Συγκλονίζει η καταγγελία και η αγωνία γονέων, που συνέλεξαν στοιχεία σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να ελεγχθεί άμεσα για διακίνηση πορνογραφικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στο υλικό που έχουν συγκεντρώσει συμπεριλαμβάνεται και παιδική πορνογραφία που διακινήθηκε μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Οι γονείς θέλησαν να προχωρήσουν στην καταγγελία με θεσμικά μέσα, μακριά από τη δημοσιότητα και αποφεύγοντας τον ντόρο γύρω από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αλλά και τον καταγγελλόμενο. Έτσι, τον Φεβρουάριο απέστειλαν την σχετική καταγγελία προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον προϊστάμενο Τμήματος Ανηλίκων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα το γραφείο υπουργού. «Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείτε την επικινδυνότητα τέτοιων αναρτήσεων καθώς και τον κοινωνικό αντίκτυπο αν γίνουν ευρέως γνωστές» ανέφεραν στην επιστολή τους οι γονείς τον Προσκόπων, θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην δημοσιοποίηση της καταγγελίας αλλά να γίνει διερεύνησή της από τις αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες δεν έχει γίνει τίποτα με την καταγγελία, παρά μόνο βρίσκεται σε γραφεία και συρτάρια των αρμοδίων και ανταλλάσσεται ως πληροφορία μέσω εμπιστευτικών επιστολών. Όσο για το στέλεχος που καταγγέλλουν οι γονείς, παραιτήθηκε από τον υψηλό και διαχειριστικό ρόλο του, μετά από επιστολή της υπουργού Παιδείας προς το Σώμα Προσκόπων Ελλάδος, αλλά συνεχίζει να κατέχει αξίωμα και να συμμετέχει κανονικά σε δράσεις και παρουσιάσεις.
Η καταγγελία των γονέων
Η «ΜτΚ» φέρνει στο φως την καταγγελία των γονέων που στάλθηκε σε όλες τις αρμόδιες αρχές τον Φεβρουάριο. Μέσα από το κείμενο που έχει την υπογραφή «γονείς προσκόπων», εκφράζεται έντονα η ανησυχία για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο και αφήνουν να εννοηθεί ότι συζητιόταν έντονα η δράση του σε κύκλους και γι’ αυτό ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να εξακριβώσουν όσα ακούγονται.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το υψηλόβαθμο στέλεχος κατείχε τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια ένα δημόσια προσβάσιμο λογαριασμό στο Twitter με ψευδώνυμο. Σε αυτό τον λογαριασμό ανέβαζε δικές του γυμνές φωτογραφίες, βίντεο και φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές με συντρόφους του και αναδημοσίευε πορνογραφικό υλικό από άλλους λογαριασμούς, ανάμεσα σε αυτό δημοσιεύσεις με ανήλικα παιδιά.
Αναλυτικά η καταγγελία των γονέων:
«Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες,
Η παρούσα καταγγελία αφορά εξαιρετικά ανησυχητική δημόσια παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του (…) του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που είναι ο μεγαλύτερος εξωσχολικός παιδαγωγικός σύλλογος στη χώρα.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να διαπιστώσετε την ορθότητα της ευρέως διακινούμενης πληροφορίας ότι ο κάτοχος του δημόσια προσβάσιμου προφίλ με όνομα (…) στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος επί τρία και πλέον έτη διακινούσε πορνογραφικό υλικό συμπεριλαμβανομένης παιδικής πορνογραφίας, ταυτίζεται με τον (…). Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις κατεπείγουσες ενέργειές σας για την προστασία των χιλιάδων ανήλικων ελληνόπουλων που πηγαίνουν στους προσκόπους.
Τίθενται υπόψιν σας στιγμιότυπα και κείμενα χαρακτηριστικών αναρτήσεων με την προειδοποίηση ότι συνιστούν υλικό εξαιρετικά ακατάλληλο και ενοχλητικό. Ακόμη παρατίθενται κάποια δείγματα ταυτοπροσωπίας του προφίλ του (…). Τα παρατιθέμενα αποτελούν μικρό μέρος εκατοντάδων παρόμοιων που φαίνεται να έχουν γίνει έως και τον Νοέμβριο 2021. Είμαστε σίγουροι ότι κατανοείται την επικινδυνότητα τέτοιων αναρτήσεων καθώς και τον κοινωνικό αντίκτυπο αν γίνουν ευρέως γνωστές.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας για την προστασία των παιδιών μας.
Γονείς Προσκόπων».
Πώς ταυτοποίησαν το προφίλ
Όπως αναφέρουν οι γονείς στην καταγγελία τους, μέσα από συγκεκριμένες δημοσιεύσεις ταυτοποίησαν ότι ο χρήστης που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ πρόκειται για το υψηλόβαθμο στέλεχος των Προσκόπων.
Σε κάποιες φωτογραφίες και βίντεο που ανέβηκαν στον λογαριασμό, πολλοί μπορούν να τον αναγνωρίσουν από την φωνή αλλά και το σωματότυπό του. Ωστόσο, οι γονείς αναφέρονται σε δύο συγκεκριμένα tweet που προδίδουν την ταυτότητά του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην καταγγελία, στις 07/09/2020 ο καταγγελλόμενος ανέβασε μία φωτογραφία με ένα τοίχο και ένα σύνθημα σχολιάζοντας τηλεοπτικό παιχνίδι σε λογαριασμό του στο Facebook που έχει το ονοματεπώνυμό του. Την ίδια ημέρα η ίδια φωτογραφία ανέβηκε και στον προαναφερόμενο λογαριασμό στο Twitter με τον χρήστη να σχολιάζει το ίδιο τηλεοπτικό σόου.
Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την ταυτοποίηση, έρχεται την 01/01/2022 οπότε ο καταγγελλόμενος ανεβάζει σε Instastory κομμάτι από βασιλόπιτα και ένα φλουρί. Η ίδια ακριβώς φωτογραφία με την βασιλόπιτα και το φλουρί ανέβηκε και στον λογαριασμό του Twitter που αναφέρονται οι γονείς.
Η επιστολή της Κεραμέως
Η καταγγελία παραλήφθηκε και πρωτοκολλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 22/02/2022. Το έγγραφο έφτασε στα χέρια της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και περίπου ένα μήνα αργότερα απέστειλε εμπιστευτική επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων επισυνάπτοντας όλο το φάκελο με την καταγγελία και ζητώντας να την διερευνήσουν.
«Μετά την περιέλευση των καταγγελιών γονέων σε γνώση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορούν σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού συμπεριλαμβανομένης παιδικής πορνογραφίας, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, από δημόσια προσβάσιμο προφίλ με το όνομα (…), το οποίο φέρεται να ανήκει σε μονομελές όργανο διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, σας διαβιβάζουμε τον φάκελο της υπόθεσης και παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και τον τυχόν καταλογισμό ευθυνών» έγραφε επιστολή που στάλθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 15 Μαρτίου και είχε την υπογραφή της ίδιας της υπουργού, Νίκης Κεραμέως.
Η συγκεκριμένη επιστολή διανεμήθηκε στη γενική διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, Διεύθυνση Εποπτείας και Ανθρώπινου Δυναμικού ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Τμήμα Β’ Εποπτείας και Ανθρώπινου Δυναμικού ΝΠΙΔ.
Η παραίτηση και τα υπονοούμενα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», μετά την επιστολή της υπουργού Παιδείας σχηματίστηκε τριμελής επιτροπή στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για να διερευνήσει τις καταγγελίες. Μέχρι στιγμής, δεν φέρεται να έχει προκύψει κάποιο πόρισμα από αυτή την επιτροπή.
Έτσι και αλλιώς όμως, έξι ημέρες μετά την επιστολή Κεραμέως ο συγκεκριμένος άντρας υπέβαλλε την παραίτησή του από την υψηλόβαθμη θέση του Σώματος, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα αλλά και ερωτηματικά για τους λόγους που οδηγήθηκε σ’ αυτήν.
Παραιτήθηκε από τον υψυλόβαθμο ρόλο του αλλά ακόμα κατέχει σημαντικό αξίωμα στο Σώμα.
Νέος λογαριασμός…
Ο χρήστης του Twitter που αναφέρονται οι γονείς και η υπουργός Παιδείας, στο βιογραφικό του ανέγραφε ότι πρόκειται για ένα «xxx λογαριασμό». Ήταν ενεργός από τον Σεπτέμβριο του 2019 με 3.090 followers και ακολουθούσε περίπου 5.000 άτομα.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός με μία αναζήτηση στο Twitter φαίνεται πλέον να μην υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχει ένας νέος λογαριασμός που το όνομα χρήστη είναι το ίδιο με τον λογαριασμό που αναγράφεται στην καταγγελία, απλώς λείπει μόνο ένας αριθμός από το παλιό όνομα χρήστη. Το περιεχόμενο που ανεβαίνει στον λογαριασμό αυτόν είναι παρόμοιο με τον προηγούμενο λογαριασμό, ενώ ανεβαίνουν γυμνές φωτογραφίες με τον ίδιο άνθρωπο που φέρεται να είναι ο καταγγελλόμενος.
Σοκάρουν οι δημοσιεύσεις στο Twitter
Οι γονείς που προχώρησαν στην καταγγελία, συγκέντρωσαν και δημοσιεύσεις του λογαριασμού που φέρεται να διαχειρίζεται το υψηλόβαθμο στέλεχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Σοκάρουν οι φωτογραφίες και οι περιγραφές στα tweets που ανέβηκαν από τον λογαριασμό και συνοδεύουν τον φάκελο της καταγγελίας.
Τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να δημοσιευθούν, αλλά βρίσκονται στη διάθεση της «ΜτΚ» μαζί με τον φάκελο της καταγγελίας. Αυτό που συγκλονίζει τους γονείς είναι πως στις 27/06/2020 από τον συγκεκριμένο λογαριασμό ανέβηκε μία δημοσίευση με ακατάλληλο περιεχόμενο και ως κοινοποίηση τοποθεσίας υπήρχε η «Πλατεία Προσκόπων».
Στις 09/08/2021, ανέβηκαν tweets με προσωπικές ιστορίες σεξουαλικού περιεχομένου, όπως και στις 11/08/2021 που ανέβηκε φωτογραφία εκθέτοντας σύντροφό του, ενώ στις 13/11/2021 ανέβηκε γυμνή φωτογραφία σε δημόσιο χώρο. Στην καταγγελία υπάρχει και μία αναδημοσίευση που έγινε στο συγκεκριμένο προφίλ στις 11/11/2021 με δύο ανήλικα παιδιά σε ερωτικές πράξεις.
Πότε έφτασε η καταγγελία στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Στις 17 Νοεμβρίου του 2021 έφτασε σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) η καταγγελία για διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο Twitter από υψηλόβαθμο στέλεχος του Συλλόγου.
Όλα άρχισαν σε συνέδριο του Σώματος, όταν ένας πρόσκοπος ισχυρίστηκε πως είδε το υψηλόβαθμο στέλεχος να διαχειρίζεται μέσω του κινητού του, το προφίλ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρεται στην καταγγελία. Στη συνέχεια ενημέρωσε άλλο στέλεχος του Σώματος το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Μία ημέρα μετά, στις 18 Νοεμβρίου σε τηλεδιάσκεψη 1,5 ώρας παρουσιάστηκαν σε μέλη του δ.σ. όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην καταγγελία. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν ενεργός ο εν λόγω λογαριασμός στο Twitter, ωστόσο, το επόμενο πρωί (19/11/2021) διαπιστώθηκε πως είχε απενεργοποιηθεί.
Στις 20 Νοεμβρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου ζήτησε να του σταλεί το υλικό που συγκεντρώθηκε από το συγκεκριμένο προφίλ. Συνολικά, δόθηκαν στο Σώμα Προσκόπων 85 στιγμιότυπα-αναρτήσεις που αποτυπώνουν το μεγαλύτερο τμήμα της δραστηριότητας του λογαριασμού (από 5 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 13 Νοεμβρίου 2021), αρχείο μορφότυπου xlsx το οποίο περιλαμβάνει αντίγραφο του συνόλου των πληροφοριών από 761 αναρτήσεις στον εν λόγω λογαριασμό και 24 βίντεο τα οποία είτε τα ανέβασε ο χρήστης είτε τα αναδημοσίευσε από άλλο λογαριασμό.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2021 συγκλήθηκε έκτακτο δ.σ. όπου ο καταγγελλόμενος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι πρόκειται για δικό του προφίλ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι υποστήριξε πως ίσως κάποιος τον εκδικείται με αυτή την συσχέτιση. Ωστόσο, από τις 19 του ίδιου απείχε από τα καθήκοντά του, ενώ συγκροτήθηκε τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από δικηγόρους και ειδικό επιστήμονα της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ώστε να εξακριβώσουν τι συμβαίνει αλλά και να συμβουλέψουν το ΣΕΠ για τις επόμενες κινήσεις τους.
Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠ στις 3 Μαρτίου και στις 21 του μηνός το υψηλόβαθμο στέλεχος παραιτήθηκε από την διαχειριστική θέση που κατείχε αλλά κρατάει ακόμη αξίωμα.
Αδυνατούν να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση
Εκτός από δύο αναρτήσεις (μία φωτογραφία στο facebook που σχολιάζει τηλεοπτικό παιχνίδι και ένα instastory με βασιλόπιτα) που ταυτίζουν το αναφερόμενο λογαριασμό στο Twitter με τον επίσημο λογαριασμό του υψηλόβαθμου στελέχους σε άλλα μέσα μαζικής δικτύωσης, η επιτροπή αναφέρει στο πόρισμά της και άλλα στοιχεία πιθανής ταυτοποίησης.
«Με σύγκριση των δημοσιεύσεων των λογαριασμών Twitter του χρήστη (…) και του λογαριασμού του (…) διαπιστώθηκε ότι τρεις δημοσιεύσεις είναι ίδιες και έχουν γίνει με πολύ μικρή χρονική διαφορά. Συγκεκριμένα πρόκειται για μία αναδημοσίευση τριών άρθρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση πορίσματος, ενώ τονίζεται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε «αντιπαραβολή του λογαριασμού στο Twitter με το λογαριασμό του (…) στο Instagram, καθώς αυτός ο λογαριασμός έχει επισημανθεί ως ιδιωτικός και δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας πρόσβασης χωρίς αίτημα προς το χρήστη».
Η επιτροπή τονίζει εξ’ αρχής στην έκθεση της ότι λόγω των κανονισμών του Twitter, είναι αδύνατη η ταυτοποίηση του χρήστη που αναφέρουν στην καταγγελία, ώστε να εξακριβωθεί επίσημα ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν.
«Λοιπές πληροφορίες σε σχέση με το λογαριασμό, όπως οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον κάτοχό του (π.χ. email και τηλέφωνο τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την εγγραφή του χρήση και τη δημιουργία λογαριασμού) δεν είναι δυνατό να είναι διαθέσιμες στο ΣΕΠ. Και τούτο καθώς η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της εφαρμογής ρητά αναφέρει ότι τέτοια πληροφορία μπορεί να δίδεται μόνο όταν είναι απαραίτητο με βάση νόμο, κανονισμό, νομική διαδικασία ή νόμιμο αίτημα φορέα κυβέρνησης, ή για την προστασία της ασφάλειας ενός προσώπου ή άλλους παρόμοιους σκοπούς στους οποίους περιλαμβάνεται η προστασία από κακόβουλες χρήστες. Συνεπώς τέτοια δεδομένα θα ήταν διαθέσιμα μόνο σε αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση εγκλημάτων. Εν προκειμένων από τις αναρτήσεις δεν φαίνεται να προκύπτει περίπτωση τέλεσης αξιόποινης πράξης σε βαθμό που ο χρήστης έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται αυτός και όχι τρίτος χωρίς τη συγκατάθεσή του» αναφέρει η επιτροπή.
Πόρισμα με δύο εκδοχές
Σύμφωνα με την επιτροπή, στις αναρτήσεις που είχαν στα χέρια τους δεν βρέθηκε συσχέτιση με τον προσκοπισμό και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Όσο για την ανάρτηση που είχε ως τοποθεσία την Πλατεία Προσκόπων, πήγες από το ΣΕΠ αναφέρουν πως δεν υπάρχει η συγκεκριμένη δημοσίευση με την συγκεκριμένη τοποθεσία.
Οι δημοσιεύσεις με τη σεξουαλική ζωή στο Twitter, όπως τονίζει η επιτροπή, αν και αυτές χαρακτηρίζονται πορνογραφικές δεν απαγορεύεται από το νόμο στο βαθμό που αφορούν προσωπική επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου και δεν προσβάλλει δικαιώματα τρίτων. «Το δ.σ. του ΣΕΠ δεν θα είχε νόμιμο λόγο να ασχοληθεί με την λειτουργία ενός λογαριασμού μέσου κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος δεν μπορεί ευλόγως να συνθέσει με μέλος του» αναφέρουν στο πόρισμα. Αν και στο πόρισμα των 14 σελίδων, η επιτροπή δεν αναφέρεται στην αναδημοσίευση ανάρτησης από άλλο λογαριασμό που έκανε ο χρήστης και εμφανίζονταν ανήλικα παιδιά σε ερωτικές πράξεις. Καταλήγουν, ωστόσο, σε δύο διαφορετικές εκδοχές: ή ότι ο λογαριασμός ανήκει όντως στο υψηλόβαθμο στέλεχος ή ότι κάποιος τον κατασκεύασε έτσι ώστε να τον στοχοποιήσει.
Για την πρώτη εκδοχή αναφέρουν ότι «δεν αποκλείεται να την συμπεράνει ένα καλόπιστο πρόσωπο που υποχρεωτικά πρέπει να γνωρίζει τον (…) και όχι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, εντός ή εκτός της Κίνησης που δεν το γνωρίζει, χωρίς όμως να μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι πράγματι θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και χωρίς να διαφαίνεται ότι αρκεί προς τούτο μόνη η επισκόπηση του λογαριασμού, άνευ του συνδυασμού με άλλα στοιχεία και περιστάσεις».
Για τη δεύτερη εκδοχή αναγράφουν πως «ο λογαριασμός έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019 από πρόσωπο (ή πρόσωπα) που αποφάσισε να δημιουργήσει τον λογαριασμό με σκοπό να στοχοποιήσει και να πλήξει το πρόσωπο του. Τροφοδοτούσε τον λογαριασμό αυτό με προσωπικά δεδομένα του εφόρου, παρακολουθούσε την δραστηριότητα του στα social media και προωθούσε στον λογαριασμό κοινές αναρτήσεις προκειμένου να δημιουργήσει σύνδεση του πρόσωπου του (…). Εντόπισε ή κατασκεύασε πορνογραφικά βίντεο με πρόσωπα με παρόμοιο σωματότροπο με αυτόν του γενικού εφόρου και τα δημοσίευε ως ανήκοντα στον χρήστη».
«Δεν επαρκούν τα στοιχεία»
Η επιτροπή έχει την γνώμη ότι τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη δεν επαρκούν για τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η βασιμότητα της καταγγελίας που έγινε προς το ΣΕΠ.
Μάλιστα, ακόμα και να αποδεχθούν την πρώτη εκδοχή, το δ.σ. του ΣΕΠ δεν θα έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει σε διωκτικές αρχές.«(…) Αφορά την Κίνηση ως αντιβαίνουσα καθ’ οιονδήποτε τρόπο στους Κανονισμού του ΣΕΠ και συνιστά συνεπώς προσκοπικό διοικητικό ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης, καθώς δεν προκύπτει καμία αξιόποινη δραστηριότητα εις βάρος του ΣΕΠ. Δεδομένου ότι δεν προκύπτει καμία αξιόποινη δραστηριότητα εις βάρος του ΣΕΠ ούτε προσβάλλονται έννομα αγαθά του, το δ.σ. δεν δικαιολογεί έννομο συμφέρον να προσφύγει σε οποιαδήποτε αρχή αναφορικά με την ύπαρξη λειτουργία και τον κάτοχο του επίμαχου λογαριασμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή.
Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί ότι ο λογαριασμός δεν ανήκει στο συγκεκριμένο στέλεχος, η επιτροπή αναφέρει προς το ΣΕΠ ότι «αν θεωρεί ότι προσβάλλονται έννομα αγαθά του από την υπόθεση αυτή μπορεί να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά των εικαζόμενων υπαιτίων, το ΔΣ/ΣΕΠ εφόσον κρίνει ότι εκ της υποθέσεως αυτής βλάπτονται ταυτόχρονα και καίρια συμφέροντα του ΣΕΠ ανεξάρτητα των τελικών αποφάσεων οφείλει να συνδράμει τον (…) με πόρους και μέσα σε σχέση με τις ενέργειες αυτές».
Επιστολές στην υπουργό, στον εισαγγελέα και την ΕΛΑΣ
Στις 15 Μαρτίου, έξι ημέρες πριν την επίσημη παραίτηση του συγκεκριμένου στελέχους, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέστειλε επιστολή (δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 22/05/2022) γνωστοποιώντας ότι έφτασε στα χέρια της ο φάκελος με την καταγγελία και ζητώντας από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠ να διερευνήσει την υπόθεση.
Το δ.σ. του ΣΕΠ έχοντας από τις 3 Μαρτίου το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, απάντησε με επιστολή στην υπουργό Παιδείας στις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», ενημέρωσαν την Νίκη Κεραμέως για το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής ειδικών και νομικών, την οποία όρισε το δ.σ. για να εξετάσει το θέμα. Συγκεκριμένα, της ανέφεραν ότι πλέον ο εν λόγω λογαριασμός είναι ανενεργός, το υλικό που εξέτασε και φέρεται να προέρχεται από τον εν λόγω λογαριασμό ουδεμία σχέση έχει με το ΣΕΠ και τον προσκοπισμό, ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη προκύπτει από την δράση αυτού του ανώνυμου λογαριασμού και τέλος ότι το ΣΕΠ δεν νομιμοποιείται ούτε έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει οτιδήποτε περισσότερο για τον λογαριασμό αυτό.
Ωστόσο, το δ.σ. του ΣΕΠ τόνισε ότι δεν διαθέτει περαιτέρω ανακριτικές δυνατότητες για να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα με αποτελεσματικότητα, ιδίως ως προς την τεχνική διερεύνηση αυτών, για αυτό απευθύνθηκε στις αρμόδιες διωκτικές αρχές για την περαιτέρω διερεύνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. του ΣΕΠ στις 21 Μαρτίου έστειλε σχετική επιστολή στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την Εισαγγελέα Ανήλικων Πρωτοδικών Αθηνών και στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στη «ΜτΚ» ότι η καταγγελία στην Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φαίνεται να παραμένει σε προανακριτικό επίπεδο και να μην υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση που να μπορεί να δημοσιευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη και την υπόθεση εξετάζει η Εισαγγελία του Βόλου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολύκροτη υπόθεση είναι πολλά. Από την μια υποστηρίζουν ότι η υπογραφή των "γονέων" κάτω από την καταγγελία δεν είναι πραγματική και ότι στάλθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει εσωτερικά και παραταξιακά ζητήματα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Την ίδια ώρα, ερωτήματα υπάρχουν γιατί από τον Νοέμβριο έως και σήμερα δεν μπορεί να εξακριβωθεί με παρέμβαση των αρχών σε ποιον ανήκει ο λογαριασμός ώστε να απαγγελθούν ανάλογες κατηγορίες αλλά και το Σώμα Ελλήνων Προσώπων να μπορεί να λάβει αποφάσεις.
Από την έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" (22 Μαΐου και 30 Μαΐου)