ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Στην τελική ευθεία για να γίνουν μία «έξυπνη πόλη»

MakThes Team10 Αυγούστου 2023

Του Τάσου Αποστολίδη

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκαν τα έργα στην πόλη των Σερρών για τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου ή αλλιώς για το Open Mall στην αγορά της πόλης. Οι Σέρρες είναι μα από τις πολλές πόλεις που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για σχετικές δράσεις.

Αυτό που διαφοροποιεί την πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι πέρα από παρεμβάσεις για αισθητική βελτίωση των προσόψεων των καταστημάτων, στο έργο έχουν περιληφθεί και παρεμβάσεις για αύξηση ή οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης και αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Το έργο σχεδιάστηκε το 2018, όμως οι ρυθμοί που ακολουθήθηκαν έφτασαν μέχρι την προθεσμία απένταξής του, όπως συνέβη σε πολλές περιοχές της χώρας που τώρα σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άλλωστε η γειτονική πόλη της Καβάλας όπου το αντίστοιχο Open Mall άρχισε να υλοποιείται μόλις τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα το ιστορικό κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Στις Σέρρες τα σκαψίματα θα αρχίσουν λίγο αργότερα για να μειωθεί η όχληση μέσα στο καλοκαίρι. Μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2023 εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι πολίτες είναι να δουν στην πράξη πως θα λειτουργήσουν τα συστήματα της λεγόμενης «έξυπνης πόλης». Πρόκειται για μια σειρά «έξυπνων εφαρμογών», αισθητήρων και ειδικού εξοπλισμού, που πέρα από την αισθητική βελτίωση υπόσχονται να φέρουν λειτουργική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαγράμμισης παρόδιων θέσεων στάθμευσης και εργασίες τοποθέτησης 150 αισθητήρων έξυπνης στάθμευσης. Τα νέα αυτά συστήματα θα τοποθετηθούν στις οδούς Θεσσαλονίκης, Κοσμά Αλεξανδρίδη, Γεωργίου Παπανδρέου, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου και Ραιδεστού. Οι διαγραμμίσεις προγραμματίστηκε να γίνουν εντός του Αυγούστου με σκοπό την κατά το δυνατό ελάχιστη όχληση της κυκλοφορίας και γενικότερα της λειτουργίας της πόλης και θα διαρκέσουν κατά μέγιστο 5 εργάσιμες ημέρες.

Σε κομβικά σημεία του κέντρου θα τοποθετηθούν 6 πινακίδες με ροή πληροφορίας από τις οποίες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της πόλης θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα σημεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Αυτό θα μειώσει τους χρόνους που συνήθως ξοδεύουν οι οδηγοί κάνοντας κύκλους μέσα στο κέντρο για να βρουν θέση στάθμευσης, γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία του κυκλοφοριακού προβλήματος για πόλεις με το μέγεθος των Σερρών.

Στην ίδια περιοχή παρεμβάσεων για το Open Mall προγραμματίζεται η εγκατάσταση επιπλέον 15 συστημάτων (WiFi Access Points) που θα παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για δημότες και επισκέπτες. Έτσι όλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες πλατφόρμες πληροφόρησης που δημιουργούνται για κινητά τηλέφωνα με συστήματα iOS και Android, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν χρεώσιμη χρήση για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Τα έργα θα συνεχιστούν με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, αναδιαμόρφωση φωτισμού και φυτεύσεις. Πρόκειται για έργο με κόστος πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ που υλοποιούν από κοινού ο δήμος Σερρών με το τοπικό Επιμελητήριο. Το τελευταίο έχει αναλάβει το σκέλος της αναβάθμισης των προσόψεων των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται τοποθέτηση επιγραφής διπλής όψης (κάθετης στο δρόμο) σε 110 επιχειρήσεις, αντικατάσταση τεντών (100 επιχειρήσεις), επενδύσεις όψεων καταστημάτων με μεταλλικό σκελετό, τεχνητό μάρμαρο και πεζοδρόμια με κρυφό φωτισμό (142 επιχειρήσεις), αντικατάσταση στεγάστρων (30 επιχειρήσεις), χρωματικές επεμβάσεις και στεγανοποιήσεις (91 επιχειρήσεις).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.