Ο κύβος ερρίφθη! Aύριο στις 11 το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η δημοτική ομάδα της διοικούσας παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποπέμψει τον Δρόσο Τσαβλή μετά την άρνησή του να παραιτηθεί. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναμένεται να ζητήσει από την παράταξή του, στην οποία συμμετέχουν και οι αρχηγοί παρατάξεων Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, οι οποίοι συνέπραξαν μαζί του, να διαγραφεί από την πράταξη ο κ. Τσαβλής ο οποίος ως ανεξάρτητος δεν θα μπορεί βάσει νόμου να συμμετέχει στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.
Για την αποπομπή του κ. Τσαβλή πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 της ομάδας. Στη συνέχεια ο κ. Ζέρβας αναμένεται να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο ώστε να καταθέσει την πρόταση του για τον νέο πρόεδρο του συμβουλίου και να πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον νόμο: «Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, παραμένοντας, ωστόσο, απλός - ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. (παρ.6 άρθρο 66 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 73 του Ν.4555/18 και αντικαταστάθηκε εκ νέου από την περίπτ. α' της παρ. 4 του άρθρου 114 του Ν. 4623/19) (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.91/59851/21.08.2019).
Σε ό,τι αφορά την θέση του προέδρου ο νόμος ορίζει πως «Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος υποδειχθεί από την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του συμβουλίου.
Για την θέση του του προέδρου ακούγεται πως θα προκριθεί κάποιος από τους αντιδημάρχους με τον Χάρη Αηδονόπουλο να ακούγεται... εντονότερα. Πληροφορίες θέλουν τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να σκέφτεται επίσης τον Πέτρο Λεκάκη και τον Γιώργο Αβαρλή. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πάντως θα κληθεί να κάνει... χειρουργικές κινήσεις, καθώς μια λάθος πρόταση μπορεί να προκαλέσει νέες εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ ήδη υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις για τα ονόματα που «ακούγονται».
Στο μεταξύ, η αποπομπή Τσαβλή και Ακριτίδου δημιουργεί νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα και τις στηρίξεις των δημοτικών συμβούλων που λαμβάνει η διοίκηση, καθώς εκτιμάται πως πλέον ο στόχος για να βρεθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνονται τα θ’εματα στο δημοτικό συμβούλιο απομακρύνεται. Εκτιμάται ότι η διοίκηση έχει τη στήριξη 20 δημοτικών συμβούλων.
Τι ορίζει η διαδικασία;
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, πρώτα καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο (επιτρεπτός αποκλειστικά ένας (1) σταυρός προτίμησης) για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών της παράταξης. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος. (παρ.3α άρθρο 64 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 71 του Ν.4555/18) (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.87/59646/20.08.2019)
Η συνέχεια της διαδικασίας όπως ορίζει ο νόμος είναι η εξής: «Ο υποδειχθείς υποψήφιος για κάθε αξίωμα θεωρείται ότι εκλέχθηκε, αν δεν υποβληθεί διαφορετική πρόταση ή εάν καμία από τις διαφορετικές προτάσεις που τυχόν υποβληθούν, σύμφωνα με την παράγραφο 2, κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται και στην οποία μετέχει και ο αρχικώς υποδειχθείς υποψήφιος, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα (2/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. (παρ.3δ άρθρο 64 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 71 του Ν.4555/18)
Στην περίπτωση αυτή οι υποψήφιοι (ο αρχικώς υποδειχθείς και ο ή οι προτεινόμενοι) εγγράφονται σε ψηφοδέλτια και οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα να εκδηλώσουν τη βούλησή τους θέτοντας έναν σταυρό προτίμησης. Εάν ο ή οι (κατά το β’ στάδιο) προτεινόμενοι δεν λάβουν τα 2/3 του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων, τότε εκλέγεται ο αρχικώς υποδειχθείς (κατά το α’ στάδιο), ακόμα και εάν οι σταυροί προτίμησης που έλαβε δεν αποτελούν την πλειοψηφία του συμβουλίου”.
Στη δεύτερη φάση, και ενώ έχουν ήδη προκύψει οι υποψήφιοι για τα αξιώματα του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου από τις οικείες παρατάξεις είναι δυνατόν να υποβληθεί διαφορετική πρόταση, από μέλος του συμβουλίου, τηρουμένων ωστόσο των προϋποθέσεων της παραγράφου 2, αναφορικά με την παράταξη από την οποία θα πρέπει να προέρχεται ο υποψήφιος, ανάλογα με τη θέση που διεκδικεί. Στην περίπτωση αυτή, διεξάγεται εκλογή με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία μετέχει οπωσδήποτε και ο αρχικώς υποδειχθείς υποψήφιος. Σύμβουλος που έθεσε υποψηφιότητα κατά τη δεύτερη φάση εκλέγεται μόνο αν λάβει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν λάβει την προαναφερθείσα πλειοψηφία, εκλέγεται ο αρχικά υποδειχθείς υποψήφιος, ακόμα και αν έχει λάβει λιγότερες θετικές ψήφους από τον συνυποψήφιό του. (Αιτιολογική Έκθεση Ν.4555/18)