Σε θετικά επίπεδα κινήθηκε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών ECI ΣΕΒΕ-DHL με το κλίμα να βελτιώνεται σημαντικά σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα εξάμηνα και την αισιοδοξία να επικρατεί, φτάνοντας τις 126,0 μονάδες. Μάλιστα, αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση των τριών τελευταίων ετών μετά τις 142,1 μονάδες του α’ εξαμήνου 2021.
Ο Δείκτης ECI ΣΕΒΕ-DHL αναπτύχθηκε στις ακόλουθες τέσσερις ενότητες: εξαγωγές, εγχώριες πωλήσεις, διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες, ενώ το θέμα επικαιρότητας εστίασε στην αύξηση του λειτουργικού κόστους. Επίσης, στο υφιστάμενο τεύχος ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών αναπροσαρμόστηκε, θέτοντας νέους συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μία από τις τέσσερις βασικές ενότητες ώστε να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων. Η αναπροσαρμογή έγινε σε όλα τα αποτελέσματα του δείκτη από το β’ εξάμηνο του 2016 έως και το α’ εξάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές βαρύτητας ανά ενότητα διαμορφώθηκαν ως εξής:
kØ Εξαγωγές: 50%
Ø Διεθνείς Οικονομικές Συνθήκες: 20%
Ø Εγχώριες Πωλήσεις: 15%
Ø Εγχώριες Οικονομικές Συνθήκες: 15%
Στο ίδιο πλαίσιο, και για πρώτη φορά στο 14ο τεύχος, έγινε αλλαγή της ονομασίας από «TCI-Trade Confidence Index» σε «ECI-Exports Confidence Index» δίνοντας έτσι μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των εξαγωγών. Η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης ΕCI SEVE-DHL για το 1ο εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 126,0 μονάδες (όπου ECI>100 = αισιοδοξία και ECIxtagstartz100 = απαισιοδοξία) έναντι 105,1 μονάδων του 2ου εξαμήνου του 2022 και 98,2 μονάδων του 1ου εξαμήνου του 2022. Η αύξηση συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο ανήλθε σε 20,9 μονάδες. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.