τις παραδόσεις και τους μύθους που παραμένουν ζωντανοί μέχρι σήμερα. Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με εικαστική δραστηριότητα.
Πληροφορίες: 2313 310442, zbili@culture.gr
«Περίπατος στα τείχη της Θεσσαλονίκης»,
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023: βιωματικός περίπατος στα τείχη της Θεσσαλονίκης για ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών στα τείχη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Επταπύργιο. Μέσα από μία επιλεγμένη διαδρομή θα ανιχνεύσουμε κτητορικές επιγραφές, κεραμοπλαστικά κοσμήματα και ανάγλυφα σε δεύτερη χρήση, προβάλλοντας παράλληλα μέσα από ιστορικές πηγές και λογοτεχνικές αναφορές τη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με τα τείχη της και την ιδιαίτερη σημασία τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Πληροφορίες: 2313 310439, chsarrigiannidou@culture.gr
Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023 η είσοδος στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Σεπτεμβρίου με τίτλο «Ευρήματα στο ανατολικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης στον χώρο της ΔΕΘ» θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Συνεχίζεται η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα. Μετά την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μας επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί.
Μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.