ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SolidarityNow: Η ιστορία ενδυνάμωσης σε ένα βίντεο

MakThes Team19 Ιανουαρίου 2024

Σε ένα ζεστό και γεμάτο ενθουσιασμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες 18 Ιανουαρίου, η εκδήλωση-γιορτή για την ολοκλήρωση του προγράμματος “Empower YOUth”* που υλοποίησε το SolidarityNow σε συνεργασία με τη νορβηγική οργάνωση Norsensus Mediaforum. Στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε το 2022, 28 νέοι άνθρωποι από διαφορετικές ευπαθείς ομάδες, όπως Ρομά, μετανάστες/αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, νέοι/ες με αναπηρία, άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και κάτω από το όριο της φτώχειας, ΛΟΑΤΚΙ+, ενδυναμώθηκαν με στόχο να γίνουν οι φορείς της αλλαγής που οι ίδιοι επιθυμούν να δουν στις κοινότητές τους.

«Γίνε η Αλλαγή που θέλεις να δεις».

Οι 28 νέοι άνθρωποι παρακολούθησαν μια σειρά εκπαιδεύσεων και εργαστηρίων, υλοποίησαν μερικές από τις ιδέες τους μέσω δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας και παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας και τις παρουσίασαν στη γιορτή!


Οι τέσσερεις παρεμβάσεις των νέων αφορούσαν

  • Την καταπολέμηση των στερεοτύπων για τη Ρομά κοινότητα
  • Μια ομάδα αυτοβοήθειας ατόμων με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
  • Την ανάδειξη των έμφυλων, εθνοτικών διακρίσεων των Πομάκων γυναικών &
  • Την ενδυνάμωση των μαθησιακών ευκαιριών παιδιών – προσφύγων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόδρομος Πύρρος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας και η Γκέλη Αρώνη, Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας. Για τον αντίκτυπο που έχουν τα προγράμματα που εστιάζουν στην ενδυνάμωση των νέων μίλησαν η Μαρία Τσενέ, Βοηθός Διευθύντρια Προγράμματος Active Citizens Fund από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν από τους συντονιστές του SolidarityNow και τον εκπρόσωπο της Norsensus Mediaforum.

Η ιστορία ενδυνάμωσης των νέων συμμετεχόντων σε ένα βίντεο

Την πορεία των νέων στο “Empower YOUth” κατέγραψε με την κάμερά της η σκηνοθέτιδα Βέρα-Ιόνα Παπαδοπούλου και το σχετικό βίντεο παρουσιάστηκε στη χθεσινή εκδήλωση. 

Το επόμενο βήμα

«Το Empower YOUth αποτελεί σταθμό για την ενδυνάμωση των νέων από ευάλωτες ομάδες, οι οποίοι αποτελούν στρατηγικό στόχο της οργάνωσης. Οι νεαροί ενήλικοι συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της ενηλικίωσης και επιβίωσης, χωρίς τη δυνατότητα μιας ομαλούς μετάβασης και ενός κατάλληλου υποστηρικτικού πλαισίου που θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν τις ευθύνες και τις απαιτήσεις με ασφάλεια. Στο SolidarityNow θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τα νέα ενήλικα άτομα και τους επαγγελματίες που τους στηρίζουν, ενισχύοντας την εμπλοκή και συμβολή των νέων στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων και σε όλα τα στάδια υλοποίησης κοινωνικών δράσεων», Μαριλύν Πολένα, Γενική Διευθύντρια.

*Το πρόγραμμα “Empower YOUth” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.