Aπεβίωσε σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός Σερραίος μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, και την Κυριακή άφησε την τελευταία πνοή, σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά του, σε συγγενείς, φίλους και στον καλλιτεχνικό κόσμο.
Όπως αναφέρει το epilogestv, ο Λευτέρης Αερόπουλος σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά Μουσικής στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Γιάννη Μάντακα, Κάρολο Τρικολίδη, Χρήστο Σαμαρά και Νίκο Σολωμίδη, φοιτώντας παράλληλα σε Οικονομική Σχολή. Εκ Χανίων Κρήτης ορμώμενος, μπολιάζεται με την παραδοσιακή κρητική μουσική και μαθητεύει την τέχνη της κοντά στον πατέρα του. Από τα παιδικά του χρόνια, ασκείται στην κλασική κιθάρα.
Στις Σέρρες, συμμετείχε ως χορωδός και κιθαριστής στη Χορωδία και τη μαντολινάτα του «Ορφέα» με διευθυντή τον χαρισματικό Χρήστο Σταματίου. Γοητεύτηκε από το λόγο και την ποίηση του Γιώργου Καφταντζή και κοντά του γνωρίζει τη λογοτεχνία, το Θέατρο, τη μελοποιημένη ποίηση, στη μουσική του λόγου και συμμετείχε ως ηθοποιός και μουσικός ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα. (Πειραματικό Θέατρο Ορφέα – Κ.Θ.Β.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας). Στη συνέχεια καταθέτει τις πρώτες του ανησυχίες, δημιουργώντας μικρά φωνητικά και οργανικά σύνολα.
Ο αείμνηστος δάσκαλός του Γιάννης Μάντακας, του οποίου η συμβολή στη διαμόρφωσή του υπήρξε καθοριστική, τον επέλεξε ως στενό συνεργάτη και βοηθό του στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του αναπληρωτή Διευθυντή και του καθηγητή στις τάξεις Αρμονίας, Αντίστιξης, Ιστορίας Μουσικής και Χορωδίας(1986-1996). Επί σειρά ετών συμμετέχει και διοργανώνει πολλές μουσικές συναντήσεις – κατασκηνώσεις και διδάσκει σε σεμινάρια Χορωδιακής μουσικής και Αρχαίου δράματος.
Διετέλεσε Μουσικός Διευθυντής της Δ.Ε.Π.Κ.Α Σερρών, Διευθυντής της Μικτής Χορωδίας του “Ορφέα” Σερρών, Διευθυντής παραγωγών του προγράμματος “Εγνατία” του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκης 1997”, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αμφίπολης (που συνίδρυσε το 1998 με την Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Χάιδω Κουκούλη), μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος πολιτιστικών του Συλλόγου Κρητών N. Σερρών.
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, χορωδιακή μουσική, κύκλους τραγουδιών, μουσική για ντοκιμαντέρ, τηλεόραση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χορωδιακή επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών.
Έγραψε μουσική σε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα (Βραβείο μουσικής σύνθεσης θεατρικού έργου – 1993) και δίδαξε θεατρικό τραγούδι σε πολλές παραστάσεις – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, Λαμίας, Καβάλας κ.α., Παιδικές Σκηνές, Ερασιτεχνικούς Θιάσους. Έχει γράψει ποίηση θεάτρου, θεατρικά έργα – μονολόγους (θεατρικές παρτιτούρες όπως τις αποκαλεί) και έχει σκηνοθετήσει τα έργα του.
Συνεργάστηκε στενά και συνδέθηκε με βαθιά φιλία με την αείμνηστη δασκάλα-χορογράφο Ντόρα Τσάτσου που κοντά της ουσιαστικά μαθήτευσε την όρχηση στο αρχαίο δράμα. Επίσης καθοριστική υπήρξε η συνεργασία – φιλία με τον μαέστρο Αλέξανδρο Μυράτ και τον σκηνοθέτη & δάσκαλο του θεάτρου Πάνο Παπαϊωάννου. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και θεατρικούς συγγραφείς, παρουσιάζοντας έργα τους (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, Δημήτρης Λάγιος, Βασίλης Τενίδης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ μελοποίησε ποίηση Γιαννη Ρίτσου, Γιώργου Καφταντζή, Φραγκιά Αερόπουλου, Γιάννη Τζανή, Γιώργου Καρτέρη, Μανώλη Παπαδάκη, Βενιζέλου Χριστοφορίδη, Όλγας Καΐκα , Ευαγόρα Παλληκαρίδη κ.α).
Πολλές ήταν οι συνεργασίες του ως συνθέτης και μαέστρος με χορωδίες και συμφωνικές ορχήστρες. Έργα του ερμήνευσαν : η “Καμεράτα” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η συμφωνική ορχήστρα AMADEUS της Σόφιας, η Συμφωνιέττα Χανίων, η Χορωδία της “ΕΡΤ” , φωνητικό σύνολο της Χορωδίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μέλη της Όπερας Θες/νίκης, η Χορωδία Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσ/νίκης, η Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, τα Μουσικά Σύνολα του Μ.Ε.Σ., θεατρικές ομάδες καθώς και διακεκριμένοι σολίστ από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου.
Ως Διευθυντής Χορωδιών πήρε μέρος σε συνέδρια και πολλά διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ (Κλουζ Νάποκα Ρουμανίας, Γκλίβιτσε Πολωνίας, Πρεσλάβα & Φιλιππούπολη Βουλγαρίας, Αργοστολίου & Ληξουρίου Κεφαλονιάς, Καβάλας, Αρχαίας Ίλιδας, Δημήτρια Θεσ/νίκης, ΟΤΕ Θεσ/νίκης, Τρίπολης,
Άρτας, ενώ το σύνολο του συνθετικού του έργου παρουσιάστηκε στις περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις (Κλουζ Νάποκα Ρουμανίας, Λίντς Αυστρίας, Μοναστήρι Σκοπίων, Σόφια Βουλγαρίας, Κάιρο & Αλεξάνδρεια Αιγύπτου κ.α)
Το 2013 ίδρυσε το ¨Εργαστήρι Λόγου & Μουσικής¨ Πάφου. Βραβεύτηκε για την προσφορά του στη μουσική, στο θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα από τον Γιώργο Καφταντζή & τον ΟΡΦΕΑ Σερρών, από το Σύλλογο Κρητών Ν. Σερρών ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ, από την Ομοσπονδία προσφυγικών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας και από τους Σερραίους δημοσιογράφους και την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας για την προσφορά του στην διάδοση του Κρητικού πολιτισμού.
Τι αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Νομού Σερρών
«Ως Σύλλογος αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη το μουσικό και συνθέτη Λευτέρη Αερόπουλο, έναν πραγματικό φίλο των ΑμεΑ στην Π.Ε. Σερρών. Δε θα ξεχάσουμε την καθοριστική συμβολή του στη λειτουργία του ειδικού αυτοκινήτου για τη μεταφορά ΑμεΑ (αποκαλούμενου ως «Λευκό ταξί») στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ήταν πλήρως ανιδιοτελής και στο βαθμό που επιτρεπόταν αθόρυβη. Καλό ταξίδι φίλε Λευτέρη!»