ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα τροχαία με εγκατάλειψη: «Eνα έγκλημα κατ’ εξακολούθηση, κτηνώδεις συμπεριφορές» (βίντεο)

MakThes Team12 Ιουλίου 2024

Σοκάρουν τα στοιχεία του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τρομακτικό είναι το εύρος και η μαζικότητα του φαινομένου της εγκατάλειψης των θυμάτων στο δρόμο, με το πρώτο εξάμηνο του 2024 να έχουν ήδη σημειωθεί 46 τροχαία με εγκατάλειψη, με συνολικά 50 θύματα, εκ των οποίων τα οκτώ άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Συνολικά από την 1/1/2024 έχουν καταγραφεί 46 τροχαία όπου οι οδηγοί εγκατέλειψαν τα θύματα τους με 42 τραυματίες και 8 νεκρούς. Συγκεκριμένα 3 γυναίκες και 5 άνδρες κατέληξαν στην άσφαλτο από αυτούς οι 4 ήταν πεζοί, οι 3 οδηγοί μοτοσυκλέτας και 1 οδηγός ΙΧ. 

Η πλήρης λίστα των ατυχημάτων σοκάρει αφού το φαινόμενο της εγκατάλειψης παρατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα.

Η γεωγραφική κατανομή των 46 τροχαίων του Α' εξαμήνου είναι η εξής: 

Αττική 14, 

Στερεά Ελλάδα 7, 

Πελοπόννησος 5, 

Κρήτη 5, 

Θεσσαλία 4,

Μακεδονία 3, 

Νησιά Αιγαίου 3, 

Ήπειρος 2, 

Νησιά Ιονίου 2 και 

Θράκη 1.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επισκόπησή του ο Σύλλογος: «το 78, 2% των συμβάντων γίνονται σε κατοικημένες περιοχές, 44% των θυμάτων είναι πεζοί, 20% των θυμάτων είναι παιδιά. Τα στοιχεία φωνάζουν πως το τροχαίο με εγκατάλειψη είναι συμβάν της πόλης, μιας πόλης μη βιώσιμης και ιδιαζόντως απειλητικής για τους πιο ευάλωτους χρήστες της, τα παιδιά και τους πεζούς».


«Eνα έγκλημα κατ’ εξακολούθηση, κτηνώδεις συμπεριφορές»

«Έχουμε έλλειψη ανθρωπιάς, όχι οδικής παιδείας, υπάρχει πλήρης αναισθησία. Προσωπικά πλέον δεν με εκπλήσσεις τίποτα, διότι υπάρχουν τόσοι πολλοί εγκληματίες στον δρόμο.

Μπορεί από ένα λάθος ή μια παράβαση να χτυπήσεις έναν άνθρωπο, αλλά το να σηκωθείς και να φύγεις αφήνοντας τον άλλο αιμόφυρτο, ενώ θα μπορούσε να σωθεί είναι έγκλημα. Τις προάλλες είχαμε αυτό το 17χρονο κορίτσι. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσοστό, όταν έχουμε 46 τροχαία με εγκατάλειψη μόνο το πρώτο εξάμηνο και οι περισσότεροι από ένας τους να έχουν σκοτωθεί και εγκαταλειφθεί με αυτόν τον τρόπο» είπε αρχικά ο Κωσταντίνος Μαρκουϊζος- Ιαβέρης, εκπαιδευτής οδικής συμπεριφοράς, μιλώντας στο Action 24.

Υπενθυμίζεται ότι η 17χρονη που χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στη λεωφόρο Αθηνών έμεινε επί σχεδόν μισή ώρα αβοήθητη στην άσφαλτο, χωρίς κανένας από τους διερχόμενους οδηγούς να μην σπεύδει να τη βοηθήσει.

Αναφορικά με αυτό το τραγικό περιστατικό, ερωτηθείς για το πόσο κρίσιμη είναι η επέμβαση των οδηγών σε τέτοιου είδους περιστατικά και το κατά πόσο μοιραία μπορεί να αποβεί η αδιαφορία τους ο κύριος Μαρκουϊζος- Ιαβέρης απάντησε πως «όταν γίνει ένα τέτοιο τροχαίο ακόμα και κατά λάθος αρχικά ο οδηγός και όσοι βρίσκονται στο σημείο της εμπλοκής πρέπει να σταματήσουν και να το ασφαλίσουν, σε καμία περίπτωση δεν ακουμπάμε τον τραυματία, γιατί μπορεί να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτες ζημιές, καλούμε το 112 και το συντονιστικό κέντρο καλεί με τη σειρά του ασθενοφόρο με ειδικό προσωπικό για να μετακινήσουν τον τραυματία.

Και ξανά λέω δεν αφαιρούμε κράνος, εξοπλισμό, προστατευτικά ασφαλείας. Το βασικότερο είναι να είσαι άνθρωπος είτε φταις είτε όχι, είτε έχεις εμπλοκή είτε δεν έχεις, μιλάμε για τα αυτονόητα, πεθαίνει ένας άνθρωπος στον δρόμο» τόνισε ο ίδιος.

Τέλος ως προς την έξαρση του φαινομένου και το κατά πόσο συνέβαιναν τέτοια τροχαία με εγκατάλειψη στο παρελθόν, ο κ. Ιαβέρης ανέφερε πως «δεν ξέρω αν υπήρχαν τόσα πολλά τροχαία στο παρελθόν, σίγουρα υπάρχει μακρά ιστορία, τώρα ενδεχομένως να τα μαθαίνουμε λόγω των social media. Υπάρχουν κάμερες που πλέον καταγράφουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες και για εμάς αυτό είναι σωτήριο. Μόνο το 2023 96 θάνατοι προκλήθηκαν από παράσυρση πεζού. Μιλάμε για κτηνώδεις συμπεριφορές, άνθρωποι που δεν έχουν τσίπα πάνω τους» είπε κλείνοντας.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.