ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνδικαλιστικός εκφυλισμός: 38 μέλη ΔΕΠ σε σύνολο 1.600 αποφάσισαν απεργία στο ΑΠΘ!

Νίκος Ηλιάδης22 Ιουνίου 2022

Τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο Κεραμέως για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Η περίοδος της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε την Κυριακή και αυτές τις ημέρες η υπουργός Παιδείας, σε συνεννόηση προφανώς με το Μέγαρο Μαξίμου, θα αποφασίσει ποιες από τις παρατηρήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Από τις έως τώρα δηλώσεις και αντιδράσεις, ακόμη και σε επίπεδο Συνόδου Πρυτάνεων, φαίνεται πως η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας διαφωνεί με το νομοσχέδιο, είτε στο σύνολό του είτε σε επιμέρους διατάξεις, κυρίως αυτές οι οποίες αφορούν το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης, με τη θέσπιση των Συμβουλίων Διοίκησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών και φυσικά και τα συλλογικά όργανα των φοιτητών, προετοιμάζονται να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μόλις το νομοσχέδιο κατατεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) που είναι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών του ΑΠΘ. Μία ημέρα πριν, την Δευτέρα, έγινε δ.σ. το οποίο κατέληξε σε ομόφωνη εισήγηση προς τη γενική συνέλευση που περιελάμβανε τρία σημεία. Πρώτον, το νομοσχέδιο να αποσυρθεί στο σύνολό του, δεύτερον, να γίνει απεργία κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του ν/σ στη Βουλή και τρίτον, να εξουσιοδοτηθεί το δ.σ. για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αναλόγως των εξελίξεων.

Δεδομένης της ομόφωνης εισήγησης, με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων παρατάξεων οι οποίες εκπροσωπούνται στο δ.σ., δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η εισήγηση θα γινόταν δεκτή μετ’ επαίνων και από τα μέλη της γενικής συνέλευσης του ΕΣΔΕΠ όπως και συνέβη, με εξαίρεση μία μόνο διαφωνία. Όμως το ζήτημα δεν αφορά, εν προκειμένω, το περιεχόμενο της απόφασης. Εκείνο που προβληματίζει, και θα έπρεπε να προβληματίσει όλα τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου, είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, παρά την ομοθυμία για κινητοποιήσεις, στη γενική συνέλευση του ΕΣΔΕΠ κατατέθηκαν τρία διαφορετικά σκεπτικά. Ένα από την ΔΗΠΑΚ (προσκείμενη στο ΚΚΕ), ένα από τη Συσπείρωση (προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) και ένα τρίτο από την Ενωτική Πρωτοβουλία (ανεξάρτητοι) και την ΚΙΠΑΝ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ). Τα τρία αυτά ψηφίσματα έλαβαν 18, 16 και 4 ψήφους αντιστοίχως. Εν ολίγοις, στη γενική συνέλευση ψήφισαν όλοι κι όλοι, 38 καθηγητές, όταν το ΑΠΘ αριθμεί περισσότερους από 1.600, κι όταν στις εκλογές για την ανάδειξη του δ.σ. είχαν ψηφίσει περί τους 450. Δηλαδή η απόφαση, η όποια απόφαση, αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, ελήφθη μόλις από το 2,4% του συνόλου των καθηγητών!

Στα ανωτέρω να προστεθεί ότι εδώ και ένα μήνα το δ.σ. του ΕΣΔΕΠ είναι χωρίς πρόεδρο και ταμία καθώς παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους οι Γιώργος Ζωγραφίδης, πρόεδρος, εκπρόσωπος της πρώτης σε ψήφους παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία και Χρήστος Γαλαζούλας, ταμίας, εκπρόσωπος της ΚΙΠΑΝ. Οι δύο παραιτήθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το δ.σ. στο οποίο έχουν πλειοψηφία οι άλλες δύο παρατάξεις. Πριν από μερικές ημέρες συνήλθε το δ.σ. για να εκλέξει τους αντικαταστάτες τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα καθώς οι πλειοψηφούσες παρατάξεις της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ οι οποίες έχουν πέντε στις εννέα έδρες δεν κατάφεραν (κατ' άλλους δεν θέλησαν) να συνεννοηθούν. Έτσι, ο προταθείς για πρόεδρος, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος από την πλευρά της Συσπείρωσης δεν ψηφίστηκε από την ΔΗΠΑΚ. Έτσι, το δ.σ. του ΕΣΔΕΠ εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Ραπτάκη (ΔΗΠΑΚ) και τον γραμματέα Σωτήρη Σωτηρόπουλο (Συσπείρωση).

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.