ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΚΕΤΒΕ: 40 χρόνια γιορτάζει η «στέγη» των καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη (βίντεο & φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου03 Νοεμβρίου 2023

Στην κατάμεστη πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση των Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) το βράδυ της Παρασκευής (3/11).

Η επετειακή έκθεση έχει τίτλο: "Ο καλλιτέχνης στο γίγνεσθαι της πόλης", και τιμά ιδρυτές και διατελέσαντες προέδρους του Συλλογου.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάπτυξη και διάδοση των εικαστικών τεχνών στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην προβολή των μελών του και γενικότερα των καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο υπεύθυνος της πινακοθήκης Γεώργιος Ρουσσέτης ενώ την έναρξη της έκθεσης κήρυξε ο Βασίλειος Πάππας, Πρόεδρος της ΕΜΣ.

Ο ίδιος, αφού καλωσόρισε κοινό και καλλιτέχνες, σημείωσε: "Η ίδρυση του ΣΚΕΤΒΕ το 1983 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που συντελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος γεννήθηκε από την ανάγκη διακεκριμένων και διορατικών δημιουργών της πόλης να οργανώσουν και να συσπειρώσουν το καλλιτεχνικό της δυναμικό.

Η πλούσια εκθεσιακή παρουσία και το πλήθος των πολιστικών δράσεων που διοργανώνει, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ενεργής παρουσίας του συλλόγου μέχρι σήμερα. Η πρώτη έκθεση, έγινε εδώ, στην Πινακοθήκη της ΕΜΣ, τον Νοέμβριο του 1984 υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 32 καλλιτεχνών και την επιμέλεια του Χρύσανθου Χρήστου. Αποτέλεσε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη στο πλαίσιο των τότε Δημήτριων. Αυτά τα 40 χρόνια οργανώθηκαν δεκάδες ετήσιες εκθέσεις γεγονός που αποδεικνύει τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο φορείς και επιβεβαιώνει το έμπρακτο κ διαρκές ενδιαφέρον της ΕΜΣ για την ανάδειξη και προβολή του έργου των βορειοελλαδητών καλλιτεχνών. Η πινακοθήκη της ΕΜΣ ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά και αυτή τη φορά με χαρά στο αίτημα του Συλλόγου για την οργάνωση και παρουσίαση της μεγάλης επετειακής έκθεσης, όπως έκανε και για τα 10 τα 20 κ τα 30 χρόνια του ΣΚΕΤΒΕ."

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ομότιμος Καθηγητής Καλών Τεχνών και ιδρυτικό μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, Ξενής Σαχίνης γιος του πρώτου πρόεδρου του Συλλόγου, Νίκου Σαχίνη. "Ο Σύλλογος αυτός δημιουργήθηκε πριν 40 χρόνια και ήταν το όνειρο μιας παρέας στένα δεμένης. 40 χρόνια υπάρχει λειτουργεί και προσφέρει μια στέγη στους καλλιτέχνες. Η διορατικότητα τους τότε δικαιώνεται από τη σημερινή παρουσία και τη συμμετοχη του κόσμου στην έκθεση" είπε συγκινημένος.

Έπειτα μίλησε η Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χαράκτρια και νυν πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ, Μπέσυ Σύρου. Η ίδια ευχαρίστησε την ΕΜΣ η οποία στάθηκε αρωγός τόσα χρόνια στο συλλογο. "101 μέλη μας θα παρουσιάσουν πως η Τέχνη μπορεί να παρουσιάσει ζητήματα πολιτικά και κοινωνικά καθώς και πως να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργεί η πολιτεία. Υπάρχει σχέση εξάρτησης της ύπαρξης του καλλιτέχνη με το κοινωνικό του πλαίσιο που επηρεάζουν την ατομική πρωτοβουλία. Ο Σύλλογος δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στη ζωή της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας της αξίες σε συνδυασμό με τη ζωή σε αυτή τη πόλη . Οι καλλιτέχνες απευθύνουν βασικά ερωτήματα σε μια νέα και επισφαλή παγκόσμια συγκυρία και διαπολιτισμικής εποχή. Η τέχνη του γίγνεσθαι μπορεί να είναι οτιδήποτε από μια μάσκα ως ένα καμμένο δάσος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, το σύνολο των καλλιτεχνικών πράξεων θέτει σε αμφισβήτηση το υφιστάμενο καθεστώς. Ο κεντρικός ρόλος της Τέχνης εκφράζεται σε αυτή την έκθεση ως πολιτιστική παρέμβαση στην συλλογική ζωή της πόλης. Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος δίνει ένα πολιτισμικά σημαίνον νόημα στην ζωή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τις αξίες του σε συνδυασμό με την διαβίωσή του σε μια Ιστορική πόλη. Παράγεται από μια συλλογικότητα που προέρχεται μέσα από τον ίδιο το κοινωνικό περιβάλλον που μας περιβάλει και εκφράζει τη ζωή μιας κοινότητας."

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κωνσταντίνος Παλιάν, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ για τρεις θητείες, από το 2015 ως το 2021. "Μεγάλη χαρά η αποψινη βραδιά. Οι αίθουσες έχουν γεμίσει πίνακες για να τους απολαυσουμε. 40 χρόνια μεγάλου έργου για τον Σύλλογο ο οποίος σε αυτό το διάστημα κατάφερε να συσπειρώσει πολλές ομάδες καλλιτεχνών. Είναι πολύ σημαντικό" τόνισε.

Ακολούθησε ο Νίκος Κυριάκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος το 2003. "Ο ΣΚΕΤΒΕ είναι ένας ιστορικός σύλλογος, γεννήθηκε υπό μια συνθήκη σπάνια και έβαλε στόχο, μέσα από το καταστατικό του, την ποιότητα και την προώθηση όχι μόνο της μοντέρνας τέχνης, η οποία σήμερα είναι μακριά από το κοινό, αλλά και της δημοκρατικής σκέψης. Ο Σύλλογος έχει επίσης στόχο την εκπαίδευση στην Τεχνη. Μέχρι σήμερα επαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να παίξει και στη σύγχρονη εποχή γιατί η εικαστική παιδεία βάλλεται από παντού. Από την ίδια την εκπαίδευση μέχρι τους χώρους γύρω μας.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε η Στέλλα Γκολίτση, πρόεδρος του Συλλόγου από το 2004 ως το 20

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.