ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Με “έξυπνο” σύστημα τηλεμετρίας θα ποτίζονται 72.000 στρέμματα καλλιεργειών

Φανή Σοβιτσλή31 Μαρτίου 2022

Με ένα πρότυπο και καινοτόμο σύστημα πρόκειται να αρδεύονται έως το τέλος του χρόνου πάνω από 70.000 στρέμματα καλλιεργειών στην πεδιάδα των Σερρών, την Περιφερειακή Ενότητα της κεντρικής Μακεδονίας που κατέχει την πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο σε αρδεύσιμες εκτάσεις.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεμετρίας, που περιλαμβάνει ηλεκτρικά υδροστόμια, το οποίο θα προμηθευτεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως όμως να περιοριστεί η σπατάλη νερού από τον ποταμό Στρυμόνα, από όπου οι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ θα λειτουργεί με σύγχρονο εξοπλισμό τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού, ενώ θα αντικατασταθεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο σύνολο σχεδόν του αρδευτικού δικτύου του TOEB Σιδηροκάστρου, που αφορά 15 δημοτικές και τοπικές κοινότητες και 3.000 αγρότες στους Δήμους Σιντικής, Ηράκλειας και Σερρών.

Συγκεκριμένα πρόκειται να εγκατασταθούν 25 Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου και σε πέντε Σημεία Μέτρησης Παροχής Ανοικτού Καναλιού επί της κεντρικής διώρυγας θα γίνεται η παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν το νερό.

Επίσης, θα εγκατασταθούν και θα τεθούν σε λειτουργία δύο χιλιάδες οκτακόσια ηλεκτρικά υδροστόμια ενώ προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανογικών εγκαταστάσεων των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου (αντλητικά συγκροτήματα, πίνακες ισχύος, παροχόμετρα, ομαλοί εκκινητές, ρυθμιστές στροφών κτλ).

«Με τη λειτουργία του συστήματος που αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς, αναμένεται να επιτευχθούν τόσο η ορθολογική διαχείριση των υδάτων της περιοχής όσο και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, σε μια εποχή, άλλωστε, που το ενεργειακό πρόβλημα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνεται έλεγχος στις ποσότητες του νερού που ξοδεύεται ανά πάσα στιγμή, ενώ θα γίνεται γνωστό πόσο νερό ξοδεύεται και σε ποιο σημείο.

«Με τα 2.800 ηλεκτρικά υδροστόμια, άλλωστε, θα έχουμε ακριβή μέτρηση κάθε υδροληψίας. Παράλληλα η σωστή και ακριβής διαχείριση του νερού θα γίνεται υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των γεωπόνων του ΤΟΕΒ οι οποίοι γνωρίζουν τις ποσότητες του νερού που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση και πότε πρέπει να γίνουν τα ποτίσματα ανά καλλιέργεια, στρέμμα και τύπο εδάφους» υπογράμμισε ο αντιπεροφερειάρχης.

Τα οφέλη για την περιοχή

Εκτός από το τρέχον έργο, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σπυρόπουλος, έχουν ξεκινήσει μελέτες και για τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ καθώς συνολικά η περιοχή των Σερρών έχει καλλιέργειες σε έκταση 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα οφέλη που αναμένονται από τη λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας, ενέταξε σε αυτά την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για την καλλιέργεια της περιοχής, την αποφυγή φαινομένων λειψυδρίας, την διασφάλιση της καλής ποιότητας του νερού, τον σωστό προσδιορισμό της πίεσης του νερού για το πότισμα, τον έλεγχο των διαρροών, την εποπτεία του συστήματος και τη μείωση των χρημάτων που ξοδεύουν οι αγρότες για άρδευση. «Ως τώρα δεν γνωρίζαμε τις διαρροές και τη δύναμη που πρέπει να έχει το αντλιοστάσιο. Δεν γνωρίζαμε επίσης την ποιότητα του νερού.

«Για αυτούς τους λόγους το σύστημα που θα εγκατασταθεί είναι πρωτοπόρο. Έχουν ήδη γίνει, μάλιστα, δοκιμαστικές λειτουργίες. Κάνουμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η ποσότητα του νερού δεν θα κατασπαταλάται και η ποιότητα θα είναι τέτοια που θα είναι πλέον γνωστό με τι νερό ποτίζει ο καθένας. Θα ξέρει ο αγρότης τι πληρώνει και γιατί» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.