ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος στη «ΜτΚ»: Στόχος μου να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύγχρονος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός

Βαγγέλης Στολάκης20 Οκτωβρίου 2024

Πώς η στάση του Στέφανου Κασσελάκη «κάνει κακό στο κόμμα μας και ζημιώνει την κοινωνία» αναφέρει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους στόχους του και την υποψηφιότητά του.

Διεκδικείτε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιού ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς, η επιρροή του κόμματος και η αξιοπιστία μας έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτή τη ρευστοποίηση και απαξίωση μας έχει τη βασική ευθύνη ο προηγούμενος πρόεδρος. Σαφώς δεν μας αρκεί και δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την εικόνα. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε σελίδα το συντομότερο. Καλούμε πρώτα από όλα, όλους και όλες, που αισθάνονται το ΣΥΡΙΖΑ σπίτι τους. Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζω, απευθύνεται και σε ένα ευρύτερο κοινό. Στους δημιουργικούς πολίτες που δεν καλύπτονται σήμερα από τα κόμματα και την πολιτική. Ανέλαβα την ευθύνη της υποψηφιότητας για να βάλουμε το «εμείς» μπροστά από το «εγώ». Για έναν ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας, μία σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα διαμορφώσει προοδευτική κυβερνητική προοπτική στους πολίτες. Γυρίζουμε στην πραγματική πολιτική, για να φτιάξουμε ένα μαζικό, σύγχρονο και λαϊκό κόμμα, το οποίο θα υπηρετεί τις αξίες της Αριστεράς και της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κασσελάκης δίνει ραντεβού στο Συνέδριο ευελπιστώντας πως μέσα από αυτό θα ανατραπούν οι αποφάσεις για τον αποκλεισμό και την έκπτωσή του. Η μία πλευρά επιμένει ότι οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες, η άλλη ότι ανώτατο όργανο είναι το συνέδριο. Τι ισχύει;

Το συνέδριο πρέπει να είναι η δημοκρατική διαδικασία που θα χαράξει και θα στηρίξει την πολιτική μας. Με μόνο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Αν κάποιοι επενδύουν στον διχασμό και στην τοξικότητα με εντάσεις στο Συνέδριο κάνουν σχέδια εις βάρος του κόμματος. Δεν αντέχει το κόμμα μας ακόμα ένα πλήγμα αναξιοπιστίας για να ικανοποιηθεί η προσωπική επιδίωξη του προηγούμενου προέδρου. Αρκετά έχει πληγωθεί. Η απόφαση που πάρθηκε στην ΚΕ είναι η δικαιολογημένη απάντηση του κόμματός μας σε επιλογές που απαξίωναν το κόμμα μας. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προσπαθούν να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά μας, ούτε θα τους ζητήσω να απολογηθούν για τα λάθη του πρώην προέδρου. Και όσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτή η απόφαση, εφόσον βλέπετε ότι πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις και οι αντικαταστατικές ενέργειες. Προφανώς και είναι αμετάκλητη η επιλογή μας να προστατεύσουμε το σπίτι μας και την πολιτική μας οικογένεια. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς αλλά και στην κοινωνία που πλήττεται από τις πολιτικές Μητσοτάκη.

Η απόσυρση του εξωδίκου δεν ήταν κίνηση καλής θέλησης;

Το εξώδικο στρεφόταν κατά του κόμματος και περιείχε απειλή εισαγγελέα κατά των μελών της ΚΕ. Ήταν και παραμένει μία πρωτοφανής και αντικομματική επιλογή. Η απόσυρσή του έγινε για επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Δεν συνοδεύτηκε ούτε από αυτοκριτική, ούτε από αποκατάσταση, γιατί ο προηγούμενος πρόεδρος εξακολουθεί να το θεωρεί σωστό. Προσθέστε στο εξώδικο το μη σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις και στην άρση εμπιστοσύνης, τις ανυπόστατες και συκοφαντικές κατηγορίες για «διαπλοκή» και για «κουκούλες», για τα δήθεν μαύρα ταμεία. Βλέπουμε ακόμα και αποδόμηση του έργου της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρήματα από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεν γίνεται πολιτική προς όφελος της κοινωνίας με την προσωπική προβολή, τη θυματοποίηση, τη φθορά του κόμματος και της ιστορίας του και εσωκομματικές ίντριγκες. Αυτό δεν είναι πολιτική πολύ δε περισσότερο δεν είναι Αριστερά. Για παράδειγμα το παράλληλο site εγγραφής μελών. Όποιος αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ζητάει από τους πολίτες να γράφονται στον iSyriza και στις Οργανώσεις μας. Όχι κάπου αλλού. Η στάση του πρώην προέδρου κάνει κακό στο κόμμα μας και ζημιώνει την κοινωνία.

Πολλοί προεξοφλούν διάσπαση, λαμβάνοντας υπόψη τις εικόνες έξω από τη συνεδρίαση της ΚΕ...

Είναι ξεκάθαρα αντικομματική στάση να υπάρχουν αντισυγκεντρώσεις έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Υπήρχαν τουλάχιστον 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης και μερικοί εξ’ αυτών έκαναν δηλώσεις στις κάμερες ότι δεν υπήρξε απαρτία, ενώ οι ίδιοι δεν έμπαιναν στην αίθουσα. Επιχαίρουν δηλαδή για τη ζημία που προκαλούν στο κόμμα και στο όργανο που ανήκουν. Τελικά απαρτία επετεύχθη χωρίς τη συμμετοχή τους και παρά το σχέδιο τους. Επίσης, γίναμε μάρτυρες επιθετικών συμπεριφορών ακόμα και απέναντι σε δημοσιογράφους. Απέναντι δηλαδή σε εργαζόμενους που δουλεύουν αμέτρητες ώρες και επτά μέρες την εβδομάδα. Δεν χωρούν στο ήθος της Αριστεράς τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές. Όσο για τα σενάρια διάσπασης, είμαι ξεκάθαρος. Όταν καλούμε και άλλους πολίτες για να κάνουμε πράξη την προοδευτική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατόν να στερούμε από το κόμμα δυνάμεις. Θα εγγυηθώ προσωπικά την ενότητα αλλά με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

Διεκδικείτε την ηγεσία του κόμματος, με σκοπό να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ σελίδα. Εάν εκλεγείτε πώς θα το καταφέρετε αυτό; Θα απευθύνετε κάλεσμα επιστροφής όσων έφυγαν ή αποστασιοποιήθηκαν πολιτικά;

Στόχος μου είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύγχρονος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός. Να γίνουμε η παράταξη που θα εμπιστεύεται η κοινωνία για να υποστηρίξει το δίκιο της. Να λειτουργήσουν ξανά οι Οργανώσεις μας. Όχι ως λέσχες μελών, που τις ήθελε ο πρώην πρόεδρος, αλλά ως κύτταρα δημοκρατίας, δημιουργίας και προκοπής. Έχω απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όσους νιώθουν απογοητευμένοι, να γυρίσουν για να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας και να ξανακάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό. Για να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο. Ένα δημοκρατικό προσκλητήριο. Οι πόρτες μας είναι ορθάνοιχτες και για τους ενεργούς, δημιουργικούς πολίτες που είναι μακριά από την πολιτική. Να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις μας με τα κοινωνικά κινήματα, την επιστήμη, την τέχνη και τους νέους. Να αποκαταστήσουμε τη σχέση των ενεργών πολιτών με την πολιτική. Διότι το αν υπάρχουν δάσκαλοι, γιατροί, ασφάλεια, καλοί μισθοί και καλές συντάξεις είναι θέμα πολιτικής.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά. Εσείς πως «βλέπετε» το ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων και ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει και θα αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες διαλόγου και κοινής δράσης. Έχω δεσμευθεί πως μετά τις εσωκομματικές μας εκλογές, πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τα προοδευτικά κόμματα στα θέματα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κλιματικής κρίσης και της ανθεκτικότητας. Σε διεθνές επίπεδο, προτάσσουμε τη συνεργασία των ευρωομάδων της Left, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων ώστε το ευρωκοινοβούλιο να συμβάλλει στον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι η κινητήρια, πρωταγωνιστική δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα πως τις λύσεις δεν μπορεί να τις δώσει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε κάποιο άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική ευθύνη να βγει μπροστά και να συσπειρώσει τον προοδευτικό και δημιουργικό κόσμο, για να δοθεί η απάντηση που πρέπει στη δυστοπία που ζούμε.

Γιατί τα μέλη να στηρίξουν τη δική σας υποψηφιότητα; Με ποιον τρόπο εγγυάται η υποψηφιότητα σας την ενότητα;

Το διακύβευμα της επόμενης μέρας δεν είναι το πρόσωπο του προέδρου, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας στις εκλογές, το ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του κόμματος. Αλλά και να διευρύνει το κοινωνικό ακροατήριο. Και σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο μπορώ να δεσμευθεί αλλά καταθέτω και αποδείξεις. Έχω αποδείξει ότι υπηρετώ και τον ενιαίο λόγο και τη συνέπεια στην πολιτική. Στο Τεχνικό Επιμελητήριο από το 1997, στον δήμο Θέρμης και γενικά στην Αυτοδιοίκηση από το 2003 αλλά και ως υπουργός και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχω δουλέψει πολύ και έχω συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχω ήδη αναλάβει την ευθύνη για μία ενωτική, αξιόπιστη, προοδευτική, αποτελεσματική πολιτική πρόταση, η οποία μεταξύ άλλων θα ανατρέψει την εικόνα των τελευταίων μηνών και θα αποκαταστήσει το κύρος μας στα μάτια των πολιτών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.10.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.