ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Νέα δεδομένα για το σπήλαιο της Αλιστράτης (βίντεο)

MakThes Team11 Απριλίου 2023

Άγνωστες πτυχές του σπηλαίου της Αλιστράτης, ανοίγει η έρευνα που πραγματοποιεί ένας μεταπτυχιακός φοιτητής γεωλογίας, δίνοντας νέες διαστάσεις στην διασύνδεση του υπόγειου κόσμου στις Σέρρες.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Γιαννακίδου σε μια επιτόπια επίσκεψη διερευνά το θέμα.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης αναπτύσσεται υπογείως και με ενόργανες μετρήσεις διαπιστώνεται εάν συνεχίζεται σε μεγαλύτερη έκταση και βάθος από αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, εξηγεί ο Ιωάννη Γιαννόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής γεωλογίας.

Όλα κατατείνουν στο ότι πρόκειται για ολόκληρο σύστημα στην περιοχή του Πετρωτού. Λόγω των πολλών γεωλογικών στρωμάτων και του έντονου τεκτονισμού είναι πολύ δυσχερής η στρωματογραφική έρευνα και δεν υφίσταται λεπτομερής στρωματογραφική περιγραφή.

Από το εργαστήριο γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών επιχειρείται μια διαφορετική καταγραφή του σπηλαίου. Με την γεωφυσική μέθοδο η έρευνα γίνεται από την επιφάνεια του εδάφους.

Στην τελευταία αίθουσα του σπηλαίου έχει γίνει μια μεγάλη κατακρήμνιση και δεν μπορούσε να ανιχνευθεί περεταίρω. Έτσι μόνο με τις επιφανειακές μεθόδους μπορεί να διαπιστωθεί η διακλάδωση και διασύνδεσή του με άλλους υπόγειους σχηματισμούς που υπάρχουν στην περιοχή.

Η έρευνα θα δείξει πόσο βάθος υπάρχει που είναι άγνωστο έως τώρα και εάν θα μπορέσει να ανοιχτεί ένας παράλληλος διάδρομος προσβάσεως, αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

Μιλούμε για ένα ολόκληρο σύστημα στην περιοχή του Πετρωτού με μεγάλα και μικρά σπήλαια, που ενδεχομένως να ενώνονται μεταξύ τους.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.