ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Από την Αυτοδιοίκηση, στη Βουλή, στην κυβέρνηση και τώρα υποψήφιος για την αρχηγία

Νίκος Ηλιάδης08 Οκτωβρίου 2024

Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί όποιος εκλεγεί πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου (σε περίπτωση που απαιτηθεί), θα είναι η διασφάλιση της ενότητας του κόμματος. Βεβαίως, με όσα έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και με ό,τι αναμένεται να συμβεί όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σχεδόν βέβαιο. Το εύρος της διάσπασης θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο το οποίο θα επικρατήσει στη σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση.

Ο Σωκράτης Φάμελλος γνωρίζει καλά ότι αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση την επομένη των εκλογών γι’ αυτό και προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική του με βάση αυτή την απαίτηση. Το κάνει όμως και για έναν επιπλέον λόγο: επειδή αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί, ενωτικά και συνθετικά, στην έως τώρα παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο σύνολο της πολιτικής διαδρομής του. Ακόμη και στις αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του στο Κοινοβούλιο κινείται σε ήπιους τόνους, αποφεύγοντας τις ακρότητες.

Τις μεγάλες εξετάσεις τις έδωσε την περίοδο από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2024 που κατείχε τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αξίωμα στο οποίο είχε εκλεγεί ομόφωνα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Κατά κοινή ομολογία, «συντρόφων» αλλά και αντιπάλων η κοινοβουλευτική παρουσία του από αυτή τη θέση ήταν επιτυχημένη. Αυτό δεν αφορά μόνο την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση και την παρουσία του στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αφορά και το γεγονός ότι σε αυτούς τους 13 μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ βίωνε ισχυρούς κλυδωνισμούς η Κοινοβουλευτική Ομάδα έδειχνε να μένει ανεπηρέαστη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη Βουλή. Αυτό το πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο κ. Φάμελλος.

Όμως, κι αυτή η ίδια η υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου για την αρχηγία είναι προϊόν σύνθεσης. Στο πρόσωπό του συνέκλιναν οι «87», οι οποίοι έγιναν «100», ορισμένα στελέχη τα οποία στις περσινές εκλογές είχαν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και άλλοι οι οποίοι είχαν ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Παππά και εν συνεχεία ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης και στελέχη τα οποία προσβλέπουν σε έναν ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑ, βασικό πυλώνα ενός κεντροαριστερού σχήματος με κυβερνητική προοπτική.

Ξεκίνημα από την Αυτοδιοίκηση

Αυτό το πολιτικό χαρακτηριστικό του, της σύνθεσης και της συνεργασίας, χαρακτηρίζει τον κ. Φάμελλο από τα πρώτα βήματά του στα κοινά ως στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Ως μέλος του Συνασπισμού και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε για δέκα χρόνια στη δημοτική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα» στον δήμο Θέρμης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο ο οποίος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, αντιδήμαρχος, πρόεδρος Επιτροπής Διαβούλευσης, πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης. Συμμετείχε επίσης και στα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (2014), μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ (2010), μέλος του δ.σ. και της Ε.Ε. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (2011-2014).

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 αποφάσισε να ανοίξει δικό του βηματισμό, ακολουθώντας και τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε αναρριχηθεί ήδη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Θέρμης με την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών», χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί, αλλά λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο 2015 εξελέγη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη άλλες τρεις φορές, τον Σεπτέμβριο του 2015, το 2019 και το 2023.

Κομματικά και κυβερνητικά ένσημα

Ο κ. Φάμελλος έχει πολλά κομματικά ένσημα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2016 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και στη συνέχεια και της Πολιτικής Γραμματείας. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος της ΚΟ είχε διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (2015), πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις τράπεζες (2016).

Το επόμενο άλμα στην πολιτική σταδιοδρομία του έγινε τον Νοέμβριο 2016 όταν ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2019. Στο υπουργείο άφησε το στίγμα του με μία σειρά πρωτοβουλίες όπως οι δασικοί χάρτες, οι παρεμβάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές και φορείς Natura 2000, ο σχεδιασμός Διαχείρισης έργων Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, η ανακύκλωση κ.ο.κ.

Το χαρτοφυλάκιό του ήταν συναφές με τις σπουδές του, αλλά και με την πρότερη επαγγελματική σταδιοδρομία του. Ο κ. Φάμελλος σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό. Είχε διατελέσει διευθυντής Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ (2001-2013) και υπεύθυνος έργων περιβάλλοντος (1995-2001). Συμμετείχε και διοίκησε καινοτόμα έργα σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο για 20 χρόνια, που περιλάμβαναν από έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνική επιχειρηματικότητα σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές έως διαμόρφωση ευρωπαϊκών οδηγιών και σχεδιασμό οικονομικών εργαλείων της ΕΕ στην περιβαλλοντική καινοτομία.

Στη διάρκεια της θητείας του στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και κατά τη συνδικαλιστική δράση του στα όργανα του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Φάμελλος είχε συνεργαστεί με πρόσωπα και παρατάξεις από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό συγκαταλέγεται στα «συν» του, τουλάχιστον για όσους στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν σήμερα για ανοίγματα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με στόχο τη συγκρότηση του μεγάλου προοδευτικού πόλου.

Αν και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 από το 1970 ζει στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στη Θέρμη. Ήταν παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Πόπη Καραγιαννίδου η οποία έφυγε από τη ζωή το 2018. Καρπός της σχέσης τους είναι ο γιος τους Πέτρος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ που κάνει μεταπτυχιακές σπουδές αεροδιαστημικής με υποτροφία στο Georgia Tech, Atlanta, USA.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.