ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Διευρυμένη η ατζέντα - Οι προσδοκίες και οι «κόκκινες γραμμές»

MakThes Team24 Σεπτεμβρίου 2024

Για έκτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 6.40 μ.μ. ώρα Ελλάδας (11.40 π.μ. τοπική ώρα), σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του ΟΗΕ.

Η ατζέντα αναμένεται σφιχτή αλλά σίγουρα θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, τον Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο αρχές του 2025 στην Άγκυρα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο Ειδησεογραφικό Δίκτυο CNN και την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Το μεσημέρι (στις 14.00 τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός θα παρασημοφορήσει επιφανείς ομογενείς.

Το απόγευμα (18.00 τοπική ώρα· 01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναγνωρίζει μία και μοναδική διαφορά, απορρίπτοντας πλήρως τις υπόλοιπες απαιτήσεις της Τουρκίας και διατηρώντας τις «κόκκινες γραμμές» της, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού θα μπει το Kυπριακό στο τραπέζι. 

Η Άγκυρα πάντως δείχνει αμετακίνητη στη σκληρή στάση καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Όσο για τη μόνη μας διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, από την κυβέρνηση λένε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε την αναθεωρητική θέση περί «γαλάζιας πατρίδας».

Θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσαν οι πηγές. Για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.

«Το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια Μέση Ανατολή που παράγει κρίσεις το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι θετική κατάκτηση. Έχει θετικές επιπτώσεις στη θετική ατζέντα, ακόμα και σε ζητήματα που διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο” ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό, αυτή τη φορά θα τεθεί το θέμα από την ελληνική πλευρά. Κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Μεταναστευτικό

«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» εξήγησε κυβερνητική πηγή. Η Αθήνα εκφράζει ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα.

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου -Γαλλίας προγραμματίστηκε για σήμερα Τρίτη στις 18.00 (τοπική ώρα· 01.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Ελλάδας. Το έργο είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για την Κύπρο. Πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου δεν θα υπάρξει. Έχουμε καταλήξει στον οικονομικό επιμερισμό», σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Μεσανατολικό

«Ψηφίσαμε υπέρ σε πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ. Είναι άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα για πτυχές του παλαιστινιακού ζητήματος. Συντονιστήκαμε με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών και ψηφίσαμε υπέρ», θύμισε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, χθες, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακα.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.