Γύρω από τους άξονες που αφορούν στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και, ειδικότερα, για το αν υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη, τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και το πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, αναμένεται να κινηθεί η αποψινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με θέμα: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας", ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».
Με την ομιλία του λίγο μετά τις 20:00, με την οποία θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι «σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις», για να υποστηρίζει ότι «υπάρχει όμως άλλος δρόμος. 'Αλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε». Αναμένεται να αναφέρει ότι ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός και πως αυτό που απαιτείται είναι «συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».
«Οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου», θα σημειώσει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι ένας «νέος εθνικός στόχος» οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης και «η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια». Αυτός ο νέος εθνικός στόχος, θα περιγράψει, είναι αντίστοιχος με: την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του 1970 και 1980, την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα, την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του 2010.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο ζήτημα ακρίβειας σημειώνοντας ότι «αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» και υπογραμμίζοντας ότι «είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους». «Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους», θα υποστηρίξει.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα πει μεταξύ άλλων ότι «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».